Х убавото на рибената чорба е, че може да се готви цяла година, но в летните месеци сякаш тя е най-вкусна. Ето идеи от receptite.com.

По бургаски от скумрия

Необходими продукти:

  • 2 риби скумрия
  • 1 глава лук
  • 5 картофа
  • 3 моркова
  • 50 мл олио
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. девесил
  • 1 с.л. целина
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 5 с.л. пшеничен грис
  • черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Рибите се почистват от вътрешностите, главите и хрилете. Измиват се и се варят цели, като от време на време се отстранява пяната. След като се свари, бульонът се прецежда и се оставя настрана. Рибата се обезкостява много добре. В дълбок тиган се налива олиото, добавят се червеният пипер и ситно нарязаните лук и моркови. Запържват се леко, след което се налива малко вода и се слага капакът, за да се задушат зеленчуците. Рибата заедно със зеленчуците и счуканите скилидки чесън се прибавя в тенджерата с бульона. Добавят се нарязаните на кубчета картофи, девесила, целината, сол и черен пипер. Когато картофите са сварени и супата изглежда готова, постепенно се добавя пшеничният грис и се оставя да поври още около 10 минути, като се разбърква от време на време.

По добруджански

Необходими продукти:

  • 1–1,5 кг морска риба (най-добре 5 различни вида - попчета, барбун, зарган, чернокоп, писия, сафрид и т.н.)
  • 3 глави лук
  • 4 моркова
  • 7 картофа
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 връзка целина
  • 1 връзка девесил
  • 4 домати
  • сол, черен пипер
  • олио

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства. Слага се цяла (ако е по-голяма) и свари с нарязаните на половина зеленчуци без доматите. Рибата се изважда, почиства се и отделя рибеното филе, зеленчуците се намачкват на едро, а в чорбата се добавят нарязаните домати и олио. След 15 минути чорбата се сваля от огъня, добавя се почистеното рибено месо и ситно нарязан девесил.

С 9 подправки

Необходими продукти:

  • 300 г пангасиус
  • 4 картофи
  • 2 глави лук
  • 4-5 скилидки чесън
  • 1 люта чушка
  • 1 домат
  • подправки - червен пипер, черен пипер, мащерка, девесил, розмарин, магданоз, босилек, кориандър и дафинов лист
  • сол
  • олио
  • лимон

Начин на приготвяне:

В тенджера с вода се изсипват предварително нарязаните на ситно, лук, картофи, чесън и лютата чушка. Добавя се сол и олио на вкус. След като заври, се прибавят накълцаната на ситно риба и подправките. Оставя се да ври 20 минути и когато е почти сварено всичко, се добавя доматът (може да е пресен настърган, както и от консерва). Ври още около 10 минути. При сервирането може да се овкуси с лимон.