Н а yoli-bg.com има всякакви рецепти за руло – и сладко, и солено, поднесени с ефектна визия от Йоланта Делибозова–Йоли. Ето няколко от тях.

Омлет с тиквички

Необходими продукти за форма 32X22 см:

  • 5 яйца
  • 25 г настърган пармезан
  • 2-3 с.л. пресни подправки по избор
  • 500 г едро настъргани тиквички
  • сол и бял пипер на вкус
  • 1 с.л. стопено масло за намазване на формата
  • 150-200 г натурално крем-сирене
  • 150 г тънко нарязана шунка

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте яйцата като за омлет. Добавете пармезана и тиквичките. Овкусете с подправките, сол и бял пипер. Покрийте тавата с хартия за печене и я намажете с маслото. Изсипете сместа вътре и изпечете за около 20-25 минути. Охладете. Намажете блата с крем-сирене, покрийте с шунка и завийте на руло. Увийте го в найлоново фолио и стегнете краищата. Оставете в хладилник за 2-3 часа. Нарежете на кръгчета и сервирайте. Да ви е сладко!

Съвет: Може да замените крем-сиренето с извара, а шунката с пушена риба. Импровизирайте с подправките и пълнежа. Ползвайте аромати, които вие обичате. Ситно нарязани чушки, сушени домати, моркови и грах биха направили рулото още по-цветно и красиво.

Спаначени бисквити

Необходими продукти:

  • 300 г спанак
  • 1/4 ч.л. индийско орехче
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. копър
  • 4 белтъка
  • 2 с.л. нишесте
  • сол на вкус
  • 200 г краве сирене
  • 1-2 с.л. кисело мляко
  • 200 г пушен бекон

Начин на приготвяне:

Почистете спанака, измийте го и го задушете за кратко. Отцедете го добре и го оставете да се охлади. Сложете спанака, чесъна и копъра в купа. Пасирайте на гладък крем и подправете със сол и индийско орехче.

Разбийте на сняг белтъците с щипка сол. Внимателно ги прибавете към спаначената смес, като ги редувате с нишестето. Сипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и загладете с нож. Изпечете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 8-10 минути. Оставете блата да изстине, след което го навийте на руло заедно с хартията, за да приеме форма.

Разбийте сиренето с пасатор на гладък крем. Добавете кисело мляко, за да разредите. Развийте спаначения блат и махнете хартията. Намажете с крема от сирене и наредете бекона, нарязан на тънки филийки. Завийте на стегнато руло и завийте в алуминиево фолио. Охладете във фризер поне 20 минути преди да нарежете рулото. Може да го съхранявате дълбоко замразено за дълго време и да размразите преди поднасяне. Нарежете рулото на тънки кръгове и сервирайте със свежа салата и студено бяло вино. Наздраве!

Съвет: Може да ползвате и замразен спанак. Размразете и отцедете добре от излишната вода. Нарежете рулото на кръгчета, докато все още е леко замръзнало. Така парчетата ще останат с идеална форма.

Без печене

По рецепта от стара книжка от 1937 г.

Необходими продукти:

  • 2 белтъка
  • 250 г смлени орехи
  • 2 с.л. галета
  • 5-6 с.л. пудра захар
  • 2-3 с.л. какао
  • 1 с.л. ром или няколко капки ромова есенция
  • ванилия

За пълнеж:

  • 125 г меко масло
  • 2 с.л. пудра захар
  • 2 жълтъка
  • 1 с.л. кокосови стърготини
  • ванилия
  • сладко от вишни

За глазура:

  • 100 мл разбита на сняг течна сметана с 3 с.л. пудра захар и ванилия

Начин на приготвяне:

Разбийте леко белтъците с вилица заедно със захарта, рома и ванилията. Не е нужно да ги разбивате дълго, а само докато започнат да се разпенват. Смесете орехите, какаото и галетата. Сипете ги при белтъците и разбъркайте с лъжица, за да се размесят добре. Разстелете ореховата смес върху хартия за печене или найлоново фолио. Оформете тънък правоъгълник. Помагайте си с пръсти, като ги мокрите с вода.

За пълнежа разбийте на гъст крем жълтъците и захарта. Отделно разбийте маслото на пяна. Внимателно смесете жълтъците с маслото, подправете с ванилия, кокос и разбъркайте добре. Ако ви притесняват суровите жълтъци, може да ги разбиете със захарта първо на водна баня, за да се темперират. След като се охладят, ги смесете с маслото и продължете нататък.

Разпределете масления крем върху ореховия блат, като го размажете равномерно. Тук-там сложете сладко от вишни или друго по ваш избор. Завийте всичко на руло заедно с хартията. Стегнете краищата и приберете в хладилника поне за 3-4 часа.

