0

Ч есто гледаме на секса като удоволствие, но той предлага много повече ползи. Той е изключително полезен за човека - стимулира работата на имунната система и я прави по-устойчива срещу всякакви болести, сочат дългогодишни наблюдения. Според сексолози и имунолози количеството на клетките, известни като фагоцити, рязко нараства веднага след оргазъм. Именно те разпознават клетъчните образувания, които са заразени с вируси, проникват в тях и унищожават заразената клетка.

Честота

За да се възползвате от всички изгоди на секса, трябва да го практикувате поне веднъж-два пъти седмично. Изследванията показват, че хората, които правят секс редовно, имат повече имуноглобулин в слюнката си. Антителата помагат за предотвратяване на множество заболявания и могат да помогнат за защита срещу човешки папиломен вирус. При оргазъм тялото ви освобождава окситоцин. Това пък помага да заспите по-бързо, а добрият сън е известно, че засилва имунната система и повишава чувствително тонуса, освен това пази от некотролируемо надебеляване.

Освобождаване

По време на секс се освобождава и ендорфин. Тези ендорфини действат като естествено средство за облекчаване на болката в тялото. За хора с мигрена или главоболие изследванията показват, че сексът също може да помогне за облекчаване на болката. Може да помогне и на тези, които имат болка по време на полов акт. Редовната сексуална активност всъщност помага за изграждането на мускулите на тазовото дъно и я прави по-малко болезнена, казват специалисти. Добрата новина за необвързаните е, че може да получат същите резултати и чрез мастурбация. 

Оргазмите помагат за намаляване и балансиране на нивата на кортизол. Независимо дали са постигнати с партньор или сами, те имат значително влияние върху хормоните, които играят съществена роля в човешкия имунен отговор. По време на полов акт или мастурбация се освобождават допамин и окситоцин. При достигане на кулминацията избликът на тези два хормона помага да се намали нивото на кортизол, циркулиращ в тялото, възстановявайки баланса на имунната система и намалявайки възпалението.

Повишаване

Проучвания показват, че правенето на секс повишава броя на лимфоцитите в организма. Изследователи от университета в Дуисбург-Есен в Германия откриват, че 45 минути след достигане на оргазъм участници в изследване имат повече лимфоцити отколкото пет минути преди това. Една от решаващите роли на лимфоцитите е да произвеждат антитела. Тези антитела са съставени от различни видове имуноглобулини, които са протеини, те се захващат за нахлуващи патогени. Колкото повече имуноглобулини имате в системата си, толкова по-добре можете да се борите с болести и вируси като COVID-19 например. За щастие половият акт също може да помогне в това отношение. В отделно проучване учените установяват, че студентите, които правят чест секс (минимум два пъти седмично), имат най-високи нива на имуноглобулин в сравнение с всички други контролни групи.