0

О т древни времена прасковата е смятана за царски плод. Била е любима на владетелите на Древна Персия. И както много други плодове от семейство розоцветни тя също е пренесена в Европа, благодарение именно на персите. Но за нейна родина се смята Китай. У нас плодовете й се намират на пазара през цялото лято и есента. Ето няколко идеи за рецепти от gotvach.bg и ezine.bg.

Печени с кокосова коричка

Необходими продукти:

  • 4 праскови
  • 2-3 с.л. сладкарска сметана
  • 1-2 с.л. захар
  • 1 ванилия
  • 100-120 г кокосови стърготини
  • карамелен топинг

Начин на приготвяне:

Измийте и разрежете прасковите на две части. Внимателно извадете костилката и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене. В тенджерката сипете сметаната и захарта и ги затоплете, за да се разтвори. Свалете от котлона и добавете ванилията и кокосовите стърготини. Разбъркайте добре и напълнете прасковите. Сложете прасковите във фурна, загрята на 180 градуса. Печете около 35 минути или докато се зачерви топингът. Оставете леко да се охладят, поднесете ги с карамеления топинг, по желание прибавете и топка ванилов сладолед.

Галет

Необходими продукти:

  • 120 г масло
  • 2 с.л. пудра захар
  • 2 с.л. галета
  • 1 ванилия
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 яйце
  • 1 белтък за намазване
  • 1 с.л. захар за поръсване
  • 3 праскови
  • 2 сини сливи
  • За глазиране:
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. вода

Начин на приготвяне:

Поставя се брашното в тава и се прави кладенче. Прибавят се яйцето, захарта, ванилията. Размесва се с ръце да стане на трохи и се замесва гладко тесто. Оставя се в хладилник за 30 минути, завито с фолио. Плодовете се измиват и нарязват на тънки ленти, трябва да са по-твърди, а не презрели. Разточва се тестото върху хартия за печене. Отгоре на тестото се поставя голяма чиния и се изрязва кръг. Прехвърля се в тава, поръсва се с галета по цялата кора. Отгоре се нареждат плодовете един до друг със застъпване. Краищата на тестото се завиват навътре върху плодовете. Намазва се с разбит белтък, поръсваме захар. Печем във фурна на 180 градуса за 25 минути. Изважда се и се глазират плодовете и краищата на галета.

Фламбирани

Необходими продукти:

  • 4 праскови
  • 2 равни с.л. картофено брашно (или 3 с.л. пшеничено)
  • 70 г захар
  • 1 лимон
  • 10 с.л. вода
  • 4 с.л. бренди

Начин на приготвяне:

Измиваме внимателно прасковите, почистваме ги от костилката и ги нарязваме. Разтваряме захарта в топлата вода и я сваряваме на сироп. Пускаме прасковите при сиропа и задушаваме до омекване. Когато плодовете омекнат, ги изваждаме. В захарния сироп добавяме картофеното брашно, което сме разтворили в 2-3 с.л. лимонов сок. Оставяме сместа да кипне, след което връщаме вътре и задушените праскови. Сипваме от прасковите и соса в затоплени чинии, заливаме с брендито, запалваме и поднасяме.

Пармски десерт

Необходими продукти:

  • 400 г извара
  • 6 праскови
  • 3 с.л. лимонов сок
  • половин ч.ч. минерална (трапезна) вода
  • 4 с.л. мед
  • 2 ч.л. кайсиев конфитюр
  • 2 стръка мента

Начин на приготвяне:

Изварата се смесва с кайсиевия конфитюр и се разбърква. По малко се добавя водата и сместа се разбърква много добре. Прасковите се разрязват на две, костилките се махат и плодовете се режат на парчета (или се смилат на пюре). Лимоновият сок се смесва с меда. Ментата се накъсва на листенца и също се смесва с меда. Добавят се резенчета праскови и сместа се оставя за 10 минути. В купички се слага слой извара, слой праскови, като отгоре се оставят праскови. Сервира се веднага.