Преди да сервирате рулото, отстранете хартията и го гарнирайте с разбита сметана. Вкусно е и със заквасена сметана, както ви харесва. Да ви е сладко!

С крем от бъз и ягоди

Необходими продукти:

За блат:

  • 4 яйца
  • 100 г захар
  • ванилия
  • 3 с.л. гореща вода
  • 70 г брашно
  • 30 г натурално пшеничено нишесте
  • 1 равна ч.л. бакпулвер

За крем:

  • 500 г ягоди
  • 200 мл сироп от бъзов цвят
  • 150 г натурално крем-сирене, рикота, маскарпоне или крем фреш
  • 200 мл разбита на сняг сметана
  • 80 г пудра захар
  • 10 г желатин, разтопен в малко вода на водна баня

Начин на приготвяне:

Разделете жълтъците от белтъците на яйцата и ги сложете в две отделни купи. Към жълтъците прибавете 2/3 от захарта, ванилията и горещата вода. Разбийте ги с миксер на гъст крем. Към тях прибавете брашното, предварително разбъркано с нишестето и бакпулвера. Накрая с внимателно бъркане смесете основното тесто с разбитите белтъци. Бъркайте с лопатка, не с миксер. Загрейте фурната на 170 градуса и покрийте правоъгълната тава от фурната с хартия за печене. Намажете хартията с малко масло и изсипете тестото. Загладете и изпечете за около 10-13 минути. След като блатът леко се охлади, го навийте на руло заедно с хартията и го оставете да изстине напълно и да приеме нужната форма.

200 г от ягодите пасирайте заедно с пудрата захар на гладко пюре. 200 г нарежете на ситни кубчета, а останалите 100 г оставете за гарниране. Към пасираните ягоди налейте желатина и 100 мл от сиропа. Сложете крем-сиренето в купа и го разбъркайте на гладък крем заедно с ягодовата смес. Добавете ягодите, които са на кубчета, и сметаната. Оставете крема в хладилника, докато започне леко да се стяга.

Отстранете хартията от блата. Сиропирайте го с останалия бъзов сироп. Намажете го с 2/3 от крема и завийте на руло. Сложете рулото върху голям лист найлоново фолио. Увийте го добре в него и пристегнете краищата, за да се получи хубава форма. Приберете рулото в хладилника, докато кремът се желира напълно. Отстранете фолиото и сложете рулото в чиния. Отгоре намажете останалия крем и гарнирайте с ягоди, цветчета бъз и листа маточина. Да ви е сладко!

Съвет: Ако нямате готов сироп от бъз, лесно може да си направите малко количество, което да ползвате за рулото. Нужни са ви 4-5 бъзови цвята. Кипнете ги за 1-2 минути в 200 мл вода. Добавете захар на вкус, сок и кора от лимон. Прецедете.

Магданозено

Необходими продукти:

За тестото:

  • 4 белтъка
  • 1/2 ч.л. сол
  • 4 жълтъка
  • 75 г заквасена сметана
  • 2 с.л. ситно нарязан магданоз
  • 100 г брашно
  • 1 равна ч.л. бакпулвер

За пълнежа:

  • 3 скилидки чесън
  • 1 връзка магданоз
  • 100 г запечени кедрови ядки
  • 75 г заквасена сметана
  • 250 г крем-сирене
  • 2 с.л. прясно мляко
  • 60 г настърган пармезан
  • сол на вкус
  • няколко цели клончета магданоз и пера див лук

Начин на приготвяне:

Разбийте белтъците на сняг. В купа разбъркайте жълтъците със сметаната и магданоза. Към тях прибавете разбитите белтъци и брашното, примесено и пресято с бакпулвера и солта. Редувайте ги, докато смесвате и разбърквайте внимателно. Покрийте правоъгълна тава с хартия за печене. Наредете няколко измити и подсушени цели клончета магданоз и див лук. Върху тях внимателно сипете тестото на малки части, за да не се разместват клончетата. Разнесете с лопатка, докато покриете всичко с тесто. Изпечете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10-12 минути. В дълбок и тесен съд пасирайте всички продукти за пълнежа с изключение на пармезана, който добавете последен.

Отлепете внимателно хартията от блата, поставете го с магданозената страна надолу и разстелете пълнежа. Завийте рулото по дългата страна и го оставете поне за един час в хладилника. Сервирайте като предястие или лека закуска. Да ви е сладко!

