Бриош
Спретнах нещичко, много вкусничко, но не знам как да го нарека. Да е козунак, не е... Да е пита, пак не е... Кифлички под форма на пита, пак не стана. На рецептата пише, че е Brioche (бриош), но пък няма много яйца и нещо пак не ми легна на мисълта. Та всъщност не е и много важно как се нарича, но истината, че вече ще го приготвям по често. Мнооого ми хареса.
За тестото:
1 чаша прясно мляко
1 яйце
4 супени лъжици захар
4 супени лъжици олио
10 г суха мая( или 20 г прясна мая)
щипка сол
настъргана кора на 1 лимон
3-3,5 чаши брашно
Мерителната чаша е с вместимост 250 мл
За плънката:
1 малко бурканче мармалад от боровинки (аз сложих мармалад от боровинки и малини)
За поръсване:
1 супена лъжица захар
За намазване:
малко сладко от кайсии
Приготвяне:
Омесих меко тесто от горните продукти, като предварително шупнах маята с млякото и 1 лъжица от захарта. Сложих го в намазнен съд, покрих го със стреч филм и го оставих да втаса докато удвои/утрои обема си. После го прехвърлих на плота, разширих го нежно с пръсти, до правоъгълник с размер около 40 см на 25 см. Намазах дългата страна до половината с мармалада и после я покрих (затворих) с отсрещната страна. Получи се дълга лента, вътре с плънка. Разрязах лентата на две по дължина и усуках двете ленти като тутманик. Прехвърлих така усуканото тесто в покрита с хартия за печене формичка за кекс с диаметър 25 см (може и в нормална тавичка за пита, но задължително покрита с хартия за печене, защото мармаладът прелива по време на печенето и залепва). След като втаса повторно около 20 мин., поръсих питата с малко захар и я пекох на 175 градуса около 30 минути. Освободих я от хартията и още топла я намазах с течността на сладкото от кайсии. Мекичка, пухкава, ароматна вкусотийка.