Й оланта Делибозова – Йоли, е от кулинарите, които наистина предлагат невероятни сладки изкушения за всеки един сезон. Ето идеи за този, забелязана на yoli-bg.com.
Сладкиш с тиква и хрупкава поръска
Необходими продукти за сладкиш 18-20 см:
- 60 г меко масло
- 60 г пудра захар
- 1 яйце
- ванилия
- 1-2 щипки сол
- 100 г брашно
За пълнежа:
- 270 г пюрирана печена тиква
- 30 г кафява захар
- 100 г карамелизирано кондензирано мляко
- 1 яйце
- ванилия
- настъргана кора от 1 портокал
- 1/2 ч.л. смлян кардамон
- 50 мл течна пълномаслена сметана
- 2-3 щипки сол
- 1 равна ч.л. царевично нишесте
За поръската:
- 20 г студено масло
- 15 г кафява захар
- 30 г едро счукани орехи
- ванилия
- 20 г брашно
- какао или пудра захар за финално поръсване
Начин на приготвяне:
За тестото разбийте с миксер маслото и пудрата захар на побелял крем. Добавете яйцето, ванилията и солта. Разбийте още малко, докато яйцето се усвои от сместа. Сипете брашното и с лопатка разбъркайте до хомогенност.
За пълнежа от тиква сложете в блендер заедно всички продукти и разбийте до гладка емулсия. За поръската смесете в купичка всички продукти и с пръсти стрийте на едри трохи. Загрейте фурната на 175°C с вентилатор. Покрийте формата отвсякъде с хартия за печене - дъното и стените.
Изсипете тестото във формата и с пръсти го разнесете и оформете на равен слой. Тестото е гъсто, но лепкаво. Най-лесно се обработва с леко навлажнени ръце, а не с лъжица или шпатула. Върху него изсипете тиквения крем. Изпечете за 30 минути. Извадете формата от фурната и поръсете с маслените трохи. Доизпечете още 15-20 минути. Оставете сладкиша напълно да изстине, поръсете го с какао или пудра захар и нарежете на триъгълни парчета. Да ви е сладко!
Бананови кексчета
Необходими продукти за около 22 мъфина:
- 2 добре узрели банана (около 270 г, без кората)
- 2 яйца размер М
- 100 г мека кафява захар
- ванилия
- 70 мл олио
- 50 мл прясно мляко
- 220 г брашно
- 1 равна ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сода за хляб
- 70 г натрошен млечен или натурален шоколад
- 50 г счукани орехи
- бананови кръгчета за гарниране
- канела за поръсване
Начин на приготвяне:
В блендер смелете на фино пюре бананите и яйцата. Прехвърлете го в купа и добавете захарта, олиото, ванилията и прясното мляко. Разбъркайте до хомогенност с ръчна бъркалка. В отделен съд смесете заедно брашното, бакпулвера, содата, шоколада и орехите. Сипете сухата смес при банановата и добре размесете. Наредете хартиени капсули в тава за мъфини. Напълнете ги до 2/3 с тестото. Отгоре сложете по едно кръгче банан и поръсете с малко канела.
За да станат ароматни кексчетата, е важно бананите да са добре узрели. За още повече вкус може да запечете орехите предварително.
Морковена торта
Необходими продукти за торта 22-24 см:
- 3 яйца
- 200 г кристална захар
- 80 мл портокалов сок
- 200 г ситно настъргани сурови моркови
- ванилия
- 40 г захаросани портокалови корички
- 1-2 ч.л. микс кардамон, канела, джинджифил на прах
- щипка сол
- 250 г брашно
- 1 равна ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сода бикарбонат
- 50 г светли стафиди
- 80 мл олио
За крема:
- 800 г натурално крем сирене
- 150 г пудра захар
- ванилия
- 200 г заквасена сметана
- 1 ч.л. настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем и добавете портокаловия сок. Сипете морковите, ванилията и портокаловите корички. Смесете брашното заедно с подправките, двата вида набухвател и стафидите. Количествата на подправките преценете според вашия вкус. Прибавете го към яйчената смес и разбъркайте. Накрая налейте олиото и смесете всичко добре.
Сипете тестото в тортена форма 22 или 24 см, покрита с хартия за печене (ако искате блатовете да са по-тънки, изпечете тестото в по-голяма форма). Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете блата за около 35-40 минути. След като добре се охлади, го разрежете хоризонтално на три части.
За крема разбийте крем сиренето със захарта, ванилията и портокаловата кора. Добавете сметаната и разбъркайте. Сглобете тортата, като между всяка морковена платка намажете пласт от крема. Измажете с крем цялата торта отстрани и отгоре. Загладете и украсете по желание. Да ви е сладко!
Може да изпечете тестото на три отделни тънки платки. Така ще станат по-равни и няма да се тревожите, че ще разрежете блата накриво. Тортата не се нуждае от сиропиране. Морковите дават достатъчно влага на блата. Непременно я направете поне ден предварително, преди да я сервирате. Така всички аромати ще се споят чудесно, а тортата ще стане мека и сочна.