Домашен алкохол

Необходими продукти:

  • 3 кг праскови
  • 3 л вода
  • 1 л водка
  • 1,5 кг захар
  • 1 щипка индийско орехче
  • 0,25 ч.л. канела
  • 1 ванилия
  • 3 с.л. мед

Начин на приготвяне:

Прасковите се измиват много добре, разрязват се на две, костилките се отстраняват. Прасковите се пасират и се слагат в голяма бутилка с широко гърло или бидонче. Налива се водата, добавя се медът, съдът се разтърсва и се оставя 3 седмици на хладно. Прецежда се и се добавят захарта, индийското орехче, канелата, ванилията и водката. Оставя се на хладно за 3 седмици. После се разпределя в бутилки, напитката е готова за консумация след 2 месеца.

Пълнени

Необходими продукти:

  • 4 праскови
  • 50 г ориз
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 с.л. захар
  • 2 яйца
  • галета за овалване
  • олио за пържене
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Сварете ориза до готовност в прясното мляко. Отстранете го от котлона и го оставете да се охлади. Към изстиналия ориз добавяме 1 жълтък и захарта, след което разбъркваме до получаване на еднородна смес. Прасковите се срязват на две, а костилката се отстранява внимателно. Във всяко половинка на мястото на костилката се поставя по малко от оризовата плънка. След това половинките се слепват. Останалото яйце се разбива и се смесва с галета до получаване средно гъста смес да паниране. Потапяме пълнените праскови в панировката, след което ги изпържваме в обилно количество мазнина до придобиването на хрупкава коричка. Оставяме ги на салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина, поръсваме ги обилно с пудра захар и поднасяме топли.

Сладка баница

Необходими продукти:

  • 400 г кори за баница
  • 4 яйца
  • 400 г кисело мляко
  • 250 г захар
  • ванилия
  • 10 г бакпулвер
  • 50 мл олио
  • 20 г кокосови стърготини
  • 5 праскови

За заливката:

  • 1 яйце
  • 50 мл прясно мляко
  • 50 г разтопено масло за намазване
  • пудра захар или кокосови стърготини за поръсване

Начин на приготвяне:

В купа разбийте яйцата и захарта до кремообразна консистенция. Добавете киселото мляко, олиото, кокоса, бакпулвер и ванилия, разбъркайте. Почистете, измийте и нарежете плодовете на дребно, може да не ги белите. Сложете ги в купата и разбъркайте, приберете за 10 минути в хладилник. Сложете хартия за печене в правоъгълна тава с размер на корите. Започнете редене на баницата, като за всеки ред използвате по три кори. Сложете една кора, намажете я с масло, отгоре сложете втората, пак намажете с масло, следва трета кора, на която сложете от плънката. Отгоре покрийте с нов ред кори, като процедурата се повтаря до изчерпване на корите. Разпределете си плънката, така че да ви стигне за корите. На последния ред върху кората не се слага плънка, а се покрива със заливка. Разбийте яйцето с млякото и залейте баницата с тях. Сложете да се пече във фурна на 180 градуса до златисто около 40 минути. Накрая оставете да се охлади и по желание поръсете с пудра захар или кокосови стърготини.

Сладко от праскови, пъпеши и банани

Необходими продукти:

  • 3 л вода
  • 3 кг захар
  • 2 пъпеша
  • 5 кг праскови
  • 2 банана

Начин на приготвяне:

Измиваме прасковите и ги обелваме, дори и да са нектарини. Режем на по-големи парчета. Същото правим и с пъпешите и бананите. Слагаме всичко в дълбока голяма тава. Прибавяме захарта и водата. Слагаме на огъня и варим сладкото до желаната гъстота. Когато се появи пяна, я отстраняваме. (Аз лично го правя да не е прекалено гъсто, като имаме предвид, че ще се сгъсти и след стерилизирането.) Готовото сладко се разпределя в буркани, които затваряме и стерилизираме за 5 минути за капачката. Плодовете не се оставят да престояват със захарта, няма нужда от това, всичко се прави заедно.