В последните години праз лук може да се намери целогодишно, но все пак зимните месеци са най-подходящи за неговото приготвяне по всякакъв начин. Ето няколко идеи по въпроса от gotvach.bg.
Запечен с ориз
Необходими продукти:
- 1 снопче праз (10 бр.)
- 1 ч.ч. ориз
- 2-3 с.л. олио
- 2 с.л. доматено пюре
- сол
- черен пипер
- 1 к.ч. олио
Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме хубаво праза. Нарязваме на ситно и смесваме с измития ориз. Разбъркваме добре. Изсипваме сместа в тавичка намазана с мазнина. Отделно разреждаме доматеното пюре с 3-4 чаени чаши вода. Посоляваме на вкус и прибавяме черен пипер. Наливаме и олио 1 кафена чашка. Изливаме тази смес при ориза и праза в тавата. Слагаме да се пече на силна фурна, докато оризът поеме водата и се свари. При необходимост може да долеем топла вода. Сервираме ястието охладено с гарнитура по вкус.
С домашна луканка
Необходими продукти:
- 500 г праз
- 2 парчета луканка - около 300-400 г
- 200 г домати консерва
- 3 яйца
- сол
- зехтин
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Празът се нарязва на ситно. Луканката се реже на колелца и заедно се задушават под капак в малко мазнина. Доматите се намачкват с вилица. Също може да се използва доматен сок. Прибавете и оставете да ври. Долейте 2 ч.ч. вода. Оставете да къкри. Щом доматите поизврат, направете три гнезда и чукнете яйцата вътре. Похлупете отново на тих огън и изчакайте яйцата да се пошират в доматения сос. Празът с домашна луканка е готов за сервиране. Лесен и вкусен миш-маш!
Свинско с гъби
Необходими продукти:
- 500-600 г свинска плешка
- 3-4 стръка праз
- 1 морков
- 2 зелени чушки
- 1 червена чушка
- 200 г гъби
- 50-60 мл олио
- 1 ч.л. сол
- 1 и 1/2 ч.л. червен пипер
- черен пипер на вкус
- чубрица
- 2-3 дафинови листа
- лют червен пипер - по желание
Начин на приготвяне:
В средно дълбок тиган задушаваме свинското месо. Постепенно добавяме зеленчуците, нарязани на дребно, като започваме с морковите, чушките, гъбите и праза. След като лукът е започнал да омеква, добавяме подправките спрямо вкуса ни. Готвим на среден огън, за да не загори пърженото свинско, докато изври водата и остане на мазнина (около 30-35 минути).
Баница с кисело зеле
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 1 кг кисело зеле
- 2-3 стръка праз, почистени
- сол
- 1 ч.ч. мазнина за пърженето + още 1/3 ч.ч. за поръсване
Начин на приготвяне:
Накълцайте киселото зеле и го сложете да се задуши в част от мазнината, докато омекне. Накълцайте ситно праза и го задушете в отделен съд с останалата мазнина. Посолете го на вкус и по желание добавете малко черен пипер. Намазнете тава, вземайте по 2 кори и ги редете, като ги поръсвате с малко мазнина и редувате плънка от зеле и плънка от праз - кори, зеле, кори, праз и т.н. Най-отгоре сложете 2 кори, нарежете празничната баница на едри квадрати, полейте я с около 1 ч.ч. вода и поръсете отново с мазнина. Сложете да се пече в умерено загрята фурна до приятно зачервяване.