0

Й оланта Делибозова – Йоли дава чудесни рецепти  и за салати, още на yoli-bg.com.

От мариновани гъби

Необходими продукти за 4 порции:

  • 500 г пресни печурки

За маринатата:

  • 40 мл ябълков оцет
  • 100 мл бяло сухо вино
  • 50 мл вода
  • 20 г мед
  • сол
  • 1-2 зърна бахар
  • 1 ч.л. микс черен и бял пипер
  • 1 гвоздейче карамфил
  • 3-4 клончета прясна или сушена мащерка

Начин на приготвяне:

Почистете гъбите и ги нарежете на филийки. Бланширайте ги за 5 минути в подсолена вода с малко оцет. Изцедете ги в цедка и охладете със студена вода. Кипнете марината от посочените продукти. Сипете гъбите в нея и ги оставете да престоят няколко часа. Отцедете ги и ги подредете в 4 чинии като рози, като застъпвате резенчетата керемидообразно. Полейте с малко зехтин и гарнирайте със свежа салата.

Към маринованите гъби чудесно подхожда хрянова паста с майонеза, магданоз и кисело мляко. Към 2 с.л. паста от хрян (готов продукт) добавете 1 с.л. пасиран магданоз и 50 г майонеза. Разредете до желана от вас гъстота с кисело мляко и овкусете със сол и лимонов сок.

От грах с моцарела

Необходими продукти за 4 салати:

  • 400 г пресен или замразен грах
  • 2 стръка нарязан зелен лук
  • 1 краставица на малки кубчета
  • 2 малки зелени чушки на малки кубчета
  • 2 с.л. нарязани листа босилек
  • настъргана кора от ½ лимон
  • сол и черен пипер
  • лимонов сок и зехтин

За около 20 топчета:

  • 250 г настъргана моцарела
  • 3 равни ч.л. царевично нишесте
  • 1 яйце M
  • по желание нарязан босилек
  • сол, ако е необходимо
  • олио за фритиране

Начин на приготвяне:

Кипнете вода със сол и щипка сода. Сипете в нея граха и го бланширайте за 1-2 минути. Отцедете в цедка и охладете. За да прекъснете процеса на варене, може да полеете граха със студена вода. Към охладения грах прибавете останалите продукти, но това е само примерен вариант. Аз исках салатата да е изцяло зелена, затова избрах краставица и зелена чушка. Получи се много свежо, но доверете се на собствените си предпочитания и вкус. За топчетата моцарела използвах готова настъргана моцарела, която се продава в този вид за поръска на пица и паста. Тя е солена, с леко жълтеникав цвят и суха.

Моцарелата, която е в саламура, е твърде мека и водна. И така, смесете моцарелата с нишестето. Добавете яйцето и по желание босилек. Добре омесете с ръце, докато получите плътна неронеща се маса. Направете малки топчета и ги фритирайте в средно загрято олио. Извадете ги върху кухненска салфетка, за да се отцедят от излишната мазнината. Разпределете салатата в чинии и гарнирайте с топли топчета моцарела.

Наздраве!