0

Т ри български сорта, разработени от селекционер д-р Станко Димитров Станев от Института по розата и етеричномаслените култури (ИРЕМК) в Казанлък, са гаранция са добро качество на реколтата от лавандула, която превзема полетата на страната. Учените настояват да се използват качествена селекция, пригодена за българските условия, защото това ще гарантира и добра възвращаемост на вложенията, които правят земеделските производители. Трите сорта, които се препоръчват на стопаните са Терес, Жанета и Дея, като последната по съдържание на линалилацетат около 40-44% в маслото съперничи на френската селекция, която се смята за водеща в това отношение. Материалите са предоставени от Института по аграрна икономика към Селскостопанска академия - ССА.

Терес

Лавандулата сорт Терес принадлежи към вида истинска, теснолистна лавандула – Lavandula angustifolia Mill. /Lavandula vera D.C., Lavandula officinalis Chaix и е създаден през периода 2004-2019 г., а е признат 2020 г. Туфите достигат средна височина 70 см и ширина към междуредието 115 см. Количеството на цветоносните стебла е средно 550-600 броя. Чашката е обагрена наполовина в зелено и наполовина в светловиолетово, овласена, а венчето е виолетово. Сорт Терес е късноцъфтящ. В условията на Казанлъшкото поле добивът на свежите съцветия достига 800 кг/дка, а на етерично масло – до 15 кг/дка. Основното му предимство е високото съдържание на линалилацетат в етерично масло в границите 39-43%. Размножава се чрез вкореняване на резници. Другият сорт от селекцията е сортът Дея, който почти се отличава с високо съдържание на етерично масло – около 3%, в свежите съцветия и съдържание на линалилацетат 40-44%, почти колкото във френските сортове.

Той също принадлежи към вида истинска, теснолистна лавандула и е създаден между 2004-2019 г., а е признат през 2020 г. Туфите достигат средна височина 67 см и ширина към междуредието 107 см

Съцветията са със средна дължина 29 см. Количеството на цветоносните стебла е средно 500 бр. Чашката е тъмновиолетова, сивозелена само в основата. Венчето е тъмно с червеновиолетово. Сортът е късноцъфтящ. В условията на Казанлъшкото поле добивът на свежия цвят достига 630 кг/дка, а на етерично масло – до 15 кг/дка.

Етерично

Лавандулата сорт Жанета е известна с високото качество на етеричното масло, принадлежи към вида истинска, теснолистна лавандула, създаден е в периода 2004-2019 г. а е призната през 2020 г. и цъфти рано. Достига средна височина 65 см и ширина към междуредието 115 см.

Съцветията са със средна дължина 22 см. Класът е сбит, с неправилна форма, с дължина 6 см, с 500-600 броя цветоносни стебла. Чашката е 2/3 в светловиолетово и 1/3 сивозелено заради силно овласяване, а венчето е светловиолетово. В условията на Казанлъшкото поле добивът на свежите съцветия достига 700 кг/дка, а на етерично масло – до 17 кг/дка. Основното предимство на сорт Жанета е високото качество на етеричното масло.

Ароматна съставка на люляк и бергамоти

Линалилацетатът принадлежи към монотерпеново съединение. Това е естествен фитохимичен продукт, открит в много цветя и подправки. Той е един от основните компоненти на етеричните масла от бергамот и лавандула. Това е бистра, безцветна течност с точка на кипене 220 ° C. Химически това е ацетатният естер на линалоола и двете често се срещат заедно в основните масла от лавандула и лавандин според Wikipedia.

Линалилацетат е одобрена ароматизираща хранителна добавка. Това е най-важната ароматна съставка за бергамот, люляк, лавандула, липа, нероли, иланг-иланг и фантазия. Използва се в декоративна козметика, фини парфюми, шампоани, тоалетни сапуни и други тоалетни принадлежности, както и в некозметични продукти като домакински почистващи препарати.