0

Н ай-щастливите двойки правят секс средно веднъж седмично, показва проучване на американски сексолози от Happify. Те съветват да се съсредоточим върху качеството, а не върху количеството.

Удоволствие

Ако се притеснявате, че вие и вашият партньор трябва да подобрите сексуалната си игра, успокойте се. Според изследването многото секс не прави непременно двойките по-щастливи. „Много хора живеят с идеята, че сексът всеки ден или почти всеки ден е идеален. Въпреки това изследването показва, че в даден момент твърде голямото количество секс подкопава качеството и удоволствието. В заключение психолозите стигат до извода - най-щастливите двойки правят секс средно веднъж седмично. За да подобрите изживяването, съветват да не забравяте да се гушкате след секс. „Лесно е да бързате или да започнете да правите нещо друго, например да се хванете за телефона си или да се втурнете да вземете душ, или да се облечете“, обяснява Али Паркс. "Въпреки това, това, което правите след секс, изглежда е толкова важно, колкото и дали сте правили секс на първо място". Изследванията показват, че двойките, които се гушкат след секс, са по-удовлетворени сексуално, независимо от количеството.

Фокусирането върху качеството на секса, връзката ви с партньора е това, което може да направи сексуалните ви отношения много по-силни. Реално няма правилен отговор за това колко често трябва да правите секс – всичко е въпрос на усещане от страна на двамата партньори.

Статистика

Според друго изследване на сексуалното поведение на малко над 26 000 души е установено, че средният възрастен прави секс 54 пъти годишно или средно около веднъж седмично. При семейните двойки броят остава почти същият - 51 пъти годишно. Честотата обаче се променя в зависимост от възрастта: 20-годишните правят секс около 80 пъти годишно, докато броят пада до 20 за 60-годишните. Също така е важно да се отбележи, че „секс“ е широко понятие, което обхваща много сексуални действия. Следователно определенията могат да варират от човек на човек. Веднъж седмично може да е средната стойност, но това не означава непременно, че е правилното количество секс за всички връзки. Според някои двойки дори и веднъж в седмицата е прекалено много. Всяка двойка определя количеството секс, което е подходящо за тях - число, което може да се промени, докато връзката им продължава.

Липса

„Въпреки че може да има „твърде малко“ или „твърде много“ секс, това наистина е субективно и зависи от двойката“, казва Кристен Лозано, лицензиран брачен и сексуален терапевт. Според нея някои хора ще се чувстват удовлетворени дори и да не правят секс с месеци. Вместо да търсите несъществуващо правило за това колко секс трябва да правите, тя казва да се съсредоточите върху сексуалната си връзка и какво означава тя за двама ви.

*Автор: Василена Маринова