Й оланта Делибозова – Йоли дава чудесни рецепти и за салати, още на yoli-bg.com.
От мариновани гъби
Необходими продукти за 4 порции:
- 500 г пресни печурки
За маринатата:
- 40 мл ябълков оцет
- 100 мл бяло сухо вино
- 50 мл вода
- 20 г мед
- сол
- 1-2 зърна бахар
- 1 ч.л. микс черен и бял пипер
- 1 гвоздейче карамфил
- 3-4 клончета прясна или сушена мащерка
Начин на приготвяне:
Почистете гъбите и ги нарежете на филийки. Бланширайте ги за 5 минути в подсолена вода с малко оцет. Изцедете ги в цедка и охладете със студена вода. Кипнете марината от посочените продукти. Сипете гъбите в нея и ги оставете да престоят няколко часа. Отцедете ги и ги подредете в 4 чинии като рози, като застъпвате резенчетата керемидообразно. Полейте с малко зехтин и гарнирайте със свежа салата.
Към маринованите гъби чудесно подхожда хрянова паста с майонеза, магданоз и кисело мляко. Към 2 с.л. паста от хрян (готов продукт) добавете 1 с.л. пасиран магданоз и 50 г майонеза. Разредете до желана от вас гъстота с кисело мляко и овкусете със сол и лимонов сок.
От грах с моцарела
Необходими продукти за 4 салати:
- 400 г пресен или замразен грах
- 2 стръка нарязан зелен лук
- 1 краставица на малки кубчета
- 2 малки зелени чушки на малки кубчета
- 2 с.л. нарязани листа босилек
- настъргана кора от ½ лимон
- сол и черен пипер
- лимонов сок и зехтин
За около 20 топчета:
- 250 г настъргана моцарела
- 3 равни ч.л. царевично нишесте
- 1 яйце M
- по желание нарязан босилек
- сол, ако е необходимо
- олио за фритиране
Начин на приготвяне:
Кипнете вода със сол и щипка сода. Сипете в нея граха и го бланширайте за 1-2 минути. Отцедете в цедка и охладете. За да прекъснете процеса на варене, може да полеете граха със студена вода. Към охладения грах прибавете останалите продукти, но това е само примерен вариант. Аз исках салатата да е изцяло зелена, затова избрах краставица и зелена чушка. Получи се много свежо, но доверете се на собствените си предпочитания и вкус. За топчетата моцарела използвах готова настъргана моцарела, която се продава в този вид за поръска на пица и паста. Тя е солена, с леко жълтеникав цвят и суха.
Моцарелата, която е в саламура, е твърде мека и водна. И така, смесете моцарелата с нишестето. Добавете яйцето и по желание босилек. Добре омесете с ръце, докато получите плътна неронеща се маса. Направете малки топчета и ги фритирайте в средно загрято олио. Извадете ги върху кухненска салфетка, за да се отцедят от излишната мазнината. Разпределете салатата в чинии и гарнирайте с топли топчета моцарела.
Наздраве!