0

Д оказано е, че сладки неща се хапват по-често в по-студеното време, особено ако в тях има доста брашно и грис. Съзряхме няколко рецепти по въпроса в az-gotvia.bg.

Баклава с какао и мандарина

Необходими продукти:

  • 1 ч.л. какао
  • 400 г кори за баклава - тънки
  • 2 ч.ч. захар
  • 2 ч.ч. вода
  • 2 ч.ч. орехи
  • 1 мандарина - сокът и кората
  • 125 г масло
  • 2-3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Взимаме 4 кори. Смиламе орехите с машинка. Смесваме орехите с какаото. Върху подредените една върху друга кори наръсваме орехи. Навиваме от тясната страна на руло. Режем го на триъгълници или на правоъгълници според желанието с нож. Нареждаме ги плътно в тава едно до друго. И така, докато свършат продуктите - кори, орехи с какао. В тиган слагаме маслото и олиото и сгорещяваме. Заливаме баклавичките с горещото масло. Печем баклавичките до готовност на 170 градуса. Оставяме да се охлади десертът. На котлона в тенджерка слагаме захарта, водата, сока на мандарината и настърганата кора да заври. Със захарния сироп, след като е готов, заливаме баклавичките. Оставяме да попие. Да ви е сладко!

Грис халва с канела и кафе

Необходими продукти:

  • 2 и 1/3 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. грис
  • 2 ч.л. канела
  • 80 г масло
  • 1 ч.л. инстантно кафе

Начин на приготвяне:

Смесват се водата с 1 ч.л. инстантно кафе. После добавяме и захарта. Вари се, докато се получи сироп. Слагаме 80 г масло в тиган и го размекваме на котлона, като разбъркваме. Към маслото, което сме размекнали, слагаме и 1 ч.ч. грис. Продължаваме да разбъркваме. Запържва се маслото с гриса, докато стане златист. Сипваме бавно горещия сироп в сместа с масло и грис. Бъркаме непрекъснато, за да не стане на бучки. Изсипваме сместа, след като сме я направили до желаната гладка смес в малка тава. Поръсваме отгоре с канела. След като изстине, я режем на квадрати.

Баница с крем пудинг ванилия

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори
  • 1 пакет пудинг ванилия с варене
  • 500 мл прясно мляко
  • 5 с.л. захар
  • 1 с.л. масло
  • 1 с.л. царевично нишесте за сгъстяване на крема

За сиропа:

  • 1 ч.ч. захар непълна
  • 1 ч.ч. вода
  • ванилия и кокосови стърготини за поръсване
  • портокалова кора за аромат

Начин на приготвяне:

Приготвяме сиропа от вода, захар, ванилия да заври 4-5 мин. и оставяме да се охлади. Загряваме прясното мляко със захарта и портокаловата кора, изваждаме кората и добавяме пудинга и нишестето, разбити с малка част от прясното мляко и ванилията. Бърка се, докато се сгъсти, сваляме от котлона и разбъркваме с маслото. Пресипваме в купа и оставяме за кратко във фризера да стегне по бързо. Вземат се две кори, по тясната страна се разпределят 3-4 с.л. крем. Двата края се подвиват навътре и навиваме на руло, да не изтича пудингът. Така се приготвят и останалите кори. Нареждат се рулата в намаслена тава, отгоре се полива с малко олио. Печем в загрята фурна на 180 градуса с вентилация 30 минути. Изважда се баницата, намазваме обилно със захарния сироп и поръсваме с кокос. Охладена се нарязва и сервира.

Сиропиран тиквеник

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори
  • 1/2 тиква
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч захар
  • канела

За сиропа:

  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Обелете и настържете тиквата. Запържете я, като прибавите олиото и захарта, докато омекне. Добавете и канелата. Отделяйте по две кори и слагайте от изстиналата плънка. Навийте на руло и наредете в тава. Нарежете на малки парченца. Изпечете до готовност. В тенджера сварете сиропа от захарта и водата. Сиропирайте изстиналия тиквеник с горещ сироп.