0

В секи иска през лятото да изглежда в добра форма и за тази цел трябва да започне подготовката още през зимата. Това е напълно вярно, но не всеки успява да се нагоди към този режим на хранене и живот.

Затова често лятото ни сварва неподготвени. Това положение е напълно поправимо, пише ezine.bg. Лятото е сезон, съвсем подходящ за диети. Той предлага изобилие от сезонни плодове и зеленчуци, които са в основата на всяка здравословна диета. Ето подходящо предложение за лятна диета, която ще отговори и на различни вкусове и хранителни навици.

Режим

Експерти са поставили средиземноморската диета на първо място сред най-добрите хранителни режими за лятото. Това е напълно обяснимо.

Този режим на хранене е най-добрият избор за здравословна диета, тъй като понижава високите нива на холестерола, пази от диабетни състояния, бори се успешно с депресиите и предпазва дамите от рака на гърдата, най-често срещаното злокачествено заболяване при тях. Освен това топи килограмите неусетно. Чудесно предложение да се отслабва, докато се похапва вкусно.

Тази лятна диета е базирана на семпли блюда, предимно от растителен произход. Тя е фокусирана върху плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, семена и ядки. Изключени от продуктите са рафинирана захар и брашно. От мазнините се използва зехтин, а неговите здравословни ползи са известни на всички.

Пилешко

Месото е рядко на трапезата при средиземноморската диета и е заменено от яйцата и млечните продукти, като пилешкото е единственото месо, което може да разнообразява храненето. Рибата и морските дарове са основна храна в района на Средиземно море и затова този хранителен режим им отделя важно място. Рибата и всички морски вкусотии са съпроводени със свежи салати от сезонните зеленчуци. Важно достойнство на тази диета за лятото е, че сближава хората, подтиквайки ги да се хранят заедно, да общуват, докато хапват любими ястия, да се движат и живеят здравословно. А това неизменно се отразява и на вида на фигурата.

Как да се подреди стъпка по стъпка менюто, базирано на средиземноморския тип хранене?

Закуска - трябва да бъде богата на протеини и въглехидрати, за да зареди тялото. Чаша овесени ядки с прясно мляко, 2 белтъка от варено яйце и плод по избор ще дадат сила на тялото за деня. Между закуската и обяда може да има междинна закуска от някакъв плод или пресен фреш.

Обяд - трябва да бъде балансиран между протеини и въглехидрати. Пилешка пържола с гарнитура от свежа салата или рибка на скара с гарнитура са подходящо блюдо за това хранене. Между обяда и вечерята може отново да има междинно хранене от плод или кисело мляко.

Вечеря - тя трябва да бъде най-лекото дневно хранене, лишено от въглехидрати. Гръцка салатка с филийка черен хляб или само зеленчукова салата със зехтин. Преди лягане може да се изпие чаша мляко или чай.

Общото между всички диети, които се предлагат, е липсата на преработени храни и акцента върху плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите продукти, ядките и семената. Това осигурява на тялото всичко необходимо без вредни компоненти. И за финал - не забравяйте да пиете вода. Два литра на ден гарантирано изхвърлят всички токсини и непотребни вещества, които тялото по-усилено освобождава в диетичен режим.