В много рецепти, особено в по-старите, кавърма се прави с прибавянето на малко алкохол, което се вижда и от receptite.com.
С ракия
Необходими продукти:
- 400 г пилешко месо
- 2 големи глави лук
- 2 пресни или печени чушки
- 1 морков
- 1 и 1/2 ч.л. къри
- 1 ч.л. черен пипер
- 2 щипки чубрица
- 3 скилидки чесън
- 3-4 с.л зехтин или олио
- 75 мл ракия
- 2. ч.л. червен пипер
- 2 с.л. доматено пюре
Начин на приготвяне:
Нарязвате месото на кубчета, чушките и лука на ленти, моркова - на шайби. В тенджера слагате месото и ракията. Разбърквате хубаво и оставяте да престои 15-ина минути - така ракията отпуска пилешкото месо и го прави по-крехко, също така добавя и хубав аромат. След като е поседяло, прибавяте към него лука, морковите и чушките, заливате с 400 мл вода, слагате зехтина (олиото) и слагате на котлона да заври. Прибавяте кърито, черния пипер, червения пипер и доматеното пюре. Оставяте да ври на бавен огън. Когато се посгъсти, слагате скилидките чесън (смачкани или цели). Оставяте на огъня още 15-ина минути.
С вино
Необходими продукти:
- 1 кг свинско месо
- 500 г свински дроб
- 5-6 глави лук
- 1 ч.ч. червено вино
- 2 с.л. чубрица
- 2 с.л. червен пипер
- 1 с.л. сол
Начин на приготвяне:
Избира се по-мазно месо, с повече сланинка. Нарязва се на парчета, които се слагат в тенджера. По-сочните парчета пускат сок и не се налага да се налива нито олио, нито друга течност. Когато месото започне да придобива златист цвят, се прибавя лукът, нарязан на ситно. Когато и той се задуши, се добавя нарязаният на парчета дроб. Оставя се на тих огън да къкри. След десетина минути се налива виното и се поръсват подправките. Оставя се още десетина минути, за да може месото да поеме виното. Гарнира се с ориз, картофена салата или друго по ваш вкус.