0

В последните години праз лук може да се намери целогодишно, но все пак зимните месеци са най-подходящи за неговото приготвяне по всякакъв начин. Ето няколко идеи по въпроса от gotvach.bg.

Запечен с ориз

Необходими продукти:

  • 1 снопче праз (10 бр.)
  • 1 ч.ч. ориз
  • 2-3 с.л. олио
  • 2 с.л. доматено пюре
  • сол
  • черен пипер
  • 1 к.ч. олио

Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме хубаво праза. Нарязваме на ситно и смесваме с измития ориз. Разбъркваме добре. Изсипваме сместа в тавичка намазана с мазнина. Отделно разреждаме доматеното пюре с 3-4 чаени чаши вода. Посоляваме на вкус и прибавяме черен пипер. Наливаме и олио 1 кафена чашка. Изливаме тази смес при ориза и праза в тавата. Слагаме да се пече на силна фурна, докато оризът поеме водата и се свари. При необходимост може да долеем топла вода. Сервираме ястието охладено с гарнитура по вкус.

С домашна луканка

Необходими продукти:

  • 500 г праз
  • 2 парчета луканка - около 300-400 г
  • 200 г домати консерва
  • 3 яйца
  • сол
  • зехтин
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Празът се нарязва на ситно. Луканката се реже на колелца и заедно се задушават под капак в малко мазнина. Доматите се намачкват с вилица. Също може да се използва доматен сок. Прибавете и оставете да ври. Долейте 2 ч.ч. вода. Оставете да къкри. Щом доматите поизврат, направете три гнезда и чукнете яйцата вътре. Похлупете отново на тих огън и изчакайте яйцата да се пошират в доматения сос. Празът с домашна луканка е готов за сервиране. Лесен и вкусен миш-маш!

Свинско с гъби

Необходими продукти:

  • 500-600 г свинска плешка
  • 3-4 стръка праз
  • 1 морков
  • 2 зелени чушки
  • 1 червена чушка
  • 200 г гъби
  • 50-60 мл олио
  • 1 ч.л. сол
  • 1 и 1/2 ч.л. червен пипер
  • черен пипер на вкус
  • чубрица
  • 2-3 дафинови листа
  • лют червен пипер - по желание

Начин на приготвяне:

В средно дълбок тиган задушаваме свинското месо. Постепенно добавяме зеленчуците, нарязани на дребно, като започваме с морковите, чушките, гъбите и праза. След като лукът е започнал да омеква, добавяме подправките спрямо вкуса ни. Готвим на среден огън, за да не загори пърженото свинско, докато изври водата и остане на мазнина (около 30-35 минути).

Баница с кисело зеле

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 1 кг кисело зеле
  • 2-3 стръка праз, почистени
  • сол
  • 1 ч.ч. мазнина за пърженето + още 1/3 ч.ч. за поръсване

Начин на приготвяне:

Накълцайте киселото зеле и го сложете да се задуши в част от мазнината, докато омекне. Накълцайте ситно праза и го задушете в отделен съд с останалата мазнина. Посолете го на вкус и по желание добавете малко черен пипер. Намазнете тава, вземайте по 2 кори и ги редете, като ги поръсвате с малко мазнина и редувате плънка от зеле и плънка от праз - кори, зеле, кори, праз и т.н. Най-отгоре сложете 2 кори, нарежете празничната баница на едри квадрати, полейте я с около 1 ч.ч. вода и поръсете отново с мазнина. Сложете да се пече в умерено загрята фурна до приятно зачервяване.