Д ве предястия, в които гъбите са в главната роля, намираме на receptite.com.
Хрупкави кюфтенца
Необходими продукти:
- 500 г култивирани гъби печурки
- 300 г картофи (3 средно големи картофи)
- 1 глава лук
- 4 яйца
- 2 филии хляб
- 200 г прясно мляко
- 1 връзка магданоз
- универсална подправка
- галета
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
Сваряваме картофите в подсолена вода и ги обелваме. Накисваме хляба в прясното мляко. Измиваме гъбите и ги нарязваме на дребно. В малко мазнина ги запържваме заедно със ситно нарязаната глава лук (докато се изпари водата и останат на мазнина). Дърпаме от огъня и към гъбите добавяме настърганите на едро ренде картофи, добре изцедения от прясното мляко хляб, 4 жълтъци, ситно нарязания магданоз и универсалната подправка. Разбъркваме добре. От сместа оформяме кюфтенца (с големина на мандарина), овалваме в галета, след това потапяме в леко разбитите белтъци и отново в галета. Притискаме добре всяко кюфтенце, за да се получи стегната топка. Оставяме да починат за 10-ина минути (за да се стегнат). Пържим кюфтенцата до златисто.
Мимоза
Необходими продукти:
- 15 големи гъби
- 250 г кайма
- 150 г едросмляна лютеница
- 100 г кашкавал
- чубрица, червен пипер, черен пипер, сол
- олио
Начин на приготвяне:
Каймата се запържва в малко олио. Когато стане на трохи, се добавят подправките и лютеницата. Разбърква се добре и се дръпва от котлона. Гъбите се измиват и пънчетата се махат. Нареждат се в намаслена тава. Във всяка гъбка се слага от плънката и се захлупва с резенче кашкавал. Пече се на 200 градуса до готовност.