0

Ш веция може да стане първата европейска страна без цигарен дим, съобщи AP. Само 6,4% от шведите на възраст над 15 години са били ежедневни пушачи през 2019 г. според агенция "Евростат". Това е най-ниското ниво в Европа и доста под средното ниво от 18,5% пушачи в блока от 27 държави. Данни от Шведската агенция за обществено здравеопазване показват, че процентът на тютюнопушенето продължава да намалява оттогава, достигайки 5,6% миналата година.

„Ние бяхме първите, които ограничиха тютюнопушенето, първо в училищните площадки и центровете за извънкласни занимания, а след това в ресторанти, улични кафенета и обществени места като автобусни спирки. Успоредно с това данъците върху цигарите и строгите ограничения върху маркетинга на тези продукти изиграха важна роля“, обясняват шведски активисти против тютюнопушенето.

Зависимост: Влошеното зрение изостря слуха

По-висока звукова чувствителност се регистрира при хора, които имат прогресиращи проблеми със зрението.

Така екип от учени от Италия и Германия доказа връзката между слуха и зрението. По време на експериментите се оказа, че дори когато едното око е затворено, възприемането на звукова информация се подобрява почти моментално.

Така че някои сетивни органи компенсират влошаването на функцията на други. Участниците в теста съобщават за чувствата си, а електроенцефалограмата записва мозъчната активност с точност до милисекунда. Когато очите са били затворени, мозъците на участниците станали по-чувствителни към звукова информация. Веднага след като учените премахнали превръзката невронната активност се променила почти мигновено. Изследването е публикувано в списанието NeuroImage.

Ужасяващо: Екобутилките по-мръсни от кенефа

Американски учени откриха хиляди пъти повече бактерии в екологични бутилки за вода, отколкото на тоалетна чиния. Някои от тях могат да причинят опасни заболявания, предупреди Daily Mail. Проучването изследва замърсяването на най-популярните видове бутилки за многократна употреба, които обикновено носим на фитнес или на разходка. Средно те съдържат 20,8 милиона CFU грам-отрицателни бактерии.

Докато една тоалетна седалка има около 515 от тях. Учените са открили два вида бактерии, които могат да причинят пневмония, гадене, повръщане и диария. За да избегнете опасни последици, бутилките трябва да се мият редовно с гореща вода и сапун.