0

В нощта срещу Великден небето не се отваря за молитви както на Богоявление или Преображение, но ако чуете трополене, шумолене или забележите нещо необичайно, то не е зле да затворите здраво очи и да се преструвате на заспали.

Никак не е случайно, че на някои места в България, като например разложкото село Елешница, точно по това време кукери гонят злите сили. От време оно хората вярват, че нечистите духове, лишени от своята дяволска сила, се опитват да презаредят батериите си. Ако си мислите, че те се плашат от църквата и по време на молитвата ще им излезе пяна от устата, никак не сте познали. Съвременните вещици са обръгнали на такива неща.

В миналото хората вярвали, че духовете са особено зли през великденската нощ. Според народните вярвания по това време за всички нечисти духове настъпва трудно време, защото щом удари първата камбана за празничната утреня, демоните веднага се изсипват от камбанарията на земята, а щом утренята приключи, всички са лишени от свобода – биват усуквани, вързани и дори оковавани в ада (или по тавани, камбанарии, по ъглите на двора и др.). Същата е и съдбата на вещиците, за които бие камбаната.


На някои места също вярвали, че в нощта на Великден всички дяволи били зазидвани в стените на църквите, откъдето панически се опитвали да се измъкнат, но не можели. Затова препоръката към народа била да се отиде на някое тъмно, уединено място със същата свещ, с която е отслужена великденската служба. 

Подигравка

На места посочват и начин за подигравка на злите духове. За целта трябвало да се излезе с великденско яйце на кръстовището и да се търкаля яйцето по пътя, тогава дяволите непременно ще изскочат и ще „затанцуват трепак”, въпреки че от само себе си се разбира, че на дяволите тази нощ изобщо не им е до танци.

Магьосниците и вещиците са в приблизително същото положение като злите духове на Великден. Според народните поверия в Светлата нощ те могат да бъдат разпознати, а следователно и защитени от вредното им влияние и дори повлияни от тях, лишавайки ги завинаги от свръхестествена сила. Например на много места се смята, че вещиците, за да не бъдат разпознати, винаги се опитват да изглеждат като благочестиви енориаши и затова в началото на празничната служба винаги идват в църквата, дори се опитват да докоснат свещеника. Ако по време на празничната утреня погледнете събралите се в църквата през парче дърво от ковчега на починалия, можете да видите всички вещици с кани с мляко или тигани на главите си. Според друго поверие, за да разпознаете магьосниците и вещиците, трябва да дойдете на църква в напълно нови дрехи и по време на великденската утреня да се обърнете и да погледнете хората: тогава всички вещици ще загърбят олтара и иконите и ще застанат с лице към вратата. Твърди се още, че по време на великденската утреня техните свещи не горят, а угасват от време на време и по този знак те могат да бъдат разпознати (виж карето).

Опашки

Понякога за разпознаване на вещиците се използвала специална осветена храна - парче сирене или извара. Когато свещеникът каже: "Христос Воскресе!", всички вещици в църквата ще се завъртят с гръб към иконите. Друга версия на същия ритуал препоръчва, след като вземете изварата в устата си, да застанете на вратата на църквата и да се хванете за скобата на вратата; тогава всички вещици, които минават, ще се появят с опашки.

Според някои вярвания, за да разпознаете магьосника или магьосницата в нощта на Великден, трябва да вземете яйцето, снесено от млада кокошка за първи път, да го боядисате в червено, да обиколите църквата с него с кръстно шествие и когато свещеникът каже за първи път: „Христос Воскресе“, трябва да държите яйцето пред себе си и да гледате през него хората – така можете да видите всички магьосници, застанали с гръб към иконите, с рога на главите си. На други места се препоръчва да се вземе восъчна свещ на Цветница и да се пали през цялата Страстна седмица, а след това да се отреже кората на ябълково дърво и да се напъха свещта зад кората, с фитила надолу и да се остави така до следващия Великден. Другата година я извадете (и така, че никой да не я види) и я запалете на великденската утреня. Такава свещ беше надарена с чудодейни свойства: смяташе се, че ако просто я обърнете с фитила надолу, всички магьосници в църквата ще се появят с главата надолу.

Пет начина да я разпознаете 

Когато е в църквата, вещицата скръства ръцете си отпред на гърдите, като лявата е върху дясната.

Ако е коленичила, кръстосва краката си отзад.

Когато се прекръсти, първо насочва пръстите си към корема си, след това прави рязко движение встрани, сякаш отхвърля кръста.

Опитва се да застане така, че гърбът й винаги да е към олтара. Бърза да се отдалечи и видимо се чувства некомфортно, сякаш излъчването на иконите я изгаря.

Преминавайки по улица, на която смятате, че живее вещица, плюйте назад. След няколко стъпки се огледайте. Тя задължително е изскочила на вратата и гледа към вас. 

Поверия и обичаи

На Великден домакинската работа е забранена, в противен случай ще си отиде късметът.

Останалата от боядисването червена боя се хвърля на плета или върху трендафила в двора за защита от зли духове.

Църковните свещи се съхраняват до следващия Великден, за да предпазват в този период дома от пожар, а семейството – от проклятие.

Лош късмет е, ако свещта изгасне в църквата. Ако изтрае до края на службата и бъде изгасена от човека, е на хубаво.

Парче сапун в пазвата пази от лоши очи и уроки.

Този, който умре на Възкресение Христово, е избраник на Бога. Душата му ще отиде в рая. Погребва се с червено яйце в дясната ръка.

На закуска мъжът и жената трябва да се чукат един друг с червени яйца. Този, чието яйце остане невредимо, ще е „глава” на семейството цяла година.

Детето, родено на Възкресение Христово, ще стане знаменит човек. То освен това ще притежава крепко здраве.

Осветените продукти не се изхвърлят, те трябва да се сложат на празничната софра, да се поделят с роднини и съседи или да се раздадат на бедните.

Черупките от изядените яйца се разхвърлят по нивите и лозята за берекет.

По времето на Възкресение Христово се гадае за предстоящата пролет и реколтата.

На Великден крясъците и споровете у дома са забранени, обстановката трябва да е тиха и спокойна.

Трябва да се внимава да не се счупи чаша или чиния, защото това е знак за предстояща болест, неприятност или дори смърт на някой от близките.

Ако залък хляб падне на пода или нароните трохи от козунака – това е на богатство и пари.

Добър знак е, ако чуете кукувица – това предвещава уголемяване на семейството, за неомъжените девойки означава скорошна женитба.

Ако имате парични проблеми, на Великден задължително дайте милостиня на просяк – така цяла година няма да чувствате нужда.

Девойките може да се погрижат за красотата си – осветеното в църквата червено яйце се потапя в съд с вода, след което трябва да умият лицето си с водата.