0

В два поредни броя на „Златно време“ ви запознахме със серия от 100-годишни правила, които звучат актуално и практично и днес. Вече разбрахте как да се пазите от свирепо куче, което налита да ви хапе, как да запалите кибрит при вятър, как да си направите домашен пожарогасител и др. Днес продължаваме с още седем трика. Любопитното в случая е, че тези практични съвети са се добавяли на картонче в пакетите с цигари, за да бъдат опаковките по-устойчиви. Този номер хрумнал на производители на цигари в края на 1880 г. Днес тези карти имат голяма колекционерска стойност, а съветите са универсални. Уверете се сами:

1. Как да охладим виното много бързо

За да изстудите виното бързо, трябва да увиете бутилката с мокра кърпа (по-добре е да използвате памучна тъкан или фланела) и да поставите увитата бутилка под течаща вода за 5-7 минути. След това поставете увитата бутилка вино във фризера.

2. Срещу запотяване на очилата

Натрупването на влага върху очилата е голям проблем, но ако търкате очилата си със сапун всеки ден и след това ги избършете с парцал, върху тях ще остане тънък, но непроницаем слой сапун. Това ще спре кондензацията на влага върху стъклата.

3. Как да съживим отрязаните цветя

Ако цветята изсъхнат малко по пътя от магазина до вас, поставете ги в гореща вода и оставете да изстинат. След това цветята трябва да бъдат подрязани мъничко и да бъдат поставени в студена вода.

4. Почистване на маслена картина

Внимателно разтрийте картината с повърхността на суров картоф, след което я избършете с влажна кърпа. Постоянно отстранявайте мръсотията от повърхността на картофа, за да избегнете разпространението й по цялата картина. В края на процедурата избършете платното с парцалче, напоено с ленено масло.

5. Бърза прогноза за времето

Ако обичате да ходите на туризъм, тогава за вас е важно да можете да определите дали времето ще е слънчево или дъждовно. Това е много лесно да се направи: намерете облак в небето, който е достатъчно далеч от вас, ако той се увеличи по размер, времето ще бъде дъждовно, ако, напротив, намалее, ви чака слънце.

6. Как да съберем парченцата стъкло

Чашата се счупи, ами сега? Най-ефективният начин да съберете късчетата стъкло, без да се порежете, е да използвате мека, влажна кърпа. За предпочитане - такава, която няма да имате нищо против да изхвърлите заедно със стъклото. Благодарение на този метод ще можете да съберете и най-малките фрагменти.

7. Прогонване на мухи от кофата за боклук

В резултат на експеримента беше установено: малко боракс (натриев тетраборат декахидрат), изсипван ежедневно в контейнера за боклук, може да спре размножаването на досадните мушици.

Очаквайте продължение