0

Й оланта Делибозова – Йоли, е от кулинарите, които наистина предлагат невероятни сладки изкушения за всеки един сезон. Ето идеи за този, забелязана на yoli-bg.com.

Сладкиш с тиква и хрупкава поръска

Необходими продукти за сладкиш 18-20 см:

  • 60 г меко масло
  • 60 г пудра захар
  • 1 яйце
  • ванилия
  • 1-2 щипки сол
  • 100 г брашно

За пълнежа:

  • 270 г пюрирана печена тиква
  • 30 г кафява захар
  • 100 г карамелизирано кондензирано мляко
  • 1 яйце
  • ванилия
  • настъргана кора от 1 портокал
  • 1/2 ч.л. смлян кардамон
  • 50 мл течна пълномаслена сметана
  • 2-3 щипки сол
  • 1 равна ч.л. царевично нишесте

За поръската:

  • 20 г студено масло
  • 15 г кафява захар
  • 30 г едро счукани орехи
  • ванилия
  • 20 г брашно
  • какао или пудра захар за финално поръсване

Начин на приготвяне:

За тестото разбийте с миксер маслото и пудрата захар на побелял крем. Добавете яйцето, ванилията и солта. Разбийте още малко, докато яйцето се усвои от сместа. Сипете брашното и с лопатка разбъркайте до хомогенност.

За пълнежа от тиква сложете в блендер заедно всички продукти и разбийте до гладка емулсия. За поръската смесете в купичка всички продукти и с пръсти стрийте на едри трохи. Загрейте фурната на 175°C с вентилатор. Покрийте формата отвсякъде с хартия за печене - дъното и стените.

Изсипете тестото във формата и с пръсти го разнесете и оформете на равен слой. Тестото е гъсто, но лепкаво. Най-лесно се обработва с леко навлажнени ръце, а не с лъжица или шпатула. Върху него изсипете тиквения крем. Изпечете за 30 минути. Извадете формата от фурната и поръсете с маслените трохи. Доизпечете още 15-20 минути. Оставете сладкиша напълно да изстине, поръсете го с какао или пудра захар и нарежете на триъгълни парчета. Да ви е сладко!

Бананови кексчета

Необходими продукти за около 22 мъфина:

  • 2 добре узрели банана (около 270 г, без кората)
  • 2 яйца размер М
  • 100 г мека кафява захар
  • ванилия
  • 70 мл олио
  • 50 мл прясно мляко
  • 220 г брашно
  • 1 равна ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сода за хляб
  • 70 г натрошен млечен или натурален шоколад
  • 50 г счукани орехи
  • бананови кръгчета за гарниране
  • канела за поръсване

Начин на приготвяне:

В блендер смелете на фино пюре бананите и яйцата. Прехвърлете го в купа и добавете захарта, олиото, ванилията и прясното мляко. Разбъркайте до хомогенност с ръчна бъркалка. В отделен съд смесете заедно брашното, бакпулвера, содата, шоколада и орехите. Сипете сухата смес при банановата и добре размесете. Наредете хартиени капсули в тава за мъфини. Напълнете ги до 2/3 с тестото. Отгоре сложете по едно кръгче банан и поръсете с малко канела.

За да станат ароматни кексчетата, е важно бананите да са добре узрели. За още повече вкус може да запечете орехите предварително.

Морковена торта

Необходими продукти за торта 22-24 см:

  • 3 яйца
  • 200 г кристална захар
  • 80 мл портокалов сок
  • 200 г ситно настъргани сурови моркови
  • ванилия
  • 40 г захаросани портокалови корички
  • 1-2 ч.л. микс кардамон, канела, джинджифил на прах
  • щипка сол
  • 250 г брашно
  • 1 равна ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сода бикарбонат
  • 50 г светли стафиди
  • 80 мл олио

За крема:

  • 800 г натурално крем сирене
  • 150 г пудра захар
  • ванилия
  • 200 г заквасена сметана
  • 1 ч.л. настъргана портокалова кора

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем и добавете портокаловия сок. Сипете морковите, ванилията и портокаловите корички. Смесете брашното заедно с подправките, двата вида набухвател и стафидите. Количествата на подправките преценете според вашия вкус. Прибавете го към яйчената смес и разбъркайте. Накрая налейте олиото и смесете всичко добре.

Сипете тестото в тортена форма 22 или 24 см, покрита с хартия за печене (ако искате блатовете да са по-тънки, изпечете тестото в по-голяма форма). Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете блата за около 35-40 минути. След като добре се охлади, го разрежете хоризонтално на три части.

За крема разбийте крем сиренето със захарта, ванилията и портокаловата кора. Добавете сметаната и разбъркайте. Сглобете тортата, като между всяка морковена платка намажете пласт от крема. Измажете с крем цялата торта отстрани и отгоре. Загладете и украсете по желание. Да ви е сладко!

Може да изпечете тестото на три отделни тънки платки. Така ще станат по-равни и няма да се тревожите, че ще разрежете блата накриво. Тортата не се нуждае от сиропиране. Морковите дават достатъчно влага на блата. Непременно я направете поне ден предварително, преди да я сервирате. Така всички аромати ще се споят чудесно, а тортата ще стане мека и сочна.

