0

У нас черешата е позната още от античността заради непосредственото влияние на гръцката и римската култура по българските земи. Но в българската история около този сладък плод витае героичен и романтичен ореол заради черешовото топче от Априлското въстание. Така или иначе тези плодове са първият сигурен знак, че пролетта е отлетяла и вече е ред на горещото лято. Десертите изобилстват, но може да се експериментира и в основни ястия с месо. Сладкото от череши също е любимо на всеки. Ето рецепти с череши от Лора и Стоян от „Бон Апети“, още на bonapeti.bg.

Руло с маскарпоне

Необходими продукти:

  • 600 г брашно
  • 1 яйце
  • 250 мл прясно мляко
  • 40 г краве масло
  • 20 г жива мая
  • 1 щипка сол
  • 3 с.л. захар

За плънката:

  • 500 г череши
  • 250 г сирене маскарпоне
  • 3 жълтъка
  • 50 г захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 1 белтък за намазване
  • маково семе за поръсване

Начин на приготвяне:

От черешите се отстраняват костилките. Маята се натрошава в купа, към нея се прибавят 1 лъжица от захарта за тестото и 50 мл от загрятото прясно мляко. Поръсва се с щипка от брашното и се оставя да втаса. Маслото се разтопява в микровълнова фурна. В голяма купа се сипват брашното, солта и останалата захар за тестото и се разбърква. Налива се шупналата мая. Слага се маслото, чуква се яйцето, налива се останалото прясно мляко и се разбърква добре. Замесва се меко и еластично тесто. Оставя се да втаса в купа, покрито с фолио за свежо съхранение, докато удвои обема си. После се разточва във форма на правоъгълник.

В купа за кратко се разбива с миксер маскарпонето. Прибавят се захарта за плънката, разбива се отново за кратко, след това се слагат жълтъците, пак се разбива за кратко и накрая се поръсват семенцата от шушулката ванилия. Разбърква се. Добавят се черешите и пак се разбърква.

Тестото се прехвърля върху хартия за печене. От двете страни по дължина се режат ресни. По средата се изсипва плънката. Ресните се сплитат, така че да се затвори рулото. Прехвърля се заедно с хартията в тава и се оставя да втаса още веднъж – за около 30 минути. След това се намазва с разбит белтък и се поръсва с мак. Пече се в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, за 30 минути.

Тарталети

Необходими продукти:

  • 180 г брашно
  • 80 г пудра захар
  • 80 г краве масло
  • 2 портокала
  • 1 ванилия
  • 1 щипка сол

За крема:

  • 600 г цедено кисело мляко
  • 150 г подсладено кондензирано мляко
  • 1 с.л. портокалов ликьор

За гарниране:

  • 400 г череши
  • 1/2 пакетче желатин
  • 50 мл сок от вишни

Начин на приготвяне:

В блендер се смесват брашното, пудрата захар, настърганата кора от двата портокала, ванилията, солта и студеното масло. Всичко се разбива, докато се получат фини трохи. Наливат се 2-3 с.л. портокалов сок и отново се разбива, докато се получи тесто. То се разпределя във форми за тарталети и се моделира с пръсти. Формите се оставят във фризер за около 10 минути, да стегне тестото добре. След това се пече в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 15 минути. Тарталетите се изваждат от фурната и се охлаждат във формите.

Кондензираното и киселото мляко, заедно с портокаловия ликьор, се смесват в купа. Разбъркват се с телена бъркалка, докато се получи гладък крем. Разпределя се в извадените от формите тарталети. Черешите се почистват от костилките и се подреждат върху крема плътно една до друга. Желатинът се накисва в сока от вишни и след като набъбне, се разтваря в микровълнова фурна. Оставя се в хладилник. Когато сместа стегне леко, с нея се намазват черешите. По желание тарталетите се украсяват с листенца мента.

Съвет: Ако ви остане тесто, можете да го съхранявате във фризер поне за месец.

Бухтички

Необходими продукти:

  • 100 г брашно
  • 2 яйца
  • 120 г пудра захар
  • 300 г пълномаслена извара
  • 20 г краве масло
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 есенция ром
  • 500 г череши
  • кристална захар
  • олио

За соса:

  • 150 г бял шоколад
  • 70 мл животинска сметана

Начин на приготвяне:

Яйцата и пудрата захар за тестото се разбиват с миксер. Добавят се брашното, изварата, бакпулверът и есенцията ром. Отново се разбива, докато се получи гъсто тесто. Накрая се слага разтопеното масло и се разбърква с лъжица. Черешите се почистват от костилките и се потапят една по една в тестото, като се набучват на дървен шиш. Пържат се на маслена баня в сгорещеното олио. Когато станат готови, се поставят върху хартиена салфетка.

Сметаната за соса се кипва и се налива към начупения шоколад. Разбърква се, докато се получи еднородна смес. Бухтичките се овалват в кристална захар, заливат се със соса и се поднасят.

