В еликият пост е време за размисъл и душевно пречистване, за което постенето в яденето помага. Ето няколко много лесни и вкусни идеи какво и как можем да сготвим, още на receptite.com.
Пълнени картофи с грах
Необходими продукти:
- 6-7 големи картофа
- грах от консерва
- маргарин
- магданоз
- сол
- пържени картофи
Начин на приготвяне:
Обелваме картофите, отрязваме от едната им страна капачета и издълбаваме вътрешността. Запържваме граха в маргарина и напълваме картофите. Затваряме ги с капачетата и нареждаме в йенска тенджера. Заливаме ги с няколко лъжици разтопен маргарин и 1/3 ч.ч. вода. Покриваме тенджерата с капак или фолио. Печем в умерена фурна, като внимаваме да не се разварят картофите. В средата на голяма чиния поставяме пържени картофи, а наоколо подреждаме пълнените. Украсяваме със стръкчета магданоз.
Руло
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 3-4 стръка пресен червен лук (също става праз лук или глава стар лук)
- 1-2 стръка пресен чесън (2-3 скилидки стар чесън)
- 2-3 шепи зеленища по избор (спанак, лапад)
- 1 морков
- 1 печена червена чушка
- 2-3 гъби
- няколко розички карфиол
- 3-4 маслини
- 2-3 с.л. царевица от консерва
- листенца джоджен
- 4-5 с.л. олио
- сол, черен пипер, щипка индийско орехче
- галета
Начин на приготвяне:
Добре измитите необелени картофи и почистеният морков се сваряват. Докато картофите са още горещи, се обелват и смачкват с преса за картофи. Овкусяват се със сол и индийско орехче. Нарязаните на филийки гъби се задушават в част от сгорещеното олио. Прибавят се нарязаните червен лук, чесън и зеленищата (ползвах няколко листа лапад, киселец и връхчета коприва). Задушават се под капак за няколко минути, само колкото да омекнат и намаляват обема си. Готовата смес от зеленища е чаша – чаша и половина. Отстраняват се от огъня и след като сместа се поохлади, се овкусява със сол, ситно нарязани листенца джоджен и по желание с черен пипер. Смесва се с картофите.
В продълговата форма за кекс се застила хартия за печене, намаслява се и се поръсва обилно с галета. Поставя се половината от приготвената смес, нареждат се останалите продукти и се закрива с втората половина от сместа. Изравнява се, намазва се с олио и се поръсва с галета. Пече се в предварително загрята силна фурна – около 250 градуса. След петнадесетина минути се намалява на 200 градуса. Нарязва се на филии, след като изстине.
Съвети: Ползвах карфиол от консерва. Ако се ползва пресен, трябва предварително да се бланшира. Може да се ползва замразен спанак, консервирани зеленища, сушена коприва.
Праз със сушени сливи и ориз
Необходими продукти:
- 250 г сушени сливи
- 4-5 стръка праз
- 2-3 глави лук
- 1/2 ч.ч. ориз
- 5 с.л. олио
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. доматено пюре
- 1/2 връзка магданоз (може и сух)
- сол
Начин на приготвяне:
В олиото и малко вода се задушава ситно нарязаният кромид лук. Прибавят се доматеното пюре, размито в малко вода, червеният пипер, празът, нарязан на ивици и сините сливи, предварително добре измити и накиснати във вряща вода. Посолява се на вкус и се залива с 3 ч.ч. топла вода (може да се използва и тази, в която са киснали). Ври до омекване на сливите. Прибавя се измитият ориз и ври още 10-15 минути. След като се свали ястието от огъня, се поръсва със ситно нарязания магданоз. Поднася се студено.