0

Н ай-добрият лек срещу есенната депресия е любовта. До такова заключение са достигнали учени от Института по психология в Мюнхен.

Нормално човешкият организъм следва цикъла на сезоните и растежът, хормоните, кръвното налягане, имунната система, сънят и телесната температура се настройват спрямо промените на времето. Поведението ни също варира в зависимост от сезона.

Цвят

Есента според масовото мнение е сезонът на настинките и меланхолията. Листата променят цвета си и се спускат към земята, добавете вятър и дъжд в уравнението и всичко това може да доведе до депресия. Тук е моментът да не забравяте, че най-доброто хапче за тъжни мисли са именно нежните ласки.

Разходките сред есенната природа са толкова романтични - а сезонът създава предпоставки за по-голямо качество на любовта от летния флирт. Когато е бурно и дъждовно, ние се стремим да създадем повече топлина отвътре. Интересен е фактът, че именно през есента и двата пола са по-податливи на чувства. Това има своето физиологично обяснение. Нивата на допамин - „хормон на щастието“ – се повишават именно в месеците на есента. Допаминът е това, което предизвиква тръпките в корема, така познати на влюбените. Те са особено силни през есента.

Интимно

Интимните занимания са най-добрият естествен антидепресант. Именно недостигът им може да увеличи нивата на депресия и стрес. Заради което специалистите съветват, че най-много секс трябва да се прави точно през есента, тъй като така се активират защитните механизми на организма срещу простудни заболявания. Хората, които правят секс два пъти седмично, имат с 30% по-силна имунна система.

За да се заредите с положителни емоции, специалистите съветват да започнете сутринта си със секс. Той ще ви зареди с енергия за новия ден. Креватните упражнения рано сутрин ще подействат и подмладяващо, особено на жените.

Освен окситоцинът сексът стимулира и секрецията на естрогени в организма на жената. Моментният бум на естроген има много бърз ефект върху кожата, руменината на лицето, усещането и излъчването на жената изобщо.

Вариант

Ако ви омръзне да мачкате чаршафите на разсъмване, може да опитате под душа. Това е една прекрасна възможност да се разсъните и ободрите за целия ден. Френската целувка рано сутрин може да се превърне в най-силния източник на енергия пък за силния пол. Освен от депресия есенният секс ще ви предпази и от грип.

В епохата на вирусите и грипа креватните упражнения с партньора могат да дадат истински антивирусен ефект. Сексът повишава нивото на имуноглобулин в организма с около 30-40 процента. Имуноглобулинът пък е протеин, който убива бактериите и вирусите. Колкото повече правите любов, толкова по-силен ще бъде вашият имунитет, отсичат експертите.

И не на последно място сексът ще ви отърве от скучните и мрачни есенни вечери, което влияе положително и на емоциите.