Сладкиш

Необходими продукти:

  • 340 г черен шоколад (85% какао)
  • 230 г краве масло
  • 70 г бадемово брашно
  • 20 г бурбонска ванилова захар
  • 8 яйца
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 щипка сол

За крема:

  • 350 г заквасена сметана
  • 150 г гъсто овче кисело мляко
  • 20 г бурбонска ванилова захар

За черешите:

  • 450 г добре узрели череши
  • 20 г бурбонска ванилова захар
  • 200 мл вино порто

За гарниране:

  • черен шоколад
  • бита сметана
  • пудра захар
  • череши

Начин на приготвяне:

Шоколадът и маслото за блатовете се разтопяват на водна баня. Бадемовото брашно се разбърква с бакпулвера и солта. Яйцата и ваниловата захар се разбиват на пухкав крем и се разбъркват до хомогенизиране с разтопените шоколад и масло. Към тях се добавят и сухите съставки и отново се разбърква. Тестото се разпределя поравно в две форми за торта (застлани с пергаментова хартия), всяка с диаметър 23 см. Блатовете се пекат за около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Оставят се да се охладят.

Почистените от костилките череши, ваниловата захар и виното се варят в касерола около 30 минути на много слаб огън – трябва да остане малко сироп (течност). Оставят се да се охладят. Киселото мляко, сметаната и ваниловата захар за крема се разбъркват внимателно с телена бъркалка (много леко, колкото да се смесят).

Единият блат се слага върху подходящо плато и се намазва с крема. Разпределят се черешите със соса. Поставя се вторият блат, а върху него – бита сметана, цели череши (по желание), настърган черен шоколад и пудра захар. Сладкишът се прибира в хладилник за 2 часа.

Съвети: Бадемовото брашно се добавя постепенно (в зависимост от вида на брашното).

Ако се използва брашно за френски макарони, количеството е повече – около 150 г. От обезмасленото брашно се слагат около 70 г.

Единствената захар в този сладкиш е бурбонската ванилова захар и пудрата захар за поръсване. Идеята е да се усеща вкусът на другите продукти. Ако предпочитате сладки десерти, може да добавите в блата и в крема – пудра захар на вкус.

Шоколадов мус

Необходими продукти:

  • 120 г шоколадов кувертюр
  • 2 яйца
  • 40 мл животинска сметана
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар

За маринованите череши:

  • 100 мл червено вино
  • 20 череши
  • 100 г захар
  • сокът от 1/2 лимон

За гарниране:

  • 20 череши
  • 100 мл животинска сметана
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар

Начин на приготвяне:

Черешите се почистват от костилките и се готвят около 10 минути заедно със захарта и виното. Дърпат се от котлона и се добавя лимоновият сок. Черешите се изваждат, а сиропът се оставя да се редуцира на умерен огън. Шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с ваниловата захар и сметаната. Прибавят се 2 с.л. от сиропа и отново се разбива. Добавя се шоколадът и сместа се готви за кратко на водна баня. Сипват се черешите, разбърква се и се оставя да се охлади. Белтъците се разбиват и към тях, при постоянно разбиване се налива сиропът, загрят на около 110 градуса. Белтъците се добавят към сместа с жълтъците на няколко пъти, като внимателно се разбърква. Сместа се разпределя в чаши и се прибира в хладилник за поне 4 часа. Мусът се гарнира със сметаната, разбита с ваниловата захар и с почистените от костилките пресни череши.

Торта „Шварцвалд“

Необходими продукти:

  • 90 г брашно
  • 6 яйца
  • 200 г захар
  • 60 краве масло
  • 50 г какао на прах
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • 1 ванилия

За крема:

  • 800 г заквасена сметана
  • 250 мл сладкарска сметана
  • 160 г пудра захар

За пълнежа:

  • 600 г череши
  • 150 мл бренди
  • 100 г захар

За украса:

  • 50 г черен шоколад
  • 50 г бял шоколад
  • 6 череши

Начин на приготвяне:

Брашното, какаото, бакпулверът, ванилията и солта за блата се пресяват в купа. В друга купа се разбиват с миксер яйцата и захарта, поне 10 минути. Към тях се налива разтопеното масло и се разбърква леко. Сухите и течните съставки се смесват, разбърква се с шпатула. Тестото се излива във форма за торта (с диаметър 26 см), с пергаментова хартия на дъното. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 30 минути. След това се охлажда и се нарязва на три равни части. Черешите се почистват от костилките и се мариноват в алкохола и захарта поне за 2 часа, за да поемат аромата. (Най-добре е да ги накиснете от предната вечер). След това се отцеждат, а течността се запазва.

Заквасената сметана за крема се разбива за кратко с миксер заедно с пудрата захар. Смесват се с отделно разбитата до пухкава пяна сладкарска сметана. Единият блат се поставя като основа във форма и се напоява с част от течността, в която са киснати плодовете. Отгоре се разпределя един слой крем, след това половината от плодовете и отново малко крем. Следва вторият блат, сироп, част от крема, останалите плодове, малко крем. Покрива се с последния блат, който също се напоява, намазва се с крем, като част от него се запазва за стените на тортата. Тортата се прибира в хладилник за 4 часа.

В отделни съдове се разтопяват белият и черният шоколад за декорацията. Върху пергаментова хартия се нанасят с четка линии от белия шоколад, отгоре се маже плътно с разтопения черен шоколад. Оставя се в хладилник хубаво да стегне. Тортата се освобождава от формата и стените се намазват със заделения крем. Шоколадовата декорация се начупва и се лепи по стените на тортата. Останалата начупена декорация се поставя в средата на тортата легнала. Около нея се поставят череши.