0

Й оланта Делибозова – Йоли през годините се е доказала като майстор и на всякакви соленки. Ето идеи не само за празниците, но особено подходящи за пиршествата по и след Коледа. Още на yoli-bg.com. А и винаги завършва толкова апетитно: Да ви е сладко!

Картофени крекери

Необходими продукти за около 30 броя:

  • 120 г сварени картофи, ситно настъргани
  • 100 г меко масло
  • 20 г пекорино или пармезан
  • 150 г брашно
  • 1/2 ч.л. сол
  • черен пипер, мащерка

Начин на приготвяне:

Сложете в купа всички съставки и омесете тесто. Разточете го на тънка кора и изрежете соленки. Наредете ги в тава, покрита с хартия и изпечете до порозовяване в предварително загрята на 170 градиса фурна за около 20-25 минути. Поднесете соленките с различни дипове или ги гарнирайте със солен крем. Да ви е сладко!

Маслени панделки с рикота

Необходими продукти за 12-16 панделки:

  • 125 г меко масло
  • 125 г рикота
  • 125 г брашно
  • 1/2 ч.л. сол
  • разбито яйце за намазване
  • по желание: сушен зелен лук, сушен чесън или смлян ким
  • разбито яйце за намазване

Начин на приготвяне:

Разбъркайте на крем маслото и рикотата. Добавете брашното и солта. Отново разбъркайте с лъжица на лепкаво тесто. По желание добавете подправки. Оставете го за 2 часа в хладилника, за да се стегне. Разточете охладеното тесто върху набрашнена повърхност с дебелина около 0,5 см. Изрежете кръгове с желана от вас големина. С малко ножче направете разрези. Повдигнете средните триъгълни части. * Съберете горния и долния триъгълник. Върху тях върнете повдигнатите парчета. С малката лента увийте средата на панделката, като леко прищипете с пръсти. Загрейте фурната на 175 градуса с вентилатор. Покрийте тава с хартия за печене и наредете кифличките. Намажете ги с разбито яйце и изпечете до зачервяване около 20-25 минути. Да ви е сладко!

Охлюви с маслини

Необходими продукти:

  • 500 г бутер тесто

За маслиновата паста:

  • 150 г черни маслини без костилки
  • 2 скилидки чесън
  • 1 зелена люта чушка
  • 1/4 ч.л.мащерка
  • 1/4 ч.л. сух розмарин
  • 6 листа сушена салвия
  • 3 филета аншоа
  • 1 с.л. каперси
  • 3 с.л. зехтин
  • черен пипер
  • 2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки за маслиновата паста, сложете ги в блендер и накълцайте фино. Разточете тестото с точилка, за да не бухва много по време на печене. Намажете го с маслиновата паста, като оставите по 2 см свободни в единия край. Завийте на хлабаво руло. Увийте го в найлоново фолио и замразете във фризер поне за 30-40 минути. Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете рулото на бисквити с остър нож, докато още е леко замразено. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете до зачервяване за около 20-25 минути.

Тези чудесни маслинови хапки са идеални за парти. Може да ги приготвите ден предварително, но не ги затваряйте в кутия за да не омекват.

Сервирайте охлювите охладени с ледено бяло вино. Да ви е сладко!

Парени с кашкавал

Необходими продукти за около 30-35 броя:

  • 400 мл прясно мляко
  • 1 равна ч.л. сол
  • 60 г масло
  • 100 г пшеничен грис
  • 2 яйца
  • около 120-130 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

Кипнете заедно млякото, солта и маслото. На тънка струйка прибавете пшеничения грис, като бъркате непрекъснато. След няколко минути тестото ще започне да се отделя от стените на съда. Бъркайте на слаб огън. Оставете тестото да се охлади добре и прибавете яйцата. Разбъркайте на гладък крем. Трябва да получите лепкаво тесто с консистенция на много гъст качамак. Оставете тестото напълно да изстине. Най-добре е да го сложите в хладилника, а може да го приготвите и от предния ден.

От сместа гребнете с лъжичка количество колкото малък орех и я сипете в настъргания кашкавал. Оваляйте и оформете топче. По същият начин направете цялото тесто. Поставете топчетата в тава, покрита с хартия за печене на разстояние едно от друго, тъй като по време на печене се надуват и леко се разливат. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете кашкавалките до зачервяване за около 25-30 минути. Трябва да са наистина добре изпечени. Текстурата на тестото е влажна и ако не са добре изпечени вътрешността на соленките ще остане по-лепкава, отколкото трябва. Да ви е сладко!