Х убавото на рибената чорба е, че може да се готви цяла година, но в летните месеци сякаш тя е най-вкусна. Ето идеи от receptite.com.
По бургаски от скумрия
Необходими продукти:
- 2 риби скумрия
 - 1 глава лук
 - 5 картофа
 - 3 моркова
 - 50 мл олио
 - 2 скилидки чесън
 - 1 с.л. девесил
 - 1 с.л. целина
 - 2 ч.л. червен пипер
 - 5 с.л. пшеничен грис
 - черен пипер, сол
 
Начин на приготвяне:
Рибите се почистват от вътрешностите, главите и хрилете. Измиват се и се варят цели, като от време на време се отстранява пяната. След като се свари, бульонът се прецежда и се оставя настрана. Рибата се обезкостява много добре. В дълбок тиган се налива олиото, добавят се червеният пипер и ситно нарязаните лук и моркови. Запържват се леко, след което се налива малко вода и се слага капакът, за да се задушат зеленчуците. Рибата заедно със зеленчуците и счуканите скилидки чесън се прибавя в тенджерата с бульона. Добавят се нарязаните на кубчета картофи, девесила, целината, сол и черен пипер. Когато картофите са сварени и супата изглежда готова, постепенно се добавя пшеничният грис и се оставя да поври още около 10 минути, като се разбърква от време на време.
По добруджански
Необходими продукти:
- 1–1,5 кг морска риба (най-добре 5 различни вида - попчета, барбун, зарган, чернокоп, писия, сафрид и т.н.)
 - 3 глави лук
 - 4 моркова
 - 7 картофа
 - 1/2 връзка магданоз
 - 1/2 връзка целина
 - 1 връзка девесил
 - 4 домати
 - сол, черен пипер
 - олио
 
Начин на приготвяне:
Рибата се почиства. Слага се цяла (ако е по-голяма) и свари с нарязаните на половина зеленчуци без доматите. Рибата се изважда, почиства се и отделя рибеното филе, зеленчуците се намачкват на едро, а в чорбата се добавят нарязаните домати и олио. След 15 минути чорбата се сваля от огъня, добавя се почистеното рибено месо и ситно нарязан девесил.
С 9 подправки
Необходими продукти:
- 300 г пангасиус
 - 4 картофи
 - 2 глави лук
 - 4-5 скилидки чесън
 - 1 люта чушка
 - 1 домат
 - подправки - червен пипер, черен пипер, мащерка, девесил, розмарин, магданоз, босилек, кориандър и дафинов лист
 - сол
 - олио
 - лимон
 
Начин на приготвяне:
В тенджера с вода се изсипват предварително нарязаните на ситно, лук, картофи, чесън и лютата чушка. Добавя се сол и олио на вкус. След като заври, се прибавят накълцаната на ситно риба и подправките. Оставя се да ври 20 минути и когато е почти сварено всичко, се добавя доматът (може да е пресен настърган, както и от консерва). Ври още около 10 минути. При сервирането може да се овкуси с лимон.


















