0

Т ретото издание на Международен Документален Родопи Филм Фест (RIFE) ще очаква своите зрители от 6 - 9 юли 2023 на територията на чудесния град Смолян. В програмата ще гледаме над 50 заглавия от България и света, входът е свободен.

Третото издание на международния фест ще протече под мотото „На лов за боклук!“ като част от зелената му инициатива, информират организаторите на събитието.

Откриване

Фестивалът ще се открие на 6 юли в амфитеатъра пред Регионалната библиотека в Смолян, където ще се представи филмът „Любов, дойчмарки и смърт“ на германския режисьор Джем Кая. Отличеният с наградата на публиката на  Berlinale Panorama през 2022 година филм разказва за независимата музика на емигранти от Турция, техните деца и внуци в Германия. Филмът „На лов за боклук“ на режисьорa Филип Фенвик, който се превърна в мото на фестивала, е сред заглавията в късометражната програма. Зелената инициатива на фестивала включва не само филмови заглавия по темата, но предвижда и дейности за почистване на отпадъци в района на Новия център на Смолян. Темата за отпадъците като сериозен проблем пред човечеството е във фокуса и на продукцията „Течения към Севера“ на Стефен Кронес. Филмът проследява пластмасови бутилки, хвърлени в река Елба край Дрезден и стигащи до норвежките фиорди, допълват организаторите.

Локации

Фестивалът ще представи три конкурсни програми, в които публиката ще види късометражни, среднометражни и пълнометражни документални филма с актуални теми от всички точки на света. Във фокуса на фестивала ще бъдат Германия, Гърция и Турция, като ще бъдат представени и най-добрите им премиерни документални филми, между които можем да очакваме „Моето име е щастие“ на Айше Топрак и Ник Рийд, „Кралицата на порното“ на Валери Контакос, “Самотни дъбове” на Фабиана Фрагале, Килиян Кюхендал и Йенс Мюлхоф, посочват организаторите на RIFE.

В конкурсната програма са и филмите „Как да спасиш мъртъв приятел“ на режисьорката Маруся Сирочковская, „Невинност“ на Гай Давиди, „Дъщерята на художника“, на режисьорите Маргарита Линтън и Янив Линтън, „Без“ от Лука Папич, „Черните мамби” на Лена Карбе, „Сирийският космонавт“ на Чарлз Емир, „Мил поздрав от антропоцена” на Лукас Акерман.

Филмите ще се оценяват от международно жури, съставено от документалисти и кинематографисти, а голяма част от заглавията ще бъдат представени лично от техните автори. Фестивалната програма ще се представя на екрани в кино „Арена“- Смолян, и под открито небе на амфитеатъра пред Регионалната библиотека „Николай Вранчев“.