1

Д ве предястия, в които гъбите са в главната роля, намираме на receptite.com.

Хрупкави кюфтенца

Необходими продукти:

  • 500 г култивирани гъби печурки
  • 300 г картофи (3 средно големи картофи)
  • 1 глава лук
  • 4 яйца
  • 2 филии хляб
  • 200 г прясно мляко
  • 1 връзка магданоз
  • универсална подправка
  • галета
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

Сваряваме картофите в подсолена вода и ги обелваме. Накисваме хляба в прясното мляко. Измиваме гъбите и ги нарязваме на дребно. В малко мазнина ги запържваме заедно със ситно нарязаната глава лук (докато се изпари водата и останат на мазнина). Дърпаме от огъня и към гъбите добавяме настърганите на едро ренде картофи, добре изцедения от прясното мляко хляб, 4 жълтъци, ситно нарязания магданоз и универсалната подправка. Разбъркваме добре. От сместа оформяме кюфтенца (с големина на мандарина), овалваме в галета, след това потапяме в леко разбитите белтъци и отново в галета. Притискаме добре всяко кюфтенце, за да се получи стегната топка. Оставяме да починат за 10-ина минути (за да се стегнат). Пържим кюфтенцата до златисто.

Мимоза

Необходими продукти:

  • 15 големи гъби
  • 250 г кайма
  • 150 г едросмляна лютеница
  • 100 г кашкавал
  • чубрица, червен пипер, черен пипер, сол
  • олио

Начин на приготвяне:

Каймата се запържва в малко олио. Когато стане на трохи, се добавят подправките и лютеницата. Разбърква се добре и се дръпва от котлона. Гъбите се измиват и пънчетата се махат. Нареждат се в намаслена тава. Във всяка гъбка се слага от плънката и се захлупва с резенче кашкавал. Пече се на 200 градуса до готовност.