П одходящи за сезона рецепти с риба намираме на gotvetesmen.com.
Пълнена пъстърва
Необходими продукти:
- 2 пъстърви
- сол на вкус
- млян черен пипер на вкус
За плънката:
- 1-2 глави кромид
- 1 връзка магданоз
- 1 връзка зелен лук
- 1 магданозен корен
- 1 морков
- 150 г печурки
- 2 с.л. олио
- сол на вкус
- млян чeрен пипер на вкус
Допълнително:
- 50 г кашкавал
- сухо бяло вино
Начин на приготвяне:
Пъстървите се измиват, хубаво се почистват от вътрешностите и люспите и се натриват със сол и пипер. Кромидът се нарязва на кубчета, магданозът и лукът – на ситно, а магданозеният корен и морковът се настъргват. Загрява се половината от олиото и в него на умерен огън се запържват подготвените зеленчуци. Добавят се гъбите, нарязани на кубчета, и оставя да омекнат. Сместа се подправя със сол и пипер и се сваля от огъня. Пъстървите се напълват с нея и отворите се зашиват или се затварят с клечки за зъби. Пъстървите се слагат в тавичка, поливат се с останалото олио и бялото вино и се пекат в умерена фурна около 35 минути. Преди да се извадят, се наръсват с настърган кашкавал и се допичат, колкото той да се разтопи.
Чушки с риба
Необходими продукти:
- 8 по-малки чушки
- 100 г бяла риба
- 1 малка консерва риба тон
- 1 малка глава лук
- магданоз
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.ч. прясно мляко
За панировката:
- 3 с.л. брашно
- 1 яйце
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Отстраняваме кожата и костите на сварената риба и я накъсваме на малки парченца. В тиган задушаваме нарязания на ситно лук. Когато стане прозрачен, прибавяме парченцата бяла риба и консервата риба тон. Добавяме брашното и прясното мляко. Разбъркваме добре и готвим, докато получим гъст сос. С тази смес пълним чушките. Панираме в смес от 3 с л. брашно, 1 яйце и сол на вкус. Пържим в предварително загрята, но не силно, мазнина. Напълнените чушки могат да се наредят в намаслена тавичка, да се полеят със сос бешамел и да се запекат до зачервяване.