0

Е дин египтянин запя български песни и прави фурор, където и да се появи.

„Телеграф“ го откри часове след като е кацнал на родна земя, за да разкаже за любовта си към нашата култура.

Моя страна

„За първи път дойдох в България преди 15 г. Тогава се занимавах с туризъм – развеждах български групи в Египет и създадох много приятелства. Сам научих езика с помощта на различни книги и най-вече практика. Като не разбирам нещо, питам и така“, разказва Мохамед Азима. В родината си той е издал 3 албума, като в последния решил да преведе една от песните си на български - „Без теб“. В автобусите пък пеел на нашите туристи по свой начин „Моя страна“ на Емил Димитров.

Пеещи артисти

„Преди няколко години се запознах с композитора Николай Антов (създателят на легендарната „Формация Север“ - Видин – б.а.). Чух негови песни и много ми харесаха. Впечатли ме начинът, по който съчетава класиката със съвременните изразни средства. Попитах го дали може да направя арабски текст на някоя от тях и той ми разреши. Избрах си „Любовта просия не търпи“ на Симеон Владов, питах и него. Направихме запис в студиото на Георги Дечев във Видин, а смесването на звука е направено в София от Георги Цветков.

Мохамед Азима с композитора Николай Антов, чиито песни изпълнява

 Мохамед Азима с композитора Николай Антов, чиито песни изпълнява
Личен архив

Представихме я в радиото и телевизията, както и на няколко концерта“, споделя Азима. Песента, известна като „Трохичките“, е създадена в началото на 90-те, а миналата година в нов аранжимент на диригента Димитър Косев бе включена в проекта на Игор Марковски „Пеещи артисти“. „На концерта във Вършец със Симеон Владов дори я изпяхме в дует – аз на арабски, той на български, и публиката много ни хареса“, добави певецът.

Прекрасна нощ

Преди да отлети за Египет, той е записал още три песни на Николай Антов от края на 80-те и началото на 90-те - „Доверие“, „Прекрасна нощ“ и „Ако съм сам“. „Може да стане и албум. Той ще бъде един сюрприз за арабите, които живеят в България, както и за хората в Дубай и Египет. Затова ги записвам и на български, и на арабски, за да може да бъдат като мост между двата свята. С директора на нашата консерватория обсъждаме да направим един концерт с българските песни в Египет. Много работа ни чака, но съм сигурен, че ще стане успешен. Вероятно ще участвам и в следващия концерт на „Пеещи артисти“, издаде плановете си Азима.

Баба Вида

Той е обиколил вече доста от забележителностите в България и е възхитен. „Природата е като рай. Бях на скалите на Орфей край Смолян, на езерото във Велинград, в Стария Пловдив, Приморско, „Баба Вида“ във Видин, скалите в Белоградчик, пещерите Магура и Дяволското гърло, навсякъде е невероятна красота. А хората са толкова топли, гостоприемни и щедри, чувствам се като у дома. Затова искам да запозная арабския свят с всичко българско, като започнем от музиката“, добавя Мохамед.

В крепостта Баба Вида

 В крепостта Баба Вида
Личен архив

Харесва Лили и Петя Буюклиева

Азима е живял в Китай, където е изучавал езика в Пекинския университет. Именно там са забелязали гласа му и са му препоръчали да се развива в музиката, която е в кръвта му, тъй като дядо му е свирил на уд и го е научил и него. Владее още иврит, руски и английски. „От толкова езици взех да позабравям родния си арабски“, смее се 45-годишният певец.

Той е впечатлен от примата на родната естрада Лили Иванова, а наскоро се е запознал и с „Жената на всички времена“ Петя Буюклиева, от която също е омаян. Влюбен е в баницата и шопската салата. „Всичко, което съм опитал от българската кухня, ми харесва. В египетската използват повече подправки, за нея е задължително да има хляб и ориз, докато месото не е толкова важно. Не е голяма разликата, нашата просто е по-люта“, каза Азима.

На концерта Пеещи артисти със Симеон Владов, Петя Буюклиева и тонрежисьора Георги Цветков

 На концерта Пеещи артисти със Симеон Владов, Петя Буюклиева и тонрежисьора Георги Цветков
Личен архив