0

З а да усетиш магията на лавандулата е нужна лятна юнска вечер, горещ асфалт и умора от дълго шофиране.

В България полета с лавандула дал Бог, но тези край Чирпан в Средна гора сякаш са по-особени, може би защото са от първите създадени у нас.

Щом отвориш прозореца, ще усетиш незабавно радостната свежест, която невидима нахлува на малки кълба в нажежената кола.

Агро Телеграф: Лавандула Жанета цъфти рано и пуска качествено масло

Те танцуват закачливо около теб и вместо да се отпуснеш тежко на седалката за глътка отдих, те обзема жизненост. Скачаш бодро със смях.

Ароматът се усмихва закачливо, докато изтласква мрачните мисли. Прави пируети като балерина по нежните нишки на мрака, следвани от изящни подскоци, катерейки се нагоре, докато стигне светилата на нощното небе.

И те увлича неусетно в тази приказка. И без да мислиш яхваш облаците с лавандулов аромат. Те „вдигат котва“ от земята и отплават към небето.

Ценители

Пътешествията с аромати са за ценители и обичайно ги харесват почитателите на кулинарния туризъм, на киното, изкуствата и археологията. Това са хора, които се наслаждават на красотата, а впечатленията си обичат да споделят на чаша вино в къща или ресторант с атмосфера, най-добре винтидж.

Този тип пътешественици трудно ще спечелиш с препускане и бройка артефакти. Те обичайно са привлечени от тайнството, необичайното, легендите, природата, звездите, и някоя засукана история, в която сами те могат да участват и после да я доукрасят.

Агро Телеграф: Лилаво поле стана загадка в социалните мрежи

Всичко това може да се открие в лавандуловите полета край Чирпан. Районът на Средна гора и Подбалканските полета е Царството на цветята и етеричните аромати, а местните хора казват, че всяка една от тях си има своя час.

Кино

Така например, ако искаш да усетиш пълната красота и лечебни сили на Роза Дамасцена, чиято майка е дивата шипка, трябва да станеш рано.

При изгрев слънце тя е в пълната си сила, а листенцата й са пълни с лечебно и омайващо масло, със сили дошли буквално от центъра на земята. Снимките при изгрев са най-вълнуващи.

Точно обратното е с лилавата лавандула. Тя е царицата на летния вечерен мрак, а маслата в нея имат силата да разхлаждат и отнемат горещината.

Затова и най-хубавите снимки и картини с лавандулови полета са именно на залез. Всеки носи в паметта си картините със спиращи дъха лилави полета и оранжево червеното слънце, което потъва в тях. Затова, часът за уникална фотосесия е заспиващото слънце.

На фестивала в Чирпан художниците не случайно предлагат декор за сесии с ярките костюми на индийските звезди от Боливуд. Само си представете как върху яркото жълто и червено слънцето хвърля последни отблясъци и ги облича в злато, което се откроява на фона на лилавото поле.

Америка

Една от местните легенди разказва, че когато земята се разтресла в началото на 20 в., вълните на Чирпанското земетресение изпратили стигнали чак до Северна Америка. Тогава на повърхността излезли скрити съкровища и артефакти, които сензационно обърнали представите за историята на човечеството.

Агро Телеграф: Лавандулата има нужда от поне 6 ч. слънце

Местни хора случайно открили следи от предшественици на съвременния човек отпреди 7 милиона години в околностите, факти, които до днес вълнуват учени и археолози от цял свят.

Така Чирпан отново разтърсил света, защото можело да се окаже, че първите хора са били не в добрата стара Африка, а в Европа, и по-късно тръгнали към Африка.

В течение на десетки години на тайнствени места се намирали черепи на антилопи, слонове и животни, които днешния човек свърза със саваната в Африка и най-малко в Европа.

Това обърква и днешните представи за затоплянето, защото тези артефакти ни показват, че топлото някога е било тук, и очевидно пак се завръща. Ето такива неща можете да си приказвате, докато отпивате от вината на местните изби, хапвайки си от местните деликатеси сред безумно красивата природа.

Тоскана

Някъде сравняват Района на Чирпан с италианската Тоскана, но в по-примитивен вариант. Истината е, че Тоскана,спечелила си името на кулинарен рай, всъщност показва на хората как от бедността и от нищото можеш да създадеш ястия шедьоври, стига да знаеш с каква история да ги поднесеш.

Точно обратната съдба е имал Чирпан, който е произвеждал храни за Османската войска и е имал доста заможни хора. Докато Тоскана е декоративна, тук е пълно със зеленина, а Средна гора е планина, която създава радост.

Създателят така е аранжирал природата, че няма нужда от каквато и да е намеса и грим. Само хората се топят полека. Когато в годините на прехода идва холандец, той бил поразен от това, което вижда. И заявил, че е грехота да бъде оставено на произвола на разрухата това място, и се захванал да възстанови една от старите фурни.

Днес в района е пълно с британци и нидерландци, които живеят като местните хора и искат да приличат на българи. Те виждат изобилието от багри и плодородие на този район, нещо, което ние българите смятаме за даденост. Защото всяко нещо си е на мястото.

Лозя

Ако искате да се скриете от света и да си „поиграете“ на кино, можете да отседнете в някое от хотелчетата или винарските изби, които са в района. В тях освен СПА, хубаво вино и кухня редовно се правят пищни сватби. Чувстваш се като герой на средновековен роман или участник във филм.

Наблизо има язовир, където се лови прясна риба, която се приготвя на момента и се поднася с местните вина. В сортовата листа е пълна с български, но и френски сортове.