0

Д аш диета е с много мощен и силен ефект. Толкова бърза, здравословна, видна и осезаема.  Подходяща за мъже, жени и деца. Тази диета е участвала в анкета в САЩ и е спечелила приза „една от най-добрите диети в САЩ“ четири поредни години. Създадена е от диетолога М. Хелър. Той я е нарекъл DASH диета, което е всъщност съкращение на „Диетичен подход към регулирането на хипертония“ - тъй като първоначално е била „режисирана“ за намаляване на кръвното налягане и мазнините в кръвта и има значително въздействие дори при диабет. Нищо чудно, тъй като тази диета е подкрепена от най-големите институти в САЩ, занимаващи се с националното здраве. За нея се говори в цял свят, включително и в България, пише fitnesudoma.com.

Ефект

Ефектът от Даш диета е много по-широк, защото мнозина от тези, които са я преминали успешно, забелязват и промени в кожата, косата и общото ниво на енергия. Затова диетата, която определено трябва да опитате, е един не само бърз метод за отслабване, но и изключително здравословен такъв. А най-силният ефект на тази диета е именно върху коремната област, което ни позволява да я наречен перфектната.

Най-важното нещо е изборът на храни: трябва да изберете постни протеини и здравословни мазнини, които ще дават усещане за ситост и контрол на апетита. Не е нужно да броите калориите и постоянно да мислите за тях.

Две 

Самата Даш диета се провежда в две фази. Във фаза 1, която трае 14 дни, намаляваме приема на въглехидрати. Така започваме с промяна на метаболизма, тъй като се намалява производството на инсулин в тялото. За да се постигне това, две седмици не трябва да се ядат плодове и сладкиши, а предимно месо с ниско съдържание на мазнини, много зеленчуци (внимание: картофът също се избягва)… В дневното меню на Даш диета се включват и малко нискомаслено сирене и ядки. Две седмици по-късно при настъпването на фаза 2 храната може да включва и пълнозърнести храни, плодове и картофи.

Какви са резултатите и каква е загубата на тегло от Даш диета? В срок до две седмици обикновено се губят около 2 килограма, в срок от два месеца от 5 до 15 кг (разбира се, в зависимост от първоначалното тегло). Ако все пак тези цифри представляват твърде малко за вас, не забравяйте, че това е една здравословна диета, която ще ви помогне да отслабнете без йо-йо ефект, дълготрайно, пълноценно, ще изчисти мазнините под кожата и холестерола в кръвта. Въобще ще започнете да живеете много по-добре, но ефектът, който търсим, а именно плосък корем, задължително ще е налице.

Фаза 1
(фаза - загуба на мазнини от корема)
На първо място, трябва да кажем, че е задължително да има ПОНЕ три хранения: закуска, обяд и вечеря. Ако сте гладни, направете си две закуски, които да са семена и/или зеленчуци. Редовното хранене е много важно и не трябва да се пропускат хранения.
След това количеството на храната трябва да бъде умерено и като мярка може да се използва дланта на ръката: количество месо или риба, които ще ядем в едно хранене, трябва да бъде с размера на дланта ви и нека прибавим шепа зърна, ядки и соя след хранене. Сиренето трябва да се консумира в малки количества до 50 г. Относно зеленчуците - не се притеснявайте: ядете колкото искате.
*“Постно месо“ е изразът, който е използван официално в диетата и значи такова с ниско съдържание на мазнини.
На този етап пийте много течности (за предпочитане вода и билкови чайове), избягвайте тежка физическа активност и я заменете с нещо по-леко - например ходене, 30 минути на ден, е напълно достатъчно, Сън - лягайте рано. Не прекалявайте със солта и дори ограничете приема до минимум. Бъдете мотивирани и мислете за това как топите мазнините от корема.

Фаза 2
Във втората фаза трябва да продължите да ядете много протеин и зеленчуци с всяко хранене. Също започнете да добавяте и плодове (две порции) на ден. Можете да повишите нивото на активност.
Това на практика изглежда така: с яденето добавете една филийка хляб или половин чаша варени макаронени изделия или  същия брой сварен ориз. Или малко картофи с една супена лъжица пълнозърнести храни. Що се отнася до плодовете - прибавете към менюто пресни такива. Соковете за пиене не се препоръчват.
Не забравяйте, че на този етап можете да продължите да губите тегло (и подобрявате здравето).
Идеи за закуска, обяд и вечеря в диетата DASH
Както беше отбелязано, по три хранения и две закуски са задължителни. Ето няколко идеи, които ще ви дадат по-ясна представя какво да ядете по време на диетата за плосък корем.

Меню

Закуска (изберете 1 и разнообразявайте)

1. 2 варени яйца с чаша доматен сок.
2. Омлет от две яйца и 1 домат.
3. Парче нискомаслено сирене и чаша сок/смути от зеленчуци.
4. Омлет от два белтъка със 100 г краставици и гъби
5. Шепа ядки и зеленчуци (целина, репички, моркови, краставици, чушки), блендирани за смути или не.

Закуска преди обед (изберете една и разнообразявайте)

– Парче нискомаслено сирене и моркови
– Една малка купичка нискомаслено кисело мляко + орехи или други ядки без фъстък и кашу
– Парче нискомаслено сирене и целина

Обяд (изберете един и разнообразявайте)

1. Пилешки гърди на скара или печени във фурна с голяма зелена салата със зехтин и лимонов сок.
2. 100 г риба. Сервира се със салата от зеле, гарнирани с масло и лимонов сок. Допълнение - свежа краставица
3. Риба тон с лека майонеза, нарязан лук и малко пипер. С него върви чудесно салата, подправена със зехтин и лимон.
4. Великите български домати #ВБД, пълнени със сирене, пресен лук и пикантни подправки
5. Зеленчуци на скара с пресни подправки

Закуски за късния следобед (по желание)

– Шепа безсолни сурови бадеми (около 20 броя)  или
– Купичка с нискомаслен хумус и пресни зеленчуци
– 200 г нискомаслено кисело мляко

Вечеря (изберете един от вариантите и разнообразявайте!)

1. Зеленчуци на скара.
2. Пилешко, сервирано със салата, поръсена с кедрови ядки, масло и лимон.
3. Печена сьомга и зеленчуци на скара.
4. Зелена салата с нискомаслено сирене, карфиол и зелен грах.
5. Бобена салата, сервирана с голяма зелена салата.

И накрая… Всичко на всичко това е едно голямо предизвикателство, особено когато целта ви е плосък корем и премахване на мазнини от него. Но бъдете сигурни - щом е трудно, значи е правилно.