0

П олски научен институт класифицира домашните котки като "инвазивен чуждоземен вид" заради щетите, които причиняват на птици и други диви животни, предаде Асошиейтед прес.

Притежатели на опашати домашни любимци реагираха емоционално на това решение и поискаха обяснение.

Войчех Соларш, биолог от държавната Полска академия на науките (ПАН), обаче се оказа неподготвен за обществен отговор, когато въвежда Felis catus - научното наименование на обикновената домашна котка, в национална база данни, управлявана от Института за защита на природата, част от ПАН.

Тя съдържа 1786 други видове, включени без възражения, обясни Соларш пред Асошиейтед прес. Инвазивен чуждоземен вид №1787 обаче е толкова обичано същество, че често му се отдава почит в полски гробища, запазени за котки и кучета, уточни БТА.

Соларш се позовава на научно твърдение, че домашните котки имат вредно въздействие върху биоразнообразието заради броя на птиците и бозайниците, които ловуват и убиват.

Критерии

Критериите за включване на домашния любимец сред чуждоземните инвазивни видове "са изпълнени на 100 процента от котката", обяснява биологът.

В телевизионен спор, излъчен от независим местен канал миналата седмица, Соларш се изправи срещу ветеринарен лекар, оспорващ заключението му за опасностите, които представляват котките за дивата природа.

Дорота Шуминска, автор на книгата "Щастливата котка", посочи други причини за намаляването на биоразнообразието, включително замърсяването на околната среда и фасадите на градските сгради, които могат да убият птици по време на полет.

"Попитайте дали човекът е в списъка на неинвазивните чуждоземни видове", заяви тя, твърдейки, че на котките несправедливо се приписва прекалено голяма вина.

Соларш каза пред Асошиейтед прес, че медийни съобщения за списъка създават погрешно впечатление, че институтът призовава дивите и други котки да бъдат евтаназирани.

Опитомяване

По-рано този месец ведомството публикува статия на уебсайта си, в която цитира спора и иска да изясни позицията си. Оттам подчертават, че са "против всякаква жестокост към животните". Освен това се твърди, че класификацията е в съответствие с насоките на Европейския съюз.

Що се отнася до категоризирането на котките като "чуждоземни", то институтът отбелязва, че видът Felis catus е опитомен вероятно преди около 10 хиляди години в люлката на цивилизациите в древния Близък изток и това го прави чужд за Европа от строго научна гледна точка.

Полските учени също така подчертават, че всичко, което препоръчват, е собствениците на котки да ограничат времето, прекарано от домашните им любимци на открито през размножителния сезон на птиците.

"Имам куче, но нямам нищо против котките", уточнява Соларш.