0

Й оланта Делибозова-Йоли е сред най-харесваните и обичани кулинари. Признаваме, че и ние сме големи почитатели на предаванията й по 24Kitchen и често навестяваме нейния сайт Вкусно с Йоли (www.yoli-bg.com), неизчерпаем източник на идеи.

Палачинки с грис

Продукти:

прясно мляко - 300 мл
топла вода - 300 мл
суха мая - 1 с.л.
течен мед - 1 ч.л.
пшеничен грис - 125 г
брашно - 300 г
бакпулвер - 1 равна ч.л.
Сол – 1/2 ч.л.
яйце – 1 брой
масло за намазване

Приготвяне:

Смесете заедно всички продукти в голяма купа и разбийте добре с миксер. Покрийте купата със стреч фолио и оставете на топло място за около 40 минути, докато маята се активира и шупне. За по-бързо може да подгреете фурната на 50°C и да сложите купата вътре. След като по тестото се образуват мехурчета, може да приготвите палачинките по познатия начин. Печете ги на среден огън в тиган с незалепващо покритие, намазан с малко масло. Слагайте по един пълен черпак в тигана.
Палачинките трябва да са дебели и съответно изискват по-дълго време за готвене. Огънят не трябва да е силен, регулирайте го спрямо вашия котлон. По-добре е да ги приготвите на слаб до среден огън, вместо да прегорят бързо и вътре да останат сурови. Намазвайте палачинките с масло при обръщане в тигана, както и след като ги извадите в чиния. Както се казва, колкото повече масло, толкова по-вкусно!

Печени бухти

Продукти:

- бяло брашно - 500 г
- суха мая - 7 г
- захар - 80 г
- хладко прясно мляко - 240 мл
- ванилия
- настъргана лимонова или портокалова кора - 1 ч.л.
- щипка сол
- яйца – 2 броя
- стопено масло - 120 г
- брашно за доизмесване - 1-2 с.л.
- конфитюр по избор - 400 г
- пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Разбъркайте брашното с маята и захарта. Разделете брашното на две части. Направете кладенче в едната част брашно и сипете вътре млякото, ванилията, солта, цитрусовата кора, яйцата и почти цялото масло. Разбъркайте всичко с миксер, като ползвате спираловидните бъркалки за тежко тесто. Омесете меко тесто, като прибавите и останалото брашно. Ако тестото е лепкаво, добавете още малко брашно.
Сложете тестото в голяма купа и го оставете да удвои обема си за около час. От втасалото тесто оформете руло и го нарежете на 12 парчета. Разтеглете всяко парче на питка, сложете в центъра по 1 с.л. конфитюр  и добре загънете тестото като бохча. Намажете с масло кръгла кексова или тортена форма с дупка в средата. Подредете бухтите плътно една до друга, като преди това ги намажете с останалото стопено масло. Оставете бухтите да втасат за още 30 минути и ги изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути. Сервирайте ги топли, поръсени с пудра захар.

Блини без мая

Продукти:

- яйца - 2 бр.
- прясно мляко - 250 мл
- щипка сол
- брашно - 1 ч.ч.
- масло за намазване на тигана

Приготвяне:

Разбийте белтъците на сняг. Разбъркайте добре жълтъците с млякото, прибавете брашното и солта. Направете гладка гъста каша. Трябва да получите тесто по-гъсто от палачинковото и малко по-рядко от кексово. Ако е необходимо, добавете още малко брашно или мляко. С внимателно бъркане прибавете белтъците.
На среден огън загрейте тиган с незалепващо покритие, намаслете го с малко масло и с черпак сипвайте от сместа. Разнесете я равномерно по целия тиган с дъното на черпака. След като повърхността засъхне и образува малки кратерчета, обърнете блината и я доизпечете и от другата страна.
Блините може да сервирате със сладък или солен пълнеж. Чудесни са както за закуска, така и за предястие.

Кремки

Продукти:

- яйца - 2 бр
- захар - 40 г
- ванилия
- сол - 1/4 ч.л.
- брашно - 320 г
- суха мая - 15 г
- студено масло - 150 г

крем:

- 1/2 пакетче ванилов пудинг без варене

Приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта, ванилията и солта. Прибавете 2/3 от брашното, примесено с маята. Разбъркайте лепкаво тесто.
Започнете да прибавяте студеното масло, нарязано на кубчета, като стривате с пръсти. Прибавяйте и по малко от останалото брашно. След като цялото масло се усвои от тестото, омесете на гладка топка и оставете да втаса. Ако тестото е много лепкаво, му прибавете още малко брашно и доизмесете.
Разбъркайте крема според описанието на опаковката. Лично аз слагам по-малко мляко от описаното, тъй като искам консистенцията да е по-гъста и да не се разлее при печене.
Разделете тестото на 8 части. Всяка разтеглете на кръг, като изтъните максимално средата, а края оставите по-дебел. Непременно трябва да оформите борд, който да служи за ограничител на крема и да не му разреши да изтече по време на печене. Подредете кръговете в тава, покрита с хартия за печене. В средата сипете крем и изпечете сладкишите в предварително загрята на 180* фурна за около 15-20 минути. Сервирайте кремките леко топли. Да ви е сладко!