0

В кухнята е написал заглавната песен на втория си самостоятелен албум „Самсара“ популярният китарист Ангел Дюлгеров, разкри пред „Телеграф“ самият той.

„Това беше в началото на 2020 г., по време на пандемията. Бях се затворил за месец в кухнята и тогава се родиха две от песните в албума - „Самсара“ и „Към безкрая“. Всъщност те бяха създадени за друг проект, но така се случи, че ги завърших сега“, разказа музикантът.

А защо е решил да кръсти албума така? „Самсара е понятие от източните религии и буквално означава кръговрат. Това е веригата на ражданията и смъртта под формата на колело, което винаги е движение. В албума съм засегнал тази тематика – как да взимаме правилните решения и как да се справим с проблемите в живота“, отговаря той.

Вторият самостоятелен албум на Ангел Дюлгеров Самсара

 Вторият самостоятелен албум на Ангел Дюлгеров Самсара
Личен архив

Към безкрая

Ангел Дюлгеров е композитор, аранжор, автор на текстовете в „Самсара“, изпълнява всички вокални и инструментални партии. Без ударните, които са на Начо Господинов, Мартин Ташев е на тромпета, Димитър Льолев – саксофон, а Венцислав Трифонов свири на кларинет и арменски дудук.

„От няколко години работя по тези песни, всяка от тях означава нещо специално за мен и съм ги пазил за този албум. Звучат хомогенно, като се съберат, имат хубави послания. Аз ги мислех по-семпли, отколкото се получиха с цигулките и брас секцията, затова смятам есента да представя албума с два концерта в София и Пловдив на живо с камерен щрайх.

Музикантът в кухнята със своите момчета

 Музикантът в кухнята със своите момчета
Личен архив

Все още не съм решил дали да бъдат в зала или клуб, а дотогава ще направя още два клипа с режисьора Иван Палейков, с когото работя още от първия албум по визуализацията на песните си. С албума излезе видеото на „Космическо привличане“, а предстоят „Самсара“ и „Към безкрая“, издаде Дюлгеров.

Един свят

Първата песен за албума пише още преди 7 г. „Със семейството си бях три месеца на къмпинг Каваците край Созопол и в края на лятото трябваше сам да отида да си прибера палатката. Една вечер седнах с питие под тополите и направих „Един свят“.

В повечето случаи музиката и текстът се раждат едновременно. „Космическо привличане“ се оформяше в дълъг период. „Картина“ описва вътрешния стремеж да стигнем донякъде. Не съм добър с боите, затова мога да кажа, че рисувам с ноти“, продължава Ачо.

„Абстракция“ е било първоначалното работно заглавие на албума. „Обичам да чупя стереотипа за постройката на песента – куплет / припев, тук на няколко пъти съм успял. „Рокендрола“ е бунтарско парче с ейсид джаз звучене. Само да се огледаш и веднага ще намериш 10 неща, срещу които да се бунтуваш.

Недоволството дава енергия, тя е двигател на промяната. Мисля, че е по-добре да сме будни, отколкото смирени - в онзи, глупавия смисъл да те лъжат и ти само да кимаш“, добавя музикантът.

Винил

„Вирджиния Рекърдс“ е издател и разпространител на албума „Самсара“.

От броени дни проектът е в стрийминг платформите, а може да се намери на компактдиск и грамофонна плоча.

„Винилът се очертава като аналогичния носител, издържал дигиталния тест на времето. 50 г. не е мръднала технологията. Аз също имам грамофон и много плочи – от баща ми имам над 200 с класическа и българска музика, купувам си и всичко, което ми харесва да слушам. Татко е голям меломан и на него първо пускам песните си, след това на съпругата и децата ми. Малките са голям коректив – не можеш да ги излъжеш. Когато работя с други изпълнители, се съобразявам с техния стил, с публиката, докато за себе си не си слагам рамки, не го мисля дали ще е комерсиално, а както го усещам на момента“, казва още Ангел Дюлгеров.

Лили го провокира 

От много години Ангел Дюлгеров е ръководител на оркестъра на Лили Иванова, аранжор на всичките й и автор на някои от знаковите й песни в последното десетилетие. Той е композитор и на последното попълнение в репертоара й, което примата представи премиерно на наградите на БГ радио. „Лили ме провокира, като ми изпрати едно модерно френско парче, доста нестандартно, и каза, че й се пее нещо такова.

На сцената с примата Лили Иванова

 На сцената с примата Лили Иванова
Личен архив

Така първо направих музиката, после я дадохме на Александър Петров за текст. Тези дни направихме студийния запис и в момента го довършвам. Работното заглавие е „Ненужен спомен“, но може би ще остане само „Спомен“. Т

я ще бъде част от новия й албум, който предстои да излезе. За мен 2024 г. е година на албумите – първо направих Bobo & The Gang, след това ще излязат „Ново сърце“ на Любо Киров и септември на Михаела Маринова. Януари и февруари са по-спокойни от концерти и успях да свърша доста работа по звукозаписите“, сподели музикантът.