0

П оддържането на морава в перфектно състояние е доста трудно: трябва постоянно да косите и да се борите с плевелите. Но ако засадите растения, които изместват бурените, ще имате една грижа по-малко.

В почти всяка градинка има мъртви места, където нищо не пуска корени, дори трева. Не трябва да се разстройвате, защото за такива места има растения, които иначе се наричат агресори или нашественици. Те ще растат навсякъде, остава само да се контролира разпространението им. Нашият списък включва няколко примера за агресивни почвопокривни растения, които ще изтласкат всякакви плевели от двора.

ISTOCK

Аюга

Не си струва да засаждате това упорито растение в цветна леха, където растат капризни многогодишни цветя. По-късно ще се уморите да плевите. Но пък от това се получават шикозни граници. Има много разновидности на упорити аюги, дори такива с петна по листата. Изобщо не е нужно да се грижите за това нещо, то расте добре на сянка и на слънце. Просто го засадете там, където нищо никога не пуска корени, и то ще ви радва година след година с декоративна зеленина и малки люлякови цветчета. Поливането и подхранването също са излишни подробности.

ISTOCK

Стахис бизантина

Стахис, или заешки уши, както растението е по-популярно у нас, не само има красиви мъхести листа, но и цъфти. Можете да засадите цветето в проблемните участъци през пролетта или наесен.

ISTOCK

Ешолция

Ярка и непретенциозна, ешолицията, или калифорнийски мак, както я наричаме в нашите ширини, създава ярка почвена покривка и вирее буквално навсякъде, като не дава шанс на плевелите. Цъфти с нежни оранжеви цветове от юни до началото на есента.

Момина сълза

Не изглежда като растение за борба с плевелите. Но това привидно безобидно цвете може да превземе цялата градина подобно на бурен, без да остави място за конкуренти. Затова момината сълза трябва редовно да се прорежда, за да имат шанс и другите растения покрай нея.

ISTOCK

Гераниум

Почти няма стара градина, в която гераниумът да не присъства по някакъв начин. Здравецът – лилав или бял, е едно от най-устойчивите растения, не се нуждае от никакви особени грижи. Може да оформите цели участъци с него, но ако не искате да „изяде“ и мястото на цветята, ще се наложи да го скубете често.

ISTOCK

Бръшлян

Още едно растение, което вирее навсякъде, въпреки че мнозина го свързват с гробищата. Често се ползва като почвопокривно растение там, където няма възможност за често поливане и има дълги периоди от време, в които никой няма да му обръща внимание.

ISTOCK

Дицентра

Много красиво растение срещу плевели, способно да украси всяка градина. Дицентрата, по-позната у нас като дамско сърце, е непретенциозна в грижите, има мощно коренище и гъсто положена зеленина, която няма да позволи на тревата да расте между растенията. Ако искате дицентрата да се превърне в акцент в градината, засадете я в добре дренирана и влажна почва. За ранен цъфтеж й намерете слънчево място, а ако предпочитате пъпките да издържат по-дълго, изберете полусенчесто място.

ISTOCK

Мента

Ако искате не само да се отървете от плевелите, но и да засадите нещо практично, може да се спрете на ментата. Тя се разпространява бързо, отрязаните връхчета пускат корени в обикновен буркан с вода и също могат да бъдат засадени за плътност. Така ментата ще изтласка плевелите и ще имате винаги на разположение билка за чай или коктейли. Друга такава разновидност е джодженът, с който можете да оформите цели участъци. Но не го смесвайте с ментата, защото са роднини, а не е много приятно да овкусите боб чорбата с нея.