И ван Звездев представя прекрасни рецепти по нашенски или от по-далечни земи на zvezdev.com. Сега подбрахме няколко за сладки дюли, ето идеи за тях.
Крем брюле с нар
Необходими продукти:
- 1 дюля
- 6 жълтъка
- 500 мл млечна сметана
- 100-150 г захар
- 25-30 г краве масло
- 1 ванилия
- 1-2 с.л. сироп от нар
- захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Почистваме от семките и обелваме дюлята и я нарязваме на малки кубчета. Задушаваме в краве масло и 3-4 с.л. захар за 5 минути на слаб огън. Жълтъците се разбъркват със захарта в купа. Връщаме сместа на котлона, добавяме ванилията, разбъркваме непрекъснато на умерен огън – изчаква се кремът да се уплътни, като не се допуска да заври, температурата не трябва да надвиши 80-90 градуса. След уплътняването на крема отстраняваме от огъня. На дъното на купички се разпределят дюлите. Поливаме с крема. След като изстине напълно, минимум 6 часа, поръсваме с малко захар и карамелизираме с помощта на горелка. Загряваме сметаната и малко преди да заври яналиваме на тънка струя към жълтъците, като не спираме бъркането, за да се размесят добре. Към омекналите дюли се налива сок от нар и след минута са готови.
Сладкиш с боровинки
Необходими продукти:
- 1 голяма дюля (500 г)
- 1 (250 г) бурканче сладко от боровинки
- 2 с.л. захар
- 1 канелена кора (2 щипки канела)
- 1 с.л. лимонов сок
За сладкиша:
- 350 г брашно
- 2 с.л. натурално пшенично нишесте
- 150 г меко краве масло
- 180 мл прясно мляко
- 5 с.л. захар
- 2 яйца
За топинга:
- 90-100 г пшенично брашно
- 90 г краве масло
- 3 с.л. захар
- 1/4 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Нарязваме дюлята на филийки, които поставяме в тенджера. Заливаме с ледено студена вода, колкото да ги покрием. Слагаме захарта и канелената кора, загряваме водата на бавен огън, до 80-90 градуса. Оставяме ги да престоят за кратко на котлона, като следим водата да не кипне. В самия край поливаме с лимонов сок. Приготвяме тестото. Разбиваме мекото масло и захарта за около 1 минута. След като получим крем, прибавяме едно след друго яйцата, като не спираме миксера. Разреждаме с млякото, което трябва да е на стайна температура, продължаваме да разбиваме продуктите. На части прехвърляме брашното, добавяме и нишестето, разбъркваме. Прехвърляме сместа в тавичка с големина 20-22 см, на дъното на която сме поставили хартия за печене. Печем в средата на предварително загрята на 180 градуса фурна, за 20 минути.
В купа поставяме продуктите за хлебните трохи, размесваме ги с помощта на вилица. Редим филийките дюли върху полуизпечения сладкиш, по средата нанасяме сладкото от боровинки. Отгоре поръсваме с канелените хлебни трохи. Печем на 180 градуса за 20-25 минути.
Млечна наслада
Необходими продукти:
- 1 дюля - 300 г
- 50 г орехови ядки
- 1 ч.ч. прясно мляко (200 мл)
- 1 - 1 1/2 кофички кисело мляко (600 г)
- 1 с.л. краве масло
- 200 г кристална захар
- 1 пак. желатин (10 г)
- 1 с.л. ликьор по желание
- 1 капсула ванилия
- 1-2 капки зелена сладкарска боя
Начин на приготвяне:
Почистваме дюлята, нарязваме я на дребни парченца. Разтопяваме кравето масло, поръсваме с 1-2 с.л. кристална захар. След като се получи златист загар, прибавяме дюлята. Изчакваме да омекне за 5-10 минути. Смиламе на едро или нарязваме на парченца ореховите ядки, прибавяме към дюлята, отстраняваме от котлона. Поливаме с ликьора, разбъркваме и оцветяваме с боя. Разтваряме захарта с млякото. Загряваме, докато захарта се разтопи. Накисваме желатина в 5 с.л. студена вода. След 2 минути го загряваме на водна баня, докато се разтопи. Прибавяме към прясното мляко, разбъркваме.
В отделен съд ароматизираме киселото млякото с ванилия. На тънка струйка добавяме охладеното прясно мляко.
На дъното на десертни купички редим парченца дюля. Покриваме с крем, изчакваме да стегне. Отгоре редим още дюли. (Вместо дюля, може да ползвате ябълка.)
Чийзкейк
Необходими продукти:
- 1 пакетче маслени бисквити - 120 г
- 80 г краве масло
- 2 с.л. кафява (или бяла) захар
За плънката:
- 2-3 дюли (400 г)
- 50-60 мл сок от нар
- 2 яйца
- 20 г краве масло
- 400-500 г крема сирене
- 120-130 г бяла захар
- 2 щипки смлян джинджифил
- 1/2 ч.л. царевично нишесте
Начин на приготвяне:
За блата смиламе бисквитите на фини трохи, постепенно добавяме и разтопеното масло. Разбиваме на по-ниски обороти. Поръсваме със захарта, смиламе за кратко. Прехвърляме в кръгла форма за печене с диаметър 24 см. Притискаме добре трохите с помощта на лъжица. Поставяме тавата в ниската част на фурната, запичаме на 180 градуса за 5-6 минути.
Настъргваме дюлите на едро ренде, прехвърляме ги в тиган. Прибавяме маслото и захарта, задушаваме ги на слаб огън под капак за 10 минути или докато дюлята омекне. Изчакваме дюлите да се охладят, след което ги пасираме на фино пюре. Претриваме през цедка, прехвърляме в купа.
Разбиваме белтъците на сняг, в отделна купа разбиваме и крема сиренето. Смесваме дюлите с крема сиренето, поръсваме с джинджифил. Добавяме белтъците и жълтъците, разбъркваме с помощта на силиконова шпатула. Отделяме 1/3 от сместа, в по-малката част изсипваме сока от нар и царевичното нишесте.
Върху изстиналия блат редуваме двата вида крем, внимателно разпределяме пластовете. Поставяме тавата в ниската част на предварително загрята фурна. Печем на 160 градуса в продължение на 60 минути. Отваряме вратата на фурната, изчакваме 10-15 минути, след което вадим чийзкейка. Оставяме сладкиша да се охлади напълно, преди да го поднесем.