Хрупкави кубчета

Необходими продукти:

  • 70 г меко масло
  • 30 г захар
  • ванилия
  • 80 мл кондензирано мляко
  • 190 г брашно
  • 20 г царевично нишесте
  • по желание сладкарски бои

Начин на приготвяне:

В купа разбийте на крем маслото и захарта. Добавете ванилията и кондензираното мляко. Разбъркайте. Смесете брашното с нишестето. Прибавете ги към маслено-млечната смес и за кратко омесете тесто. Нужно е само съставките да се съединят. Не обработвайте дълго с ръце, тъй като от топлината им започва да се отделя водата от маслото. Разточете тестото с дебелина около 1,5 см. Нарежете го на ленти със същата широчина, а след това напреки, отново 1,5 см. (Броят на сладките зависи изцяло от големината, на която ще ги нарежете). Ако желаете, може да оцветите кубчетата в различни цветове. Разтворете боите в малко вода и с четка за рисуване намажете повърхността на тестото. Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги за около 12-15 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна с вентилатор.

Направете фунийки от хартия. Може да ползвате всякаква опаковъчна хартия, но става много красиво с дантелените салфетки за сервиране. Залепете по фунийките различни панделки, напълнете ги с млечните кубчета и вкусните подаръци са готови!

Бисквитки с жълтъци

Необходими продукти за около 20 двойни:

  • 3 жълтъка
  • 35 г пудра захар
  • ванилия
  • 50 г брашно
  • 2-3 с.л. конфитюр или мармалад за слепване
  • 20-30 г стопен шоколад за гарниране

Начин на приготвяне:

С миксер разбийте на гъст побелял крем жълтъците, захарта и ванилията. Прибавете брашното и добре разбъркайте отново с миксер. Изсипете сместа в пош и отрежете на върха малък отвор. Покрийте тава с хартия за печене и шприцовайте малки капки, не по-големи от 2 см. Изпечете бисквитките в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 9-10 минути. След като изстинат, ги слепете две по две с малко мармалад и ги напръскайте със стопен шоколад. Да ви е сладко!

Сухари със сушени смокини

Необходими продукти за около 100 сухарчета:

  • 110 г нарязани на дребно сушени смокини
  • 40 г захаросани череши (по желание)
  • 340 г брашно
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 равна ч.л. бакпулвер
  • 50 г кафява захар
  • 1 с.л. ситно нарязан пресен розмарин или 1 ч.л. сушен
  • 40 г слънчогледови семки
  • 40 г суров шамфъстък
  • 40 г бял сусам
  • 50 г течен мед
  • 100 г кисело мляко
  • 100 мл прясно мляко
  • ванилия

Начин на приготвяне:

Поръсете смокините и черешите с 2 с.л. от брашното и ги размесете. В купа смесете и разбъркайте сухите съставки: останалото брашно, сода, бакпулвер, захар, розмарин, слънчоглед, шамфъстък и сусам. В друг съд разбъркайте до хомогенност меда, двата вида мляко и ванилията. Смесете сухите и мокрите съставки и омесете тесто. Накрая сложете смокините и черешите. Не е нужно да месите дълго, а само докато съставките добре се смесят. Ще получите тежко и лепкаво тесто. Не добавяйте повече брашно. Изсипете тестото на работния плот и го разделете на 3 части. Всяка оформете на малка франзела, като поръсвате с малко брашно. Изпечете хлебчетата за около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Оставете ги да изстинат и ги сложете за 30 минути във фризера, за да се стегнат добре. Това ще ви помогне при нарязването. (Изпечените хлебчета може да съхранявате във фризер до 3 месеца). Извадете франзелките от фризера и с остър нож ги нарежете на тънки филийки около 3 мм всяка. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене или директно върху решетката на фурната. Изпечете ги повторно до изсушаване и порозовяване във фурна, загрята на 160 градуса с вентилатор. След като изстинат, ги сложете в кутия. Приятно хрускане!

Чийзкейк курабийки

Необходими продукти за около 25 броя:

За соса:

  • 150 г фино пюрирани ягоди - пресни или замразени
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.л. царевично нишесте

За тестото:

  • 125 г стопено и охладено масло
  • 70 г светла кафява захар
  • 50 г бяла кристална захар
  • ванилия
  • 1 яйце – размер L
  • 250 г брашно
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. канела
  • 50 г обикновени бисквити, ситно счукани

За пълнежа:

  • 100 г натурално крем сирене
  • 1-2 с.л. захар
  • ванилия
  • настъргана кора от 1/2 лимон
  • 1 жълтък
  • 1 равна ч.л. царевично нишесте
  • 2-3 натрошени обикновени бисквити

Начин на приготвяне:

Започнете с ягодовия сос. (Може да го приготвите 2-3 дена предварително и да го съхранявате в хладилник). Кипнете заедно всички продукти и варете 1-2 минути на тих огън, докато сосът се уплътни. Ако искате да е по-рядък, сипете 1 с.л. вода. За тестото в купа разбийте с ръчна бъркалка до еднородност маслото, двата вида захар и ванилията. Добавете яйцето и разбъркайте. Сипете брашното, примесено със содата и канелата. Размесете добре. Накрая сложете бисквитите и леко объркайте. Добре е да останат малки хрупкави парченца от тях, затова не ги счуквайте прекалено фино. Те изсушават тестото и придават фина и крехка текстура на бисквитите.

За пълнежа разбъркайте на гладък крем всички продукти. Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 175 градуса с вентилатор. От тестото оформете топчета като голям орех. Подредете ги в тавата. В средата на всяко топче направете вдлъбнатина и сипете от пълнежа. Отстрани поръсете с натрошените бисквити. Изпечете ги за около 15 минути.

Докато изпечените сладки са още топли, ги покапете с ягодовия сос или сипете от него по 1 ч.л. в средата на всяка бисквита. Съхранявайте ги в кутия на стайна температура до 3-4 дена или до седмица в хладилник.

Да ви е сладко!