Л ора и Стоян от „Бон Апети“ поднасят прекрасни идеи за нещо сладко, но не прекалено. Още на bonapeti.bg.
Птичи гнезда
Необходими продукти:
- 250 г брашно
- 250 г краве масло (на стайна температура)
- 100 г кафява захар демерара
- 100 г орехи
- 100 г бадеми
- 100 г малинов конфитюр
- 2 яйца
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Маслото се разбива със захарта. Добавят се жълтъците от яйцата и отново се разбива. Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя към маслената смес. Разбърква се до хомогенизиране. Белтъците се разбиват леко с щипка сол. Оформят се топчета, топват се в разбитите белтъци и след това се овалват в едро смлените ядки. Топките се подреждат в тава с незалепващо покритие. Пекат се 5 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Изваждат се и всяко топче се притиска леко в средата с пръст. Във вдлъбнатините се слага конфитюр от малини и се допичат за 7-10 минути.
Чупливки
Необходими продукти:
- 15-20 плоски хлебчета „Маца“
- 140 г кафява захар демерара
- 100 г черен шоколад (70%)
- 100 г краве масло
- 80 г печени белени фъстъци
- 50 г мед
Начин на приготвяне:
Медът, маслото и захарта се слагат в касерола. Готвят се на слаб огън около 10 минути, докато се получи гъст карамел и захарта напълно се разтвори. Хлебчетата „Маца“ се начупват в две тави с незалепващо покритие. Карамелената смес се излива върху парчетата хляб. Шоколадът се разтопява в микровълнова фурна или на водна баня. С него се заливат карамелените крекери. Поръсват се нарязаните фъстъци и се охлаждат на стайна температура, докато шоколадът стегне добре.
Пълнени круши с бри
Необходими продукти:
- 4 круши
- 160 г сирене бри
- 80 г бадеми
- 4 с.л. зехтин
- 2 с.л. сок от лимон
- 2 с.л. мед
- 2 с.л. дижонска горчица
- 1 с.л. бял балсамов оцет
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Зехтинът се смесва с меда, горчицата, оцета и лимоновия сок. Овкусява се със сол и черен пипер. Крушите се разрязват на две по дължина и се почистват от семките и се намазват с дресинга. Подреждат се в тава с незалепващо покритие, с разреза надолу. Заливат се с останалия дресинг. Пекат се 20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. След това внимателно се обръщат и в тях се слагат парченца бри. Пече се още 5 минути. Бадемите се накълцват и се запичат на сух тиган. Готовите круши се поръсват с тях и се сервират.
Морковен кекс с какао
Необходими продукти:
- 400 г моркови
- 360 г брашно
- 160 г кафява захар
- 30 г какао
- 180 мл олио
- 3 яйца
- 1 пакетче захар с канела (10 г)
- 10 г бакпулвер
- 2 с.л. заквасена сметана
- 1 ч.л. сода
- 1 есенция ром
- 1 щипка сол
За заливката:
- 100 мл животинска сметана
- 40 г кафява захар
- 30 г какао
- 30 г краве масло
Начин на приготвяне:
Морковите се настъргват на едро ренде. В купа се смесват брашното, какаото, бакпулверът, солта и захарта с канелата. В друга купа се разбиват яйцата със захарта. Прибавят се олиото, есенцията ром и предварително разтворената в заквасената сметана сода. Сухите съставки се смесват с течните и с морковите. Разбърква се. Голяма форма за кекс с дупка в средата с диаметър 26 см се маже с масло, поръсва се с брашно и се изтупва от излишното. В нея се слага кексовото тесто и се заравнява. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 30 минути. Охлажда се върху решетка. В касерола се слагат сметаната, захарта и какаото, загряват се, докато захарта се разтвори. Съдът се дърпа от огъня, добавя се маслото и хубаво се разбърква. Охладеният кекс се залива с глазурата и се оставя да изстине.