0

В ремето за ашладисване на сливата зависи от метода, който използвате. Присаждането на слива по метода на копулация, при което разрез на калема се свързва с разрез на клон на подложка, се извършва рано напролет - когато дървото все още е в покой и пъпките не са набъбнали.

Това време обикновено настъпва през март, въпреки че трябва да се съсредоточите върху климатичните особености на вашия район и метеорологичните условия.

Присаждането на кора, напротив, се извършва от март до май - от началото на набъбването на пъпките до пълното разцъфтяване на листата и образуването на пъпки.

Независимо от избрания метод, струва си да направите присаждане на сливата, когато температурата на въздуха е постоянно положителна както през деня, така и през нощта. В противен случай замръзването може да унищожи резниците, преди да имат време да се вкоренят.

Подготовка

Клоните могат да се режат в края на есента, когато дърветата вече са изпаднали в покой, или в началото на пролетта, докато пъпките още не са набъбнали.

След като сте решили сорта слива, който харесвате, потърсете млади, равномерни клони без разклонения. Техният диаметър трябва да бъде не по-малък от диаметъра на обикновен молив. Нарежете резници с дължина около 30-40 см. Дори ако искате да направите само едно присаждане, по-добре е да подготвите няколко парчета за всеки случай.

За да запазите отрязаните през есента клонки до пролетта, ги увийте във влажна памучна кърпа и ги поставете в найлонов плик. Не забравяйте да направите няколко дупки в опаковката, така че стъблата да не започнат да гният. Можете да съхранявате резници както в хладилника, така и в мазето, ако температурата там се поддържа в диапазона от 0 до 5°C. Ако изрежете издънки през пролетта, но не можете веднага да ги засадите, направете същото с тях.

След дългосрочно съхранение кората на резниците може да се набръчка, а самите те могат леко да изсъхнат. Ако това се случи, поставете клоните във вода със стайна температура за около ден преди присаждането. През това време те ще бъдат наситени с влага и ще дойдат на себе си.

Подложка

Най-добре е да присадите резници върху млад разсад на възраст не повече от три години, за да се вкоренят по-бързо. Като подложка могат да се използват както сортови и диви сливи, така и други костилкови плодове – череша, вишна. В райони със студен климат си струва да изберете устойчиви на замръзване сортове.

Присаждането на млади дървета трябва да се извършва възможно най-близо до земята, така че калемите да растат по-добре с подложката. Ако извършвате процедурата върху възрастна слива, изберете клони, които растат под ъгъл 45-60 градуса спрямо вертикалата, и направете разрез на разстояние от 20 до 40 сантиметра от ствола.

Копулация

За подложката изберете тънки едногодишни клони, чийто диаметър съвпада или леко надвишава диаметъра на резника. Пребройте 2-3 пъпки от основата. След това отстъпете отгоре 2-3 мм и направете равномерен разрез с ножица.

С остър нож направете гладък кос разрез на подложката и на долната част на калема. Маркирайте средата на разреза върху резника. От тази точка отстъпете около 5 мм нагоре. Поставете острието на ножа под остър ъгъл и направете разрез с дължина около 1 см.

Същият разрез трябва да се направи на подложката. Определете средата на разреза, преместете се нагоре от това място с около 5 мм и направете разрез под остър ъгъл с дължина около 1 см.

Свързване

Свържете калема и подложката, като забиете срезовете един в друг.

Увийте плътно мястото на присаждане. Също така е по-добре да защитите горния разрез на резника с филм, да го покриете с градински лак или бактерициден мастик.

По този начин издънките се присаждат върху дебели стъбла и клони. В същото време на един пън могат да се засадят няколко сливови резници от един и същи или различни сортове.

Внимателно отрежете ствола или клона, върху който планирате да присадите. Ако в близост до това място има издънки, отрежете ги с остри ножици за подрязване.

Подгответе резниците за процедурата. Под долната пъпка на клона направете гладък наклонен разрез с остър нож.

Пребройте 2-3 пъпки от долния срез. Отстъпете още 2-3 мм от върха и направете равномерен разрез с ножица.

Автор: Цвета Дилова