0

Л ятото идва в България днес в 17,58 ч. Астролози използват момента на слънцестоене за гадание, а ентусиасти посещават мегалитните светилища, улавящи първите лъчи на новия сезон.
Астрологът Виктория Маринова изготви хороскоп в мига на настъпване на лятото у нас. Според тълкуването й то ще бъде дъждовно. Причината е, че водният знак Скорпион стои на асцендента, а в най-ниската точка на астрокартата (Имум цели) стоят знаците Риби и Сатурн. Те вещаели порои, срутване на земна маса и пропадане на пътища.

Около датата, когато Слънцето сякаш се задържа в една точка на хоризонта, а денят е най-дълъг за Северното полукълбо, се организират и посещения на тракийските светилища. Там ентусиасти възкресяват прастари ритуали за прорицание и лечение. Вярва се, че водата в пещери, реки и водоеми става лековита, тъй като слънцето се е "окъпало" в нея.

Председателят на туристическо дружество в Приморско Андрей Шурелов организира преди дни посещение на обекта Бегликташ. Събитието в социалните мрежи бе обявено за миналия уикенд като „Калибриране на слънцестоенето“. Изследователят обясни пред „Телеграф“, че времето е било облачно, но ясно се е видяло как лъчите при изгрев не попадат в отвора на централния камък Апостолташ. Древните строители са нагласили така оптиката му, че това да се случва само в началото на лятото днес. „Край култовия обект Лъвската глава също може да се наблюдава началото на летния сезон“, обясни още Шурелов. 

Още прогнози четете в съботното приложение на вестник "Телеграф" - „Маг Зодиак“!