0

А птеки пуснаха нова опция - резервация на лекарство онлайн. Това установи проверка на „Телеграф“. 

Заради проблема с недостига на медикаменти находчиви търговци предлагат възможност да запазим през сайтовете им нужния продукт, а след това да го вземем на място в обекта. Това важи за илачите, които се продават само срещу рецепта. За всички останали е възможна и доставка до дома.

Грип

Наш репортер опита да си закупи онлайн медикамент за лечение на грип, който доскоро не можеше да се открие в аптечната мрежа. Сега въпросният препарат е наличен. Той обаче е по лекарско предписание, а според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина онлайн аптеките могат да търгуват само с лекарства, за които не е необходима рецепта. Макар да не може да бъде купен по интернет, аптеки предлагат да резервираме продукта и да го вземем на място от обектите им в страната. За целта трябва да попълним формуляр с трите имена и телефонния си номер, както и да изберем от падащо меню най-удобната за нас аптека. След това на място трябва да покажем рецептата и да си вземем лекарството, което ще ни бъде запазено. Въведено е обаче ограничение - до 2 опаковки.

Услуги

В същото време по интернет можем да си закупим редица други медикаменти, за които не се изисква предписание, като спрей за нос, таблетки за гърлобол, лекарства, понижаващи температурата, витамини или пък комбиниран тест за грип и COVID. Продуктите могат да ни бъдат доставени до адрес, най-често в рамките на 24 часа след поръчката. Някои сайтове обаче предлагат и експресна доставка за 180 минути, което се заплаща допълнително. Освен това много от е-аптеките са въвели безплатна консултация с фармацевт. Понякога тя се случва в реално време по чат, а друг път изпращаме запитване и получаваме отговор на посочен имейл адрес в рамките на няколко часа. Целта е да получим съвет какво да пием според симптомите, които имаме. Въведена е и опция за добавяне на снимка.

Проверете за специалното лого

Справка в регистъра на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) показва, че след началото на пандемията у нас има бум на онлайн аптеки. Само в рамките на изминалата година са вписани нови 20 интернет страници за продажба на медикаменти без рецепта, а от началото на тази година има още един сайт. Така общият им брой вече е над 100. Всички легални интернет страници се вписват в регистъра на ИАЛ и трябва да притежават разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти. На сайтовете им пък задължително трябва да присъства общото лого на ЕС за лицата, които осъществяват търговия на дребно с лекарствени продукти по интернет. Нашата проверка обаче показа, че не всички регистрирани онлайн аптеки са спазили това изискване, което ги отличава като легитимни търговци.