0

Зехтинов сладкиш с портокал и шамфъстък

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 180 г захар
  • 180 мл лек зехтин
  • 60 мл узо
  • настъргана кора от 1 портокал
  • настъргана кора от 1/2 лимон (по желание)
  • 2 с.л. портокалов сок
  • ванилия
  • 150 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 60 г ситно смлян шамфъстък
  • щипка сол

За глазурата:

  • 20 г масло
  • 15 г прясно мляко
  • 1 с.л. лимонов сок
  • настъргана кора от 1/2 портокал
  • ванилия
  • 100 г пудра захар
  • 2 с.л. счукан шамфъстък за поръсване

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 175°C с вентилатор. Намажете кръгла форма за печене с масло и я поръсете с брашно. Големината на формата изберете сами. Ако е по-малка, сладкишът ще стане по-висок и обратното. Това не повлиява на вкуса на сладкиша. В купа разбийте на гъст побелял крем яйцата и захарта. Сместа трябва да утрои обема си. Отделно смесете зехтина, узото, портокаловата и лимоновата кора, портокаловия сок и ванилията. Налейте течната смес при яйчената и размесете. След това добавете брашното, предварително смесено с бакпулвера, солта и шамфъстъка. Разбъркайте. Изсипете тестото в подготвената форма и изпечете сладкиша за около 40 минути. Проверявайте готовността с дървена клечка. Оставете сладкиша напълно да изстине. За глазурата загрейте на слаб огън маслото заедно с млякото, лимоновия сок, портокаловата кора и ванилията. Добавете пудрата захар и разбъркайте за няколко минути, докато глазурата стане плътна, гладка и лъскава. Залейте студения сладкиш с топлата глазура и поръсете с шамфъстък.

Забележка: Не заменяйте узото с мастика или друг алкохол. Ако не искате да го използвате, просто го пропуснете и заменете количеството с портокалов сок. Но това коренно ще измени сладкиша, а голяма част от неговия чар се крие именно в узото. Същото се отнася и до шамфъстъка. Добре е да използвате по-мек зехтин, за да не натежава като вкус. Количеството зехтин е голямо, но в никакъв случай не го намалявайте. То е точно толкова, колкото трябва да бъде. Сладкишът остава много свеж, мек и влажен до седмица, затворен в кутия. Подходящ е и за замразяване, пояснява Йоланта Делибозова от "Вкусно с Йоли".