0

П овече от две хиляди ловци от ловните сдружения в Гоце Делчев, Петрич, Сандански и Разлог се събраха на поляните в местността Попови ливади в Пирин планина на станалия вече традиционен ловен събор, който се провежда вече за седма година – съобщава сайтът на НЛРС СЛРБ с репортажа на Кузман Петров.

Символични домакини на събитието са двете сдружения в Гоце Делчев и Петрич, които тази година отбелязват 110-годишен юбилей от организираното ловно движение в района.

Гости

Гости на събора бяха представители на областната администрация в Благоевград, кметове на общини от Югозападна България, директори и служители на регионални служби на МВР, на горски стопанства и много граждани.

Специални гости на събитието бяха ръководители на ловни организации от Солун, Драма, Неврокопи и Доксато, водени от председателя на ловната организация в Северна Гърция г-н Франгидис. Съборът започна с благословията на Неврокопския митрополит Серафим към съборяните и с тържествен водосвет на ловните знамена от четирите сдружения. „Нека пазим и закриляме създадено от бога дивечово богатство, красивата българска природа и духът на другарство и приемственост на ловните традиции” - каза той. Съборът беше открит с приветствие от председателя на Националното ловно-рибарско сдружение инж. Васил Василев.

Венци

Паметникът на организатора и вдъхновителя на освободителните борби в Македония Гоце Делчев беше отрупан с венци и цветя на признателност от УС на НЛРС-СЛРБ, ловното сдружение в Благоевград, от сдружения и дружини от Гоце Делчев, Петрич, Сандански и Разлог, от регионални общини и ведомства. До късно вечерта поляните на Попови ливади се огласяха от богата музикална програма с професионални и самодейни изпълнители на пиринския фолклор.