Н а yoli-bg.com има всякакви рецепти за руло – и сладко, и солено, поднесени с ефектна визия от Йоланта Делибозова–Йоли. Ето няколко от тях.
Омлет с тиквички
Необходими продукти за форма 32X22 см:
- 5 яйца
- 25 г настърган пармезан
- 2-3 с.л. пресни подправки по избор
- 500 г едро настъргани тиквички
- сол и бял пипер на вкус
- 1 с.л. стопено масло за намазване на формата
- 150-200 г натурално крем-сирене
- 150 г тънко нарязана шунка
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте яйцата като за омлет. Добавете пармезана и тиквичките. Овкусете с подправките, сол и бял пипер. Покрийте тавата с хартия за печене и я намажете с маслото. Изсипете сместа вътре и изпечете за около 20-25 минути. Охладете. Намажете блата с крем-сирене, покрийте с шунка и завийте на руло. Увийте го в найлоново фолио и стегнете краищата. Оставете в хладилник за 2-3 часа. Нарежете на кръгчета и сервирайте. Да ви е сладко!
Съвет: Може да замените крем-сиренето с извара, а шунката с пушена риба. Импровизирайте с подправките и пълнежа. Ползвайте аромати, които вие обичате. Ситно нарязани чушки, сушени домати, моркови и грах биха направили рулото още по-цветно и красиво.
Спаначени бисквити
Необходими продукти:
- 300 г спанак
- 1/4 ч.л. индийско орехче
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. копър
- 4 белтъка
- 2 с.л. нишесте
- сол на вкус
- 200 г краве сирене
- 1-2 с.л. кисело мляко
- 200 г пушен бекон
Начин на приготвяне:
Почистете спанака, измийте го и го задушете за кратко. Отцедете го добре и го оставете да се охлади. Сложете спанака, чесъна и копъра в купа. Пасирайте на гладък крем и подправете със сол и индийско орехче.
Разбийте на сняг белтъците с щипка сол. Внимателно ги прибавете към спаначената смес, като ги редувате с нишестето. Сипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и загладете с нож. Изпечете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 8-10 минути. Оставете блата да изстине, след което го навийте на руло заедно с хартията, за да приеме форма.
Разбийте сиренето с пасатор на гладък крем. Добавете кисело мляко, за да разредите. Развийте спаначения блат и махнете хартията. Намажете с крема от сирене и наредете бекона, нарязан на тънки филийки. Завийте на стегнато руло и завийте в алуминиево фолио. Охладете във фризер поне 20 минути преди да нарежете рулото. Може да го съхранявате дълбоко замразено за дълго време и да размразите преди поднасяне. Нарежете рулото на тънки кръгове и сервирайте със свежа салата и студено бяло вино. Наздраве!
Съвет: Може да ползвате и замразен спанак. Размразете и отцедете добре от излишната вода. Нарежете рулото на кръгчета, докато все още е леко замръзнало. Така парчетата ще останат с идеална форма.
Без печене
По рецепта от стара книжка от 1937 г.
Необходими продукти:
- 2 белтъка
- 250 г смлени орехи
- 2 с.л. галета
- 5-6 с.л. пудра захар
- 2-3 с.л. какао
- 1 с.л. ром или няколко капки ромова есенция
- ванилия
За пълнеж:
- 125 г меко масло
- 2 с.л. пудра захар
- 2 жълтъка
- 1 с.л. кокосови стърготини
- ванилия
- сладко от вишни
За глазура:
- 100 мл разбита на сняг течна сметана с 3 с.л. пудра захар и ванилия
Начин на приготвяне:
Разбийте леко белтъците с вилица заедно със захарта, рома и ванилията. Не е нужно да ги разбивате дълго, а само докато започнат да се разпенват. Смесете орехите, какаото и галетата. Сипете ги при белтъците и разбъркайте с лъжица, за да се размесят добре. Разстелете ореховата смес върху хартия за печене или найлоново фолио. Оформете тънък правоъгълник. Помагайте си с пръсти, като ги мокрите с вода.
За пълнежа разбийте на гъст крем жълтъците и захарта. Отделно разбийте маслото на пяна. Внимателно смесете жълтъците с маслото, подправете с ванилия, кокос и разбъркайте добре. Ако ви притесняват суровите жълтъци, може да ги разбиете със захарта първо на водна баня, за да се темперират. След като се охладят, ги смесете с маслото и продължете нататък.
Разпределете масления крем върху ореховия блат, като го размажете равномерно. Тук-там сложете сладко от вишни или друго по ваш избор. Завийте всичко на руло заедно с хартията. Стегнете краищата и приберете в хладилника поне за 3-4 часа.
