0

Л ятото е сезонът на ремонтите на домовете. Какви са законовите преустройства на жилищата? Как се случват и какво се изисква, за да бъде един ремонт по правилата? От инж. Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, научаваме как да променим функциите и разположението на помещенията вкъщи, без това да застраши нас и нашите съседи, информира „Парите ни“. 

„По различен начин се случва, когато е ново жилище, строено например последните 20 години, и когато е старо. Моите любими клиенти са тези, които се съветват с мен и ги консултирам, преди да закупят старо жилище. Това е най-доброто, което могат да направят, защото тогава им казвам какви са ограниченията. Виждам каква е сградата, а ако не мога да видя и не мога да почукам с чук, ги предупреждавам – ето тук може да се окаже, че тази стена е носеща. Това можем да го видим обаче впоследствие, след като го купите, сега няма да може да се види, защото никой няма да ти разреши с чука да удряш в нещо, което не си купил“, каза той.

Шайби

Марин Гергов допълва, че при новите сгради вътрешните преградни стени не са носещи с изключение на стоманобетоновите, или т.нар. шайби. Там няма проблем да се премахне стена, която не е носеща. Докато при старите сгради всички стени са носещи.

Болшинството от блоковете в столицата са панелни и за какво трябва да внимаваме там?

„При панелните сгради нищо не трябва да се пипа. На практика всичките стени са носещи, това са слабо армирани бетонни стени, но това е строителната система. Би могло някакво преустройство да се направи, като под балконите и терасите се премахне под прозореца нещо, но това е задължително да става след намеса на инженер, написване на становище, проект или каквото и да е. Защо? По две причини. Едната е, че все пак и този панел нещо носи, и другото е, че това е промяна на фасадата. Когато остъкляваме и когато решаваме, че ще премахнем стената между балкона и стаята, това е било изначално фасадата на сградата“, подчертава инж. Гергов.

Той уточнява, че при конзолните балкони остъкляването може да навреди, тъй като в някои случаи дълги години са ерозирали под влияние на дъжд и сняг, задължително трябва да се направи допитване с инженер. При покривните тераси задължително трябва да има задължение за строеж, тъй като те са в общите части, а някои от тях са частна собственост.

Тоалетни

„Мокро върху сухо“ е понятие от едно време, но в момента има един остатък от него в Закона за устройство на територията (ЗУТ) чл. 40 - санитарни помещения над жилищни помещения над кухни или килер за хранителни продукти се допускат само в жилището, което обслужват. Тоест при мезонети можеш да си сложиш тоалетната, където искаш. Но иначе по никакъв начин тоалетна и баня не трябва да са над жилищно помещение.

Ако кухня се премести над стая, според мен е смяна на предназначението. Едно и също предназначение е, когато са например хол и стая, те са едно и също, там няма проблем. Но кухнята е с различно предназначение и трябва човек да мисли за самата канализация, тя откъде ще минава, може би ще шуми отгоре в плочата, или безпокойството на законотворците е, че ще протече. Но са казали, че текущ ремонт не е в момент, в който се променя предназначението на помещение и се увеличава натоварването в него.

Защо ни е толкова важен този термин „текущ ремонт“?

Защото за него не се изисква разрешение за строеж“, каза инж. Гергов.  

Кое е важно да се знае за конструктивната здравина на сградата?

Гергов посъветва при ремонти или при нанасяне на много тежки мебели да се направи консултация с инженер или архитект. Това е меродавно особено при по-старите сгради.

Чужденци купуват имоти у нас, но слабо

Интересът на чужденци към имоти у нас е слаб, но все пак повече чужди граждани купуват, отколкото продават имотите си у нас, показват данни на БНБ към края на април.

За първите четири месеца на тази година нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е положителен в размер на 0.9 млн. евро, докато за същия период на миналата година той е отрицателен от 0.6 млн. евро, което показва, че тогава чуждите граждани повече са продавали, отколкото купували имоти в България.

Драстичен спад на преките инвестиции у нас показват още данните на БНБ. По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в страната за януари – април 2024 г., отчетени съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията, е положителен в размер на 698.1 млн. евро, като е по-малък с 1,145,3 млрд. евро (62.1%) спрямо този за януари – април 2023 г., когато е отчетен положителен поток от 1,843.4 млрд. евро.

Само за април 2024 г. потокът е отрицателен в размер на 64.3 млн. евро при отрицателен поток от 91.7 млн. евро за април 2023 г.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари – април 2024 г. са от Австрия (215.4 млн. евро), Италия (200.2 млн. евро) и Гърция (98.4 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци – към Русия (173.5 млн. евро) и Германия (133.1 млн. евро).