0

П ожълтелите листа и спадът на температурите напомнят, че е време да трансформирате дома си, организирайки интериора според предстоящите по-студени месеци. Редица домакини разместват меката мебел, други променят визията на жилището, прокрадвайки нови елементи. Всеки ход е обвързан с търсен комфорт, уют и усещане за топлина. Удоволствия, които изпитвате най-вече в личната си територия – спалнята!

Ето затова нашият съвет е да се погрижите за спалното бельо – от една страна, защото октомври е месецът за смяна, от друга – защото дизайнерските предложения могат да се намерят на изгодна цена.

Вид

Най-продаван се оказва класическият стопроцентов памук. Основният му плюс е високата абсорбираща способност, която го превръща в целогодишен №1. Т.е. лятото разхлажда, а зимата поддържа постоянната ви телесна температура. На практика той е дишаща материя, която премахва излишната влага от тялото, без да го запарява. Това възпира разпространението на бактерии, които предизвикват инфекции и възпаления по кожата. Също така е мек, натурален продукт, който се отличава с високо ниво на здравина. Сред минусите му са намачкването и избледняването на цветовете при по-честа поддръжка, но това не бива да ви притеснява. Сребърното място е отредено на топлия фланел, отново изработен от памук. Специфичното при обработката на тъканта е така нареченото четкане, създаващо фина структура. Едно от предимствата, които го превръщат в популярен избор, е това, че не изисква да се глади.

Ако сте привърженик на лукса, то мекият и лъскав сатен е вашият избор. Единственият недостатък е високата цена, която държи на пазара, но тя се контрира от богатото разнообразие на шарки, размери и пр. На последно място е плюшеният микрофибър, описан като не особено добра материя, противно на очакванията той продължава да се налага на пазара. Спалното бельо от този тип не се глади, съхне бързо и се пере на по-ниски температури.

Дизайн

По отношение на дизайна съществуват редица разцветки. Сами ще се убедите, че повечето модели разполагат както с изчистени опции, така и с идея по-ексцентрични решения, като насищане на флорални мотиви, животински принт, застъпване на фигури и пр. Важно е да съобразите визията на продукта с интериора, тъй като невинаги онова, което грабва окото ви на първо виждане, би стояло добре в помещението. Най-популярни остават белите завивки, както и светлата гама. Предпочитани са още сивите и бежовите. Единственото, което ги откроява, е наличието на ситно каре или ивици, отговарящи на водещата палитра.

За финал – използвайте ароматерапия. Пликчетата с аромати могат да се поставят между матрака и долния чаршаф, както и в калъфката на възглавницата – въпрос на предпочитания. Изберете лавандула или жасмин, спокойствието и добрият сън ще ви бъдат гарантирани.