0

В света на спорта се въртят толкова пари, че свят да ви се завие. Продължаваме класацията на най-богатите спортисти в света от брой 96 на приложението „Златно време“. Първите в подреждането - ВИЖТЕ ТУК

Леброн Джеймс, баскетбол - $1,53 млрд.

Леброн Джеймс

 Леброн Джеймс
Gettyimages.com

Тежкото детство е характерно за много спортни звезди. Една от тях е баскетболистът Леброн Джеймс.

Баща му го изоставя скоро след раждането и майката и малчугана са принудени да обикалят Щатите в търсене на препитание. За да предпази детето от този скитнически начин на живот, майката го изпраща да живее при местния треньор по футбол Франк Уолкър, който го насочва и към баскетбола. Днес Леброн Джеймс е истинска звезда. Договорите с най-големите световни компании като Pepsi Cola, Мc Donalds, Samsung, Nike, Intel, Kia носят над 100 млн. долара годишно. А през 2022 г. Леброн сложи подписа си пред удължаване на контракта с „Лос Анджелис Лейкърс“ срещу сумата от 97,1 млн. долара. Освен това баскетболистът е и един от най-популярните спортисти в световните мрежи. В Instagram той има 137 млн. последователи и те му носят половин милион лева годишно за реклама там. Според икономическите анализатори Леброн е един от добре бизнес ориентираните спортисти. Той купува 2% от футболния клуб „Ливърпул“ за 6,5 млн. долара, а сега делът му е на стойност 32 млн. През 2021 г. той купува част от бейзболния отбор „Бостън Ред Сокс“. Заедно с Арнолд Шварценегер са съсобственици на имотната агенция „Georgetown Company“. А с партньора си Рич Пол притежават спортната агенция „Clutch Sports“. Леброн създава продуцентската компания „Spring hill“, част от която след това продава за 725 млн. долара. А през 2015 г. успява да убеди „Warner Bross“ да финансира негов проект на стойност 16 млн. долара.

С всички тези космически приходи някогашното момче, прекарало детските си години в бедност, днес може да си позволи всички удоволствия на живота и лукса. И той го прави. Сред богатия му автопарк има последни модели от най-тузарските возила: „Хамър“, „Ролс Ройс“, „Порше“, „Ферари“. По време на престоя си в Маями купува имение за 9 млн. което след това продава за 13 млн. долара. А през 2017 г. се сдобива с имение с 10 спални в Ел Ей за 23 млн. долара. И въпреки тези покупки, в НБА Леброн Джеймс минава за един от най-пестеливите играчи. За да не прави излишни харчове той не използва мобилните приложения на телефона си

Лионел Меси, футбол - $1,48 млрд.

Лионел Меси

 Лионел Меси
Getty.com

Вторият футболист в звездната класация на топ богаташите в света на световния спорта е Лионел Меси. За разлика от своя основен конкурент Роналдо, приходите на Меси са главно от състезателната му дейност и договорите с футболните клубове, в които играе. Приходите от рекламни и спонсорски договори са по-малко. Основен сред тях е този с Adidas“, с когото си партнират от 2006 г. Сред останалите компании рекламно лица на които е бил Меси са: Pepsi, Huawei, Dolce & Gabbana, Gillette, Turkish Airlines и др. Освен това аржентинецът има собствена модна линия. Инвестира и в хотелски бизнес, който ръководи брат му. Като цяло обаче, Лео предпочита да си харчи парите, а не да ги умножава чрез влагането в инвестиции.

През цялата си състезателна кариера Лео Меси е свързан с благотворителността, насочена към здравословни проблеми на деца. Причината за това е тежко заболяване, което самият той има като дете и което е преодоляно благодарение именно на подобни прояви. Меси е един от посланиците на добра воля на УНИЦЕФ, а в допълнение той основава и собствена фондация, която подкрепя увеличаването на свободния достъп на децата до образование, здравеопазване и спорт на децата от социално слаби семейства. Чрез фондацията Меси дава награди за научни изследвания, финансира медицинско обучение и развитие на медицински специалисти и изграждане на медицински центрове, насочени към лечението на деца. Наред с това Лео подкрепя финансово и развитието на детския и младежкия спорт и футбол в Аржентина.

Подобна на др. звезди, Меси също обича спортните и луксозните автомобили. Притежава някои от най-скъпите модели коли, сред които най-любими са му последните модели на „Ферари“, „Мазерати“ и „Ауди“. Звездата е собственик на самолет с кухня, две бани и 16 легла, и яхта. Сред недвижимата собственост на Меси са екологична къща и апартамент в Маями оборудван с асансьор, който позволява собственикът да се качва до дома си седнал в автомобила си

Подобно на Кристиано Роналдо, през 2013 г. Лео Меси също става обект на разследване за укриване на данъци чрез пренасочване на средства към офшорки в данъчни убежища като Белиз и Панама. Футболистът и баща му са изправени на съд и са признати за виновни по повдигнатите им обвинения. Осъдени са на 21 месечен затвор и глоба в размер на 3,1 млн. евро.

Флойд Мейуедър младши, бокс - $1,4 млрд.

Флойд Мейуедър

 Флойд Мейуедър

Флойд Мейуедър младши е роден в семейство, в което боксът е издигнат в култ и професия. Баща му и чичовците му са професионални боксьори. На профи ринга Джуниър е изиграл 50 мача без загуба. Това му носи и колосални приходи. Тъй като през последните години няколко пъти е обявяван във фалит, Флойд показа в интернет онлайн публично част от богатството си в пари, злато и десетки часовници. Според боксьора само часовниците му стрували над 6,5 млн долара. Във друго видео пък той показва как брои пачки с 1 млн. долара докато пътува в частния си самолет. На друга снимка позира пред автопарка си и пита хората с коя кола да излезе на пазар. Сред хитовите му снимки е тази на тортата за рождения му ден, направена във формата на пачки с долари и златен „Ролекс“ до тях.

Роджър Федерер, тенис, $1,38 млрд.

Роджър Федерер

 Роджър Федерер
Getty Images, Инстаграм

И тук парите изкарани на корта са в пъти по-малко от тези от рекламни договори. При ветерана Федерер парите изкарани на корта са „само“ 129 млн. долара. Сред компаниите, с които швейцарецът има подписани договори са Credit Suisse, Mercedes Benz, Rolex и разбира се Nike. А през 2018 г. сключи изгоден договор на стойност 300 млн. долара с японската компания за производство на екипировки Uniklo. Швейцарецът има и своя фондация, с която реализира благоворителни каузи. До края на 2018 г. той е дал над 40 млн. за различни каузи, свързани предимно с деца в нужда. За разлика от др. спортисти, Федерер не е привърженик на многото имоти. Той живее в къща на брега на Цюрихското езеро на стойност 8 млн. долара и кара коли предимно от марката „Мерцедес“, които му се осигуряват безплатно по силата на договора с автомобилния гигант.

Фил Микелсон, голф - $1,36 млрд.

До 2022 г. Микелсон е търсено рекламно лице от десетки компании и може да е похвали с доста добри приходи. След направени негативни коментари по адрес на упрувлавящите в Саудитска Арабия обаче пвечето от компаниите прекратяват договорите си с него. Сред онези, които му остават верни са Exxon Mobil, Rolex и Mizzen Main. Самият Фил също е и бизнесмен. А фирмата му Titleist Performance Institute се занимава с търговия с храни и напитки.