0

Л ора и Стоян от „Бон Апети“ поднасят прекрасни идеи за нещо сладко, но не прекалено. Още на bonapeti.bg.

Птичи гнезда

Необходими продукти:

  • 250 г брашно
  • 250 г краве масло (на стайна температура)
  • 100 г кафява захар демерара
  • 100 г орехи
  • 100 г бадеми
  • 100 г малинов конфитюр
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Маслото се разбива със захарта. Добавят се жълтъците от яйцата и отново се разбива. Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя към маслената смес. Разбърква се до хомогенизиране. Белтъците се разбиват леко с щипка сол. Оформят се топчета, топват се в разбитите белтъци и след това се овалват в едро смлените ядки. Топките се подреждат в тава с незалепващо покритие. Пекат се 5 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Изваждат се и всяко топче се притиска леко в средата с пръст. Във вдлъбнатините се слага конфитюр от малини и се допичат за 7-10 минути.

Чупливки

Необходими продукти:

  • 15-20 плоски хлебчета „Маца“
  • 140 г кафява захар демерара
  • 100 г черен шоколад (70%)
  • 100 г краве масло
  • 80 г печени белени фъстъци
  • 50 г мед

Начин на приготвяне:

Медът, маслото и захарта се слагат в касерола. Готвят се на слаб огън около 10 минути, докато се получи гъст карамел и захарта напълно се разтвори. Хлебчетата „Маца“ се начупват в две тави с незалепващо покритие. Карамелената смес се излива върху парчетата хляб. Шоколадът се разтопява в микровълнова фурна или на водна баня. С него се заливат карамелените крекери. Поръсват се нарязаните фъстъци и се охлаждат на стайна температура, докато шоколадът стегне добре.

Пълнени круши с бри

Необходими продукти:

  • 4 круши
  • 160 г сирене бри
  • 80 г бадеми
  • 4 с.л. зехтин
  • 2 с.л. сок от лимон
  • 2 с.л. мед
  • 2 с.л. дижонска горчица
  • 1 с.л. бял балсамов оцет
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Зехтинът се смесва с меда, горчицата, оцета и лимоновия сок. Овкусява се със сол и черен пипер. Крушите се разрязват на две по дължина и се почистват от семките и се намазват с дресинга. Подреждат се в тава с незалепващо покритие, с разреза надолу. Заливат се с останалия дресинг. Пекат се 20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. След това внимателно се обръщат и в тях се слагат парченца бри. Пече се още 5 минути. Бадемите се накълцват и се запичат на сух тиган. Готовите круши се поръсват с тях и се сервират.

Морковен кекс с какао

Необходими продукти:

  • 400 г моркови
  • 360 г брашно
  • 160 г кафява захар
  • 30 г какао
  • 180 мл олио
  • 3 яйца
  • 1 пакетче захар с канела (10 г)
  • 10 г бакпулвер
  • 2 с.л. заквасена сметана
  • 1 ч.л. сода
  • 1 есенция ром
  • 1 щипка сол

За заливката:

  • 100 мл животинска сметана
  • 40 г кафява захар
  • 30 г какао
  • 30 г краве масло

Начин на приготвяне:

Морковите се настъргват на едро ренде. В купа се смесват брашното, какаото, бакпулверът, солта и захарта с канелата. В друга купа се разбиват яйцата със захарта. Прибавят се олиото, есенцията ром и предварително разтворената в заквасената сметана сода. Сухите съставки се смесват с течните и с морковите. Разбърква се. Голяма форма за кекс с дупка в средата с диаметър 26 см се маже с масло, поръсва се с брашно и се изтупва от излишното. В нея се слага кексовото тесто и се заравнява. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 30 минути. Охлажда се върху решетка. В касерола се слагат сметаната, захарта и какаото, загряват се, докато захарта се разтвори. Съдът се дърпа от огъня, добавя се маслото и хубаво се разбърква. Охладеният кекс се залива с глазурата и се оставя да изстине.