0

Д воен албум със заглавието „Непознати песни“ е издал легендарният рок музикант Георги Денков, който тази седмица празнува 70-годишнината си.

„Съзнанието ми не отчита тези цифри, в мислите си съм около 35-40-годишен. Днес е като вчера или като миналата година по-същото време. Има хора, които много се впечатляват от възрастта си, празнуват юбилеи, все едно идва краят на света. При мен не е така - никога не съм го правил. Почерпихме се със съседите“, сподели пред „Телеграф“ роденият във Видин музикант.

Бургас и морето

През пандемията той е записал двоен албум, провокиран от приятели. „В този объркан период нямаше какво да правя и записах два диска на приятели. В един момент реших, че трябва да направя нещо и за себе си. В първия диск са най-новите ми песни, а във втория са ценни за мен композиции, но никога не са виждали бял свят. Нарекох албума „Непознати песни“, защото малцина ги знаят, а който ги е чул, ги е харесал. През годините са участвали на фестивала „Бургас и морето“, конкурса „София“ и други.

В края на 90-те бяхме в много добра творческа комбинация с Иван Лечев и Ивайло Крайчовски - записахме няколко песни в студиото на „Балкантон“. Станаха толкова добри - като записи, и като аранжименти, и като настроение, така че нямаше как да не ги включа в диска“, разказва Денков. Особено са му скъпи стиховете на Волен Николаев, с когото са били много близки и са като наследство от общата им работа. „Има и песни, които не са мои - на Веселин Тодоров от „Фактор“ имам две парчета, текстове на Иван Тенев, Александър Петров, на Емил Симеонов - светла му памет“, добавя китаристът.

Тъжни жени

Съседите му най-много харесват песента „Тъжни жени“ по стихове на Емил Симеонов. „Христо Едрин навремето направи един фестивал „Сребърният ерос“. Имаше две или три издания. С нея спечелих първа наградата на първото издание. И тя така си остана. Тя ми е любима и я пея с огромно удоволствие. Тъжните жени са много.

Познавам живота във всичките му аспекти и имам поглед върху нещата. Мишо Белчев ме запозна с Емил Симеонов и после написах много песни по негови стихове“, казва Жоро. В момента той прави аранжимента на нова песен на Кристина и Михаил Белчеви, а в последния им концерт на 22 март в НДК е представил две песни - блуса „Кино“ и „В онази нощ“. „Докато измислях „Кино“, винаги съм си представял „Влайкова“ - последното квартално кино, не само в София, но и в България. С нея участвах преди 3-4 г. в конкурса „София“, издаде Георги Денков.

Пазар

Почитателите му могат да го видят и чуят всяка петък вечер на пазара в Ситняково. „Не е при Илко, където ходехме с Джоро Росич, а алтернативната кръчма от другата страна, до зеленчуците. Събират се приятни, нормални, весели хора. Вече имам постоянни фенове, дето идват всеки път и се множат, което е много хубаво. Кръстено е рок бар - значи трябва да има рок, защото барове много.

Пея мои песни, стари хитове от 60-те, разнообразна весела програма“, казва музикантът. На 70 вече иска да живее по-спокойно, да си почива, да мисли, да съзерцава и да се занимава с любими неща - да чете книги, да наблюдава небето и природата. Често се разхожда с любимото си куче Люсил, кръстено на песента на Литъл Ричард, в парка на Панчарево. Ако му хрумне някаква идея за песен, си я записва на телефона и после си я разработва в домашното студио. Вече има няколко такива за бъдещи парчета, които трябва да запише за следващ проект.

Затвори кабинета по акупунктура

Георги Денков е завършил медицина и три години е практикувал професията в Елин Пелин. „Бях се върнал за кратко в медицината, но нещата не потръгнаха. Отворих два кабинета по акупунктура и китайска медицина. Като перфекционист исках всичко да е както трябва - купих какви ли не неща, мебели, кушетки, но се оказа, че не е рентабилно.

Нямаше пациенти и беше финансова катастрофа за мен. Хората не искат да инвестират в здравето си. Те искат Здравната каса да покрие всички разноски, а акупунктурата не е призната и не се покрива, затова хората трябва да си плащат. Моят устрем преживя фиаско. Реших, че няма смисъл да упорствам, а да си свиря. Не съжалявам въобще“, казва още пред „Телеграф“ музикантът. Той е практикувал акупунктура и преди това в Медицинска академия.