П ерфектна във всяко едно отношение, Йоланта Делибозова – Йоли ни изненадва и с рецепта за солен сладолед, в който има маслини, лук и чесън. Но резултатът наистина е превъзходен.
Продукти за 6-8 порции:
1 лук шалот
1 скилидка чесън
1 малко клонче розмарин
2 с.л. олио
150 мл бяло вино
3 жълтъка
сол на вкус
по 2-3 с.л. нарязани на ситно черни и зелени маслини
200 г разбита на сняг сметана
Приготвяне:
Нарежете на ситно шалота, чесъна и листенцата на розмарина. Задушете ги в олиото, като внимавате да не прегорят. Налейте виното и редуцирайте до 1/2. С пасатор пюрирайте всичко до гладкост. Охладете. В купа разбийте на гъст крем жълтъците. Сипете ги в тиган с незалепващо покритие и налейте пасираната смес. Гответе няколко минути на много слаб огън, като непрекъснато разбърквате. Трябва да получите гъст крем. Ако се опасявате, че може като резултат да получите "бъркани яйца", разбийте жълтъците и виното на водна баня. Трябва да получите крем с консистенция по-гъста от тази на бозата. Охладете яйчения крем и внимателно го смесете с маслините и сметаната. Посолете и сипете в кутия. Замразете за няколко часа и сервирайте с пресни хрупкави зеленчуци, нарязани на пръчици. Да ви е сладко!