0

З ащитата на Брестката крепост на границата с Полша е легендарна история. Тя се намира при вливането на река Мухавец в р. Западен Буг. Част от предните укрепления днес са на територията на Полша, Люблинско войводство, Бялски окръг, Тересполска община.

Противникът превъзхожда съветската армия в пехотата два пъти, в танковете – четири пъти, в артилерията – шест пъти. Германците успяват да превземат укреплението, но дълго време са атакувани от партизани в стените му.

„Умирам, но не се предавам!“ - тези думи са написани на стената на един от казематите от неизвестен червеноармеец. Но скоро в крепостта се появява странна жена, която кара нацистите да повярват, че духовете наистина се бият с тях.

Отбрана

Германците планират да превземат Брестката крепост за един ден, но съветските войници удържат фронта в продължение на месец въпреки факта, че нямат противотанкови оръжия, а те са им необходими.

За отбраната на Брестката крепост се знае много благодарение на съветски и немски документи. Например има доказателства, че нацистите са били атакувани дълго време от партизани, решили да не напускат укреплението, а да се скрият в подземията му и да се бият с врага.

Друга история е запазена във вестниците – за мистериозна жена, която германците наричат Frau mit automat („Жена с картечница“) или Кудлатая. Те толкова се страхуват от тази призрачна дама, че преди да излязат да патрулират, се накичват с амулети.

Като някаква богиня на отмъщението тази мистериозна жена се появява от нищото – на моменти на нашествениците им се струва, че излиза направо през стените. Кудлатая изглежда ужасно: тя се явява пред жертвите си в парцаливи дрехи, с разплетена коса и лице, покрито със сажди.

Бойният призрак държи немски автомат MP-40 Volmer и никога не се случва Кудлатая да си тръгне, без да изпрати някого от враговете си на онзи свят. Някои от смелчаците я търсели, но безуспешно: призрачният отмъстител изчезвал безследно след всяко нападение.

Преследване

С течение на времето много фашисти вярват, че са преследвани от самия дявол. Когато и амулетите не помагат, молят пастор да извърши ритуал на екзорсизъм. Не е известно дали свещеникът е направил това, но дори и да се е съгласил, ритуалът не е помогнал: Кудлатая продължила да жъне трупове.

Защита

Когато Хитлер и Мусолини идват в крепостта, за да се любуват на превзетото укрепление, те не им казват за Кудлатая. Но въпреки че има хора наоколо, нацистките лидери са плътно обградени всяка секунда от тълпа войници - в случай че фрау с картечницата реши да удари отново.

Коя е била тази жена никога не става известно. Кудлатая изчезва четири месеца след първото си появяване и никой никога не разбира коя е тя: съпруга на офицер, нечия дъщеря, отмъщаваща за баща си, или просто съветско момиче, решило да се бори с врага до последно. Единственият спомен, останал от нея, е легендата за безименната героиня, която нацистите са сънували в най-лошите си кошмари.