Преди да сервирате рулото, отстранете хартията и го гарнирайте с разбита сметана. Вкусно е и със заквасена сметана, както ви харесва. Да ви е сладко!
С крем от бъз и ягоди
Необходими продукти:
За блат:
- 4 яйца
- 100 г захар
- ванилия
- 3 с.л. гореща вода
- 70 г брашно
- 30 г натурално пшеничено нишесте
- 1 равна ч.л. бакпулвер
За крем:
- 500 г ягоди
- 200 мл сироп от бъзов цвят
- 150 г натурално крем-сирене, рикота, маскарпоне или крем фреш
- 200 мл разбита на сняг сметана
- 80 г пудра захар
- 10 г желатин, разтопен в малко вода на водна баня
Начин на приготвяне:
Разделете жълтъците от белтъците на яйцата и ги сложете в две отделни купи. Към жълтъците прибавете 2/3 от захарта, ванилията и горещата вода. Разбийте ги с миксер на гъст крем. Към тях прибавете брашното, предварително разбъркано с нишестето и бакпулвера. Накрая с внимателно бъркане смесете основното тесто с разбитите белтъци. Бъркайте с лопатка, не с миксер. Загрейте фурната на 170 градуса и покрийте правоъгълната тава от фурната с хартия за печене. Намажете хартията с малко масло и изсипете тестото. Загладете и изпечете за около 10-13 минути. След като блатът леко се охлади, го навийте на руло заедно с хартията и го оставете да изстине напълно и да приеме нужната форма.
200 г от ягодите пасирайте заедно с пудрата захар на гладко пюре. 200 г нарежете на ситни кубчета, а останалите 100 г оставете за гарниране. Към пасираните ягоди налейте желатина и 100 мл от сиропа. Сложете крем-сиренето в купа и го разбъркайте на гладък крем заедно с ягодовата смес. Добавете ягодите, които са на кубчета, и сметаната. Оставете крема в хладилника, докато започне леко да се стяга.
Отстранете хартията от блата. Сиропирайте го с останалия бъзов сироп. Намажете го с 2/3 от крема и завийте на руло. Сложете рулото върху голям лист найлоново фолио. Увийте го добре в него и пристегнете краищата, за да се получи хубава форма. Приберете рулото в хладилника, докато кремът се желира напълно. Отстранете фолиото и сложете рулото в чиния. Отгоре намажете останалия крем и гарнирайте с ягоди, цветчета бъз и листа маточина. Да ви е сладко!
Съвет: Ако нямате готов сироп от бъз, лесно може да си направите малко количество, което да ползвате за рулото. Нужни са ви 4-5 бъзови цвята. Кипнете ги за 1-2 минути в 200 мл вода. Добавете захар на вкус, сок и кора от лимон. Прецедете.
Магданозено
Необходими продукти:
За тестото:
- 4 белтъка
- 1/2 ч.л. сол
- 4 жълтъка
- 75 г заквасена сметана
- 2 с.л. ситно нарязан магданоз
- 100 г брашно
- 1 равна ч.л. бакпулвер
За пълнежа:
- 3 скилидки чесън
- 1 връзка магданоз
- 100 г запечени кедрови ядки
- 75 г заквасена сметана
- 250 г крем-сирене
- 2 с.л. прясно мляко
- 60 г настърган пармезан
- сол на вкус
- няколко цели клончета магданоз и пера див лук
Начин на приготвяне:
Разбийте белтъците на сняг. В купа разбъркайте жълтъците със сметаната и магданоза. Към тях прибавете разбитите белтъци и брашното, примесено и пресято с бакпулвера и солта. Редувайте ги, докато смесвате и разбърквайте внимателно. Покрийте правоъгълна тава с хартия за печене. Наредете няколко измити и подсушени цели клончета магданоз и див лук. Върху тях внимателно сипете тестото на малки части, за да не се разместват клончетата. Разнесете с лопатка, докато покриете всичко с тесто. Изпечете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10-12 минути. В дълбок и тесен съд пасирайте всички продукти за пълнежа с изключение на пармезана, който добавете последен.
Отлепете внимателно хартията от блата, поставете го с магданозената страна надолу и разстелете пълнежа. Завийте рулото по дългата страна и го оставете поне за един час в хладилника. Сервирайте като предястие или лека закуска. Да ви е сладко!
