0

В ероятно ви се е случвало – да нямате време дори да се срешите, та камо ли да се погрижите за маникюра, да се поглезите с маска, да си обърнете внимание. Ето тези десет практични съвета ще направят живота ви, ако не по-щастлив, то поне по-удобен. И не забравяйте да ни следвате за още практични съвети. Всяка седмица – капка по капка. Честит празник на всички, които всекидневно (а не веднъж в годината – на 8-ми март) се чувстват удобно в кожата си като нежната част от човечеството!

1. Замразяване

Като стана въпрос за удобство, точно това е първото, което ще направим. Новите ви обувки ви стягат така, че ви се реве, когато пристъпвате в тях. Не бързайте да ги приберете в най-дълбокия шкаф, не ги подарявайте. Първо пробвайте начин стъклената пантофка да стане само пантофка, тоест кракът ви да се разположи в нея по домашному. Това може най-лесно да стане, след като напълните здраво и малко по-плътно пликче (не от тези, които се намират в супермаркетите) с вода. Поставете го плътно вързано или затворено в обувката и я напъхайте във фризера за една нощ. По същия начин може да реагирате и с намокрена кърпа (пешкир), напъхана в тази част на обувката, която ви стяга. Или пък директно да турите обувката под чешмата и да я замразите и размразите. Недостатък на метода – след престоя във фризера може да се окаже, че обувката се разпада на съставните си части. И това може да се случи, докато гордо крачите към магазина или отивате на празненство, така че да стигнете дотам с боси ходила или спешно да се наложи да се връщате у дома, за да се преобуете.

2. Чорап

Много хора препоръчват да нахлузите обувката върху дебел хавлиен или вълнен чорап, но тези, които са го изпробвали знаят, че ако става въпрос за патъци от естествена кожа, те може да се разпльокат и деформират така. Затова преценете сами дали да рискувате. Някои препоръчват същия метод, но с намокрен чорап.

3. Калъп

Разбира се, най-лесният вариант си остава да потърсите услугите на обущар. Разтягането на неудобните обувки става най-лесно с помощта на специален калъп, с какъвто вие не разполагате.

4. Спирт

Ако напоите памук или плат с обикновен спирт, ракия или водка и го натъпчете в обувката, може да постигнете желаното удобство. Не забравяйте обаче, че това не се получава при всякакви материи. Преди години превърнах така едни чудесни електрикови обувки в жълтозелена мазня на петна. Пък и при цената на алкохола, може да изберете да преглътнете болката от неудобната обувка с чаша концентрат, вместо да наливате патъка с него.

5. Сешоар

Според някои източници (непроверени лично от мен) разтягане се постига, като намокрите обувката с вода и я изсушите с гореща струя на сешоара. Това се препоръчва и за разширяване на диадема, която ви стяга, въпреки че съм скептична, че пластмасата ще се разпусне и ще запази формата си, без да пада от главата.

6. Чук

Можете да се отървете от прекомерната твърдост в областта на петата с чук. За целта трябва внимателно да почукате в местата на удебеляване на шевовете. Увийте главата на чука с мека кърпа (фланела, нагънат памук, полар или нетъкан текстил), за да избегнете повреда на кожата и оставяне на видими гънки. Същият трик ще ви помогне да се отървете от дискомфорта, причинен от плътното прилягане на презрамките.

Опитни специалисти използват сапун или парафин преди операцията, с които разтриват грубите зони отвътре: този трик ви позволява да предпазите кожата на обувките от напукване и надраскване.

7. Спрей

На много места се продават специални спрейове (пяна) за разширяване на обувки. Цената им е около 8 лева.

8. Картоф

Друг препоръчван метод за разширяване на обувки остър връх, които ви стягат, е да поставите срязан на две половини картоф във всяка от тях. Може да го увиете в тънък плат. Ако не сте постигнали желания ефект, повторете, след като смените изсъхналия картоф с нов, току-що срязан.

9. Велур

Обувките от велур или набук могат да се разпънат с бира или водка. За да направите това, малко количество алкохолна напитка се излива в обувките. След това трябва да използвате хартия или подложки, но най-лесно ще бъде да поставите чорап на крака си и да напаснете обувките точно по формата на крака. Вместо импровизирани продукти, след употребата на които може да остане миризма на алкохол, можете да използвате универсална стречинг пяна с приятен аромат.

За да увеличите обема на велурените обувки, можете да използвате замразяване. За да направите това, трябва да поставите смачкана мокра хартия вътре в тях (не вестници, защото печатарското мастило може лесно да се отпечата отвътре!). След което да ги командировате във фризера за един ден. След определеното време обувките се изваждат от фризера, загряват се по естествен начин и се изсушават, без да се отстранява хартията.

Отличителна черта на велурените обувки е склонността към петна. Следователно всички средства трябва да се прилагат отвътре. Също така си струва да се отбележи, че продуктите от велур могат да се разтягат по-бързо и по-здраво от кожените си колежки. Следователно носенето на твърде дебел чорап на крака може да доведе до излитане на износените обувки при ходене.

10. Лачени

Лачените обувки изискват повече внимание от продуктите от велур или кожа. Методи, които са подходящи за коригиране на размера и пълнотата на обувки, изработени от други материали, не са подходящи за премахване на подобен проблем в лакирани версии. Използването на алкохол и спиртосъдържащи вещества води до пресушаване на материала, което от своя страна може да причини напукване на външното лаково покритие. Тесните обувки могат да се коригират по формата на крака с помощта на вещества, съдържащи мазнини, като най-често се използват вазелин, мазен крем или рициново масло.

Всяко от изброените вещества трябва да се нанася точково върху местата, където горните части на лачените обувки пасват най-добре. След това трябва да използвате топли чорапи и да се разхождате с тях и обувки на закрито в продължение на няколко часа. Важно е да изберете по-дебели чорапи от тези, които в бъдеще ще се носят с лачените обувки.

* По материала работи Кристи Красимирова