Палачинково

Необходими продукти:

  • 1 яйце
  • 250 мл прясно мляко
  • 2-3 с.л. фино настъргано сурово червено цвекло
  • ½ ч.л. сол
  • ½ ч.л. захар
  • 1 с.л. олио
  • 112 г брашно

За крем:

  • 250 г натурално крем-сирене
  • сол на вкус
  • 1 скилидка счукан чесън
  • 1 стрък нарязан на ситно зелен лук
  • 2-3 клончета прясна мащерка – само листенцата
  • 4-5 с.л. бланширано червено цвекло, нарязано на малки кубчета

За гарниране:

  • 2 с.л. натурално крем-сирене
  • 4-5 с.л. кисело мляко
  • червено цвекло
  • репички
  • свежи зелени подправки

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. С телена бъркалка разбийте добре яйцето. Добавете солта, захарта, млякото, олиото и цвеклото. Изсипете брашното и енергично разбъркайте до гладка консистенция. Покрийте дъното и стените на правоъгълна тава с размер 30x20 см с тефлоновото килимче. Излейте тестото и изпечете за около 25-30 минути. След като палачинката се охлади, я отлепете от килимчето.

За крема разбъркайте сиренето, солта, чесъна, лука и мащерката. Посолете на вкус. Нанесете го върху палачинката и поръсете с кубчетата цвекло.

Завийте палачинката на стегнато руло. Увийте я в тефлоновото килимче и я оставете в хладилника да се стегне за час-два. Направете глазура, като разбъркате крем-сиренето, киселото мляко и малко сол. Нанесете я върху рулото и украсете с цвекло, репички и свежи билки. Сервирайте рулото нарязано на фини кръгчета. Да ви е сладко!

Съвет: За да предотвратя всякакво евентуално залепване, изпекох палачинката върху тефлоново килимче. В малка правоъгълна тава краищата му добре обгръщат борда на съда и не позволяват на тестото да изтече.

Шоколадово-кексово

Необходими продукти:

  • 70 г меко масло
  • 100 г пудра захар
  • 2 яйца
  • 100 г настърган шоколад
  • 100 мл прясно мляко
  • 140 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 с.л. какао
  • ванилия

За крем ганаш:

  • 120 г течна сметана
  • 250 г натурален шоколад
  • ванилия
  • 2 с.л. ром или няколко капки ромова есенция

Начин на приготвяне:

Разбийте на пухкав крем маслото със захарта. Прибавете един по един жълтъците, настъргания шоколад и млякото. Пресейте брашното заедно с бакпулвера, ванилията и какаото. Добавете го към маслената смес. Накрая внимателно прибавете и разбитите на сняг белтъци. Намажете с масло правоъгълна кексова форма и я поръсете с брашно. Сипете тестото и изпечете кекса в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 30-35 минути. Ако след изпичане тестото е напукано и неравно, му придайте нужната форма, като изрежете кривите части.

За ганаша затоплете до кипване сметаната. Дръпнете я от огъня и прибавете начупения шоколад, рома и ванилията. Разбъркайте, докато получите гладък крем. Ако обичате по-сладко, добавете малко захар на вкус. Охладете.

Сглобете рулото: нарежете изпечения кекс на филийки. Слепете с ганаша шоколадовите филийки. Увийте всичко на стегнато руло в найлоново фолио. Оставете за 1 час в хладилника, за да се стегне кремът.

Развийте десерта от фолиото и гарнирайте по ваш вкус. Като се разреже, рулото изглежда като напълнено с крем. А когато срежете парчето напречно, се виждат ивиците ганаш. Ако желаете да има контраст, може да намажете филийките с бял маслен крем. Съхранявайте на стайна температура, а не в хладилник. Да ви е сладко!

Маково с маскарпоне

Необходими продукти:

За блат:

  • 6 яйца
  • 120 г пудра захар
  • 60 г брашно
  • 100 г мак
  • ванилия
  • 100 г ягодов конфитюр

За крем:

  • 200 г маскарпоне
  • 3 с.л. заквасена сметана
  • 2 с.л. пудра захар
  • ванилия
  • настъргана кора от 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

Разбийте белтъците на сняг с 2 с.л. от пудрата захар. Отделно разбийте жълтъците с останалата захар и ванилията. Добавете внимателно брашното и мака, като ги редувате с разбитите белтъци. Сипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Изпечете блата за около 12-15 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна. Изчакайте изпечения блат да поизстине и го навийте на руло заедно с хартията, за да приеме нужната форма.

В купа разбъркайте с лъжица продуктите за крема.

Развийте блата и отстранете хартията. Намажете го с тънък слой конфитюр, нанесете крема и завийте на руло. Приберете в хладилника поне за 4-5 часа, преди да сервирате. Гарнирайте с пудра захар и поднесете рулото добре охладено. Да ви е сладко!

Съвет: Вместо ягодов конфитюр може да ползвате малинов или от горски плодове, както и да освежите крема, като сложите в него пресни червени плодове.