0

П родължителното седене пред компютъра и лежането на дивана, в комбинация с приема на вредни храни и недостатъчно сън неминуемо води до покачване на килограмите. 
А лятото идва и трябва да вземем мерки, за да може да влезем в старите си дрехи и да не се срамуваме да ходим по бански, пише tialoto.bg.

Ритъм 

С връщането ни към нормалния ритъм на живот всеки може да ходи повече пеша и да спортува по-активно. А това върви ръка за ръка и с правилен хранителен режим. Ако сте направили бирено коремче и паласки по време на извънредното положение, не е нужно да се подлагате на драстични режими. Достатъчно е да започнете да се храните здравословно и да ограничите въглехидратите. Ако искате да се пречистите за седмица-две, може да опитате диета с яйца, с която може да свалите до 10 кг за 14 дни, стига да подходите сериозно.

Протеин 

Основното, което трябва да знаете, е, че яйцата са ценен източник на протеини. Броят, който се приема на ден, зависи от пола, възрастта и нивото на физическа активност.
Има няколко варианта на режими с яйца, като при всички протеините са за сметка на въглехидратите, които трябва да бъдат сведени до минимум. При едни се ядат само яйца, а при други може да се похапват и други храни. Забранени са ориз, хляб, захарни изделия и алкохол. Картофите могат да присъстват, но в малки количества.

За предпочитане е режимът с яйца да бъде до две седмици, но не повече. Те са нискокалорични и засищат. И тъй като тялото усвоява по-бавно протеина от тях, метаболизмът работи по-добре, което се отразява и върху изгарянето на калориите.

Ако искате да влезете във форма, трябва да пиете много вода и други неподсладени течности – до 10 чаши на ден. Двигателната активност също е много важна.

Примерно меню за две седмици:

Ден 1
Закуска – две варени яйца и един цитрусов плод по избор.
Обяд – два печени картофа на фурна и две средни ябълки за десерт.
Вечеря – зелена салата и печено пилешко месо.

Ден 2
Закуска – две варени яйца и един цитрусов плод по избор.
Обяд – зелена салата и порция пилешко месо.
Вечеря – задушени зеленчуци и две варени яйца. Десертът е от един портокал.

Ден 3
Закуска – две варени яйца и един цитрусов плод по избор.
Обяд – 200 г обезмаслено сирене, един печен картоф и един домат.
Вечеря – салата с парченца пилешко месо.

Ден 4
Закуска – две варени яйца и един цитрусов плод по избор.
Обяд – плодове по избор.
Вечеря – варено пилешко месо със зелена салата.

Ден 5
Закуска – две варени яйца и един цитрусов плод по избор.
Обяд – две варени яйца и зеленчуци на пара за гарнитура.
Вечеря – зелена салата и порция печена риба на скара.

Ден 6
Закуска – две варени яйца и един цитрусов плод по избор.
Обяд – един домат, пилешко на скара и гарнитура от задушени зеленчуци.
Вечеря – само задушени зеленчуци или сготвени на манджа, но без брашно.
Същото меню се повтаря и през втората седмица.

Бонус

Диетата е ефективна, но само за отслабване в краткосрочен план. Чрез приема на яйца вие ще си набавите необходимото количество витамин В12, витамин D и желязо. Понякога между храненията може да си позволите похапването на кисело мляко, което също е пълно с протеини.