Хрупкави кубчета
Необходими продукти:
- 70 г меко масло
- 30 г захар
- ванилия
- 80 мл кондензирано мляко
- 190 г брашно
- 20 г царевично нишесте
- по желание сладкарски бои
Начин на приготвяне:
В купа разбийте на крем маслото и захарта. Добавете ванилията и кондензираното мляко. Разбъркайте. Смесете брашното с нишестето. Прибавете ги към маслено-млечната смес и за кратко омесете тесто. Нужно е само съставките да се съединят. Не обработвайте дълго с ръце, тъй като от топлината им започва да се отделя водата от маслото. Разточете тестото с дебелина около 1,5 см. Нарежете го на ленти със същата широчина, а след това напреки, отново 1,5 см. (Броят на сладките зависи изцяло от големината, на която ще ги нарежете). Ако желаете, може да оцветите кубчетата в различни цветове. Разтворете боите в малко вода и с четка за рисуване намажете повърхността на тестото. Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги за около 12-15 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна с вентилатор.
Направете фунийки от хартия. Може да ползвате всякаква опаковъчна хартия, но става много красиво с дантелените салфетки за сервиране. Залепете по фунийките различни панделки, напълнете ги с млечните кубчета и вкусните подаръци са готови!
Бисквитки с жълтъци
Необходими продукти за около 20 двойни:
- 3 жълтъка
- 35 г пудра захар
- ванилия
- 50 г брашно
- 2-3 с.л. конфитюр или мармалад за слепване
- 20-30 г стопен шоколад за гарниране
Начин на приготвяне:
С миксер разбийте на гъст побелял крем жълтъците, захарта и ванилията. Прибавете брашното и добре разбъркайте отново с миксер. Изсипете сместа в пош и отрежете на върха малък отвор. Покрийте тава с хартия за печене и шприцовайте малки капки, не по-големи от 2 см. Изпечете бисквитките в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 9-10 минути. След като изстинат, ги слепете две по две с малко мармалад и ги напръскайте със стопен шоколад. Да ви е сладко!
Сухари със сушени смокини
Необходими продукти за около 100 сухарчета:
- 110 г нарязани на дребно сушени смокини
- 40 г захаросани череши (по желание)
- 340 г брашно
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 1 равна ч.л. бакпулвер
- 50 г кафява захар
- 1 с.л. ситно нарязан пресен розмарин или 1 ч.л. сушен
- 40 г слънчогледови семки
- 40 г суров шамфъстък
- 40 г бял сусам
- 50 г течен мед
- 100 г кисело мляко
- 100 мл прясно мляко
- ванилия
Начин на приготвяне:
Поръсете смокините и черешите с 2 с.л. от брашното и ги размесете. В купа смесете и разбъркайте сухите съставки: останалото брашно, сода, бакпулвер, захар, розмарин, слънчоглед, шамфъстък и сусам. В друг съд разбъркайте до хомогенност меда, двата вида мляко и ванилията. Смесете сухите и мокрите съставки и омесете тесто. Накрая сложете смокините и черешите. Не е нужно да месите дълго, а само докато съставките добре се смесят. Ще получите тежко и лепкаво тесто. Не добавяйте повече брашно. Изсипете тестото на работния плот и го разделете на 3 части. Всяка оформете на малка франзела, като поръсвате с малко брашно. Изпечете хлебчетата за около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Оставете ги да изстинат и ги сложете за 30 минути във фризера, за да се стегнат добре. Това ще ви помогне при нарязването. (Изпечените хлебчета може да съхранявате във фризер до 3 месеца). Извадете франзелките от фризера и с остър нож ги нарежете на тънки филийки около 3 мм всяка. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене или директно върху решетката на фурната. Изпечете ги повторно до изсушаване и порозовяване във фурна, загрята на 160 градуса с вентилатор. След като изстинат, ги сложете в кутия. Приятно хрускане!
Чийзкейк курабийки
Необходими продукти за около 25 броя:
За соса:
- 150 г фино пюрирани ягоди - пресни или замразени
- 1 с.л. лимонов сок
- 2 с.л. захар
- 1 ч.л. царевично нишесте
За тестото:
- 125 г стопено и охладено масло
- 70 г светла кафява захар
- 50 г бяла кристална захар
- ванилия
- 1 яйце – размер L
- 250 г брашно
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 1/2 ч.л. канела
- 50 г обикновени бисквити, ситно счукани
За пълнежа:
- 100 г натурално крем сирене
- 1-2 с.л. захар
- ванилия
- настъргана кора от 1/2 лимон
- 1 жълтък
- 1 равна ч.л. царевично нишесте
- 2-3 натрошени обикновени бисквити
Начин на приготвяне:
Започнете с ягодовия сос. (Може да го приготвите 2-3 дена предварително и да го съхранявате в хладилник). Кипнете заедно всички продукти и варете 1-2 минути на тих огън, докато сосът се уплътни. Ако искате да е по-рядък, сипете 1 с.л. вода. За тестото в купа разбийте с ръчна бъркалка до еднородност маслото, двата вида захар и ванилията. Добавете яйцето и разбъркайте. Сипете брашното, примесено със содата и канелата. Размесете добре. Накрая сложете бисквитите и леко объркайте. Добре е да останат малки хрупкави парченца от тях, затова не ги счуквайте прекалено фино. Те изсушават тестото и придават фина и крехка текстура на бисквитите.
За пълнежа разбъркайте на гладък крем всички продукти. Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 175 градуса с вентилатор. От тестото оформете топчета като голям орех. Подредете ги в тавата. В средата на всяко топче направете вдлъбнатина и сипете от пълнежа. Отстрани поръсете с натрошените бисквити. Изпечете ги за около 15 минути.
Докато изпечените сладки са още топли, ги покапете с ягодовия сос или сипете от него по 1 ч.л. в средата на всяка бисквита. Съхранявайте ги в кутия на стайна температура до 3-4 дена или до седмица в хладилник.
Да ви е сладко!