0

Л авандулата е класика в градината не само заради ароматните си лилави цветове, но и заради лесното си отглеждане.

Има обаче седем проблема, които могат да унищожат растението. Повечето обаче лесно могат да се избегнат.

Родината на лавандулата е европейското Средиземноморие. Тя предпочита райони с горещи сухи лета и дъждовни зими. Чувства се добре в суха, бедна почва за дълго време и не се нуждае от често поливане. Това сухоустойчиво растение не обича преовлажнена почва, тъй като може да развие кореново гниене. Ако корените загниват, ще забележите, че стъблата започват да вехнат. Долните листа започват да кафенеят.

При други растения тези знаци сочат липса на влага, но почти никога не е такъв случаят със сухоустойчивата лавандула, особено през лятото. Причината симптомите да са същите е, че корените не могат да доставят водата до наземната част на растението.

Дъжд

Преовлажняването може да не е причинено от прекомерно поливане. Продължителните дъждовни периоди през лятото също могат да създадат проблем. Опитайте се да запазите почвата възможно по-суха за няколко седмици преди следващото поливане. Може също да аерирате почвата около растението и да добавите малко пясък, за да улесните отцеждането.

Ако корените са започнали да загниват, извадете растението от почвата и изрежете засегнатите части. Подобрете дренажа и засадете лавандулата на същото място или на друго, което е защитено от прекомерни дъждове и сбиване на почвата.

Като средиземноморско растение лавандулата обича слънцето. Тя се нуждае от минимум 6 часа да е огрявана от слънцето, за да се чувства добре. Но ако е засадена на сенчесто място или се засенчи от други растения наоколо, може да започнат някои проблеми. Първият признак, че слънцето не й е достатъчно, е липсата на цветове. Без слънчева светлина растенията нямат достатъчно енергия, за да образуват цветове. Сребристо-зелените листа започват да избледняват, а растежът да бъде забавен. Заради борбата за оцеляване на растението зелените части и цветовете изгубват силния си аромат.

Лавандулата, засадена в съдове, просто може да бъде преместена на по-слънчево място. Не се притеснявайте, тя се чувства добре на силно следобедно слънце. Но ако е засадена в земята, решението на проблема става по-сложно.

Сянка

Ако лавандулата се засенчва от други растения наоколо, просто можете да изрежете частите, които създават проблем. Но най-доброто решение е да преместите лавандулата на по-слънчево място в градината. Започнете да разрохквате почвата около корените с вилица, като внимавате да не ги засегнете. Внимавайте да не засегнете и стъблото. Когато почвата е добре разрохкана, просто изтеглете растението и го преместете на новото място.

Лавандулата е ценена заради качеството си, че вирее на бедни почви. Но трябва да имате предвид няколко фактора, когато я засаждате. Първият е дренажът, а вторият киселинността.

Лавандулата се отглежда в песъчливи или каменисти почви, които се отцеждат изключително добре. Ако почвата съдържа много глина или пък се сбива, като по този начин около корените започва да се събира локва, растението ще започне да загива.

Дренаж

Преди засаждане подобрете дренажа на почвата, като я смесите с добро количество пясък. Тази смеска трябва да е на малко по-голяма дълбочина от дупката за засаждане, за да е сигурно, че корените няма да стигнат до преовлажнена почва.

Ако вече сте засадили лавандулата в неподходяща почва, преместете растението в контейнер или го пресадете, като преди това подобрите почвата.

PH на почвата също играе роля за здравето на лавандулата. Това растение предпочита почти неутрална почва с pH между 6,5 и 7,5. Лавандулата толерира леко алкална почва, но ще страда, ако почвата е твърде кисела с pH 5 и надолу. Ако искате да повишите pH, смесете с малко вар.

Климатът също е много важен за доброто развитие на лавандулата. Ако живеете в регион, където падат много слани, най-добре е да изберете английски сортове, които издържат на големи студове. Избягвайте лавандулата от Испания или Италия, които няма да устоят на студените зими и ще трябва да бъдат изкоренени.