Палачинково
Необходими продукти:
- 1 яйце
- 250 мл прясно мляко
- 2-3 с.л. фино настъргано сурово червено цвекло
- ½ ч.л. сол
- ½ ч.л. захар
- 1 с.л. олио
- 112 г брашно
За крем:
- 250 г натурално крем-сирене
- сол на вкус
- 1 скилидка счукан чесън
- 1 стрък нарязан на ситно зелен лук
- 2-3 клончета прясна мащерка – само листенцата
- 4-5 с.л. бланширано червено цвекло, нарязано на малки кубчета
За гарниране:
- 2 с.л. натурално крем-сирене
- 4-5 с.л. кисело мляко
- червено цвекло
- репички
- свежи зелени подправки
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. С телена бъркалка разбийте добре яйцето. Добавете солта, захарта, млякото, олиото и цвеклото. Изсипете брашното и енергично разбъркайте до гладка консистенция. Покрийте дъното и стените на правоъгълна тава с размер 30x20 см с тефлоновото килимче. Излейте тестото и изпечете за около 25-30 минути. След като палачинката се охлади, я отлепете от килимчето.
За крема разбъркайте сиренето, солта, чесъна, лука и мащерката. Посолете на вкус. Нанесете го върху палачинката и поръсете с кубчетата цвекло.
Завийте палачинката на стегнато руло. Увийте я в тефлоновото килимче и я оставете в хладилника да се стегне за час-два. Направете глазура, като разбъркате крем-сиренето, киселото мляко и малко сол. Нанесете я върху рулото и украсете с цвекло, репички и свежи билки. Сервирайте рулото нарязано на фини кръгчета. Да ви е сладко!
Съвет: За да предотвратя всякакво евентуално залепване, изпекох палачинката върху тефлоново килимче. В малка правоъгълна тава краищата му добре обгръщат борда на съда и не позволяват на тестото да изтече.
Шоколадово-кексово
Необходими продукти:
- 70 г меко масло
- 100 г пудра захар
- 2 яйца
- 100 г настърган шоколад
- 100 мл прясно мляко
- 140 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 2 с.л. какао
- ванилия
За крем ганаш:
- 120 г течна сметана
- 250 г натурален шоколад
- ванилия
- 2 с.л. ром или няколко капки ромова есенция
Начин на приготвяне:
Разбийте на пухкав крем маслото със захарта. Прибавете един по един жълтъците, настъргания шоколад и млякото. Пресейте брашното заедно с бакпулвера, ванилията и какаото. Добавете го към маслената смес. Накрая внимателно прибавете и разбитите на сняг белтъци. Намажете с масло правоъгълна кексова форма и я поръсете с брашно. Сипете тестото и изпечете кекса в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 30-35 минути. Ако след изпичане тестото е напукано и неравно, му придайте нужната форма, като изрежете кривите части.
За ганаша затоплете до кипване сметаната. Дръпнете я от огъня и прибавете начупения шоколад, рома и ванилията. Разбъркайте, докато получите гладък крем. Ако обичате по-сладко, добавете малко захар на вкус. Охладете.
Сглобете рулото: нарежете изпечения кекс на филийки. Слепете с ганаша шоколадовите филийки. Увийте всичко на стегнато руло в найлоново фолио. Оставете за 1 час в хладилника, за да се стегне кремът.
Развийте десерта от фолиото и гарнирайте по ваш вкус. Като се разреже, рулото изглежда като напълнено с крем. А когато срежете парчето напречно, се виждат ивиците ганаш. Ако желаете да има контраст, може да намажете филийките с бял маслен крем. Съхранявайте на стайна температура, а не в хладилник. Да ви е сладко!
Маково с маскарпоне
Необходими продукти:
За блат:
- 6 яйца
- 120 г пудра захар
- 60 г брашно
- 100 г мак
- ванилия
- 100 г ягодов конфитюр
За крем:
- 200 г маскарпоне
- 3 с.л. заквасена сметана
- 2 с.л. пудра захар
- ванилия
- настъргана кора от 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
Разбийте белтъците на сняг с 2 с.л. от пудрата захар. Отделно разбийте жълтъците с останалата захар и ванилията. Добавете внимателно брашното и мака, като ги редувате с разбитите белтъци. Сипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Изпечете блата за около 12-15 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна. Изчакайте изпечения блат да поизстине и го навийте на руло заедно с хартията, за да приеме нужната форма.
В купа разбъркайте с лъжица продуктите за крема.
Развийте блата и отстранете хартията. Намажете го с тънък слой конфитюр, нанесете крема и завийте на руло. Приберете в хладилника поне за 4-5 часа, преди да сервирате. Гарнирайте с пудра захар и поднесете рулото добре охладено. Да ви е сладко!
Съвет: Вместо ягодов конфитюр може да ползвате малинов или от горски плодове, както и да освежите крема, като сложите в него пресни червени плодове.