0

В много рецепти, особено в по-старите, кавърма се прави с прибавянето на малко алкохол, което се вижда и от receptite.com.

С ракия

Необходими продукти:

  • 400 г пилешко месо
  • 2 големи глави лук
  • 2 пресни или печени чушки
  • 1 морков
  • 1 и 1/2 ч.л. къри
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 2 щипки чубрица
  • 3 скилидки чесън
  • 3-4 с.л зехтин или олио
  • 75 мл ракия
  • 2. ч.л. червен пипер
  • 2 с.л. доматено пюре

Начин на приготвяне:

Нарязвате месото на кубчета, чушките и лука на ленти, моркова - на шайби. В тенджера слагате месото и ракията. Разбърквате хубаво и оставяте да престои 15-ина минути - така ракията отпуска пилешкото месо и го прави по-крехко, също така добавя и хубав аромат. След като е поседяло, прибавяте към него лука, морковите и чушките, заливате с 400 мл вода, слагате зехтина (олиото) и слагате на котлона да заври. Прибавяте кърито, черния пипер, червения пипер и доматеното пюре. Оставяте да ври на бавен огън. Когато се посгъсти, слагате скилидките чесън (смачкани или цели). Оставяте на огъня още 15-ина минути.

С вино

Необходими продукти:

  • 1 кг свинско месо
  • 500 г свински дроб
  • 5-6 глави лук
  • 1 ч.ч. червено вино
  • 2 с.л. чубрица
  • 2 с.л. червен пипер
  • 1 с.л. сол

Начин на приготвяне:

Избира се по-мазно месо, с повече сланинка. Нарязва се на парчета, които се слагат в тенджера. По-сочните парчета пускат сок и не се налага да се налива нито олио, нито друга течност. Когато месото започне да придобива златист цвят, се прибавя лукът, нарязан на ситно. Когато и той се задуши, се добавя нарязаният на парчета дроб. Оставя се на тих огън да къкри. След десетина минути се налива виното и се поръсват подправките. Оставя се още десетина минути, за да може месото да поеме виното. Гарнира се с ориз, картофена салата или друго по ваш вкус.