0

К азват, че за да бъдеш във форма през лятото, трябва да полагаш грижи за тялото си още от зимата.

Така е, но това не означава, че и през лятото не можем да постигнем фигурата, за която мечтаем. Истината е, че през най-топлия сезон от годината отслабването е двойно по-лесно, пише сайтът edna.bg.

Лято

Всички условия да изглеждаме и да се чувстваме по-секси са налице – повече възможности за спорт и движение на открито, денят е по-дълъг и имаме повече време да планираме графика си, съчетавайки полезното с приятното, свежите плодове и зеленчуци са в изобилие, готови да бъдат направени на вкусна и здравословна салата. Затова и днес ще ви разкажем коя е най-ефективната лятна диета, която ще ви помогне да свалите последните излишни килограми, да стегнете тялото си и да постигнете перфектната форма.

Режим

Ако спазвате този хранителен режим месец, резултатите ще са осезаеми – ще се почувствате много по-бодри, заредени с енергия и привлекателни, а близките ви ще забележат със сигурност тази промяна.

Ето и как трябва да се храните според лятната диета:

Започнете деня с богато меню. Правилото за обилното зареждане на тялото сутрин важи с пълна сила и тук. Закуската трябва да е богата и на протеини, и на въглехидрати. Това трябва да е храненето с най-много въглехидрати за деня. Какво реално означава това? За закуска трябва да изберете някои от следните варианти: 1) овесени ядки с прясно мляко, 2 белтъка от варено яйце и половин плод по избор (грейпфрут, ябълка, круша, портокал); 2) 2 белтъка от варено яйце с две препечени филийки пълнозърнест хляб и 1-2 лъжици мед; 3) половин кофичка кисело мляко, няколко бисквити и едно варено яйце.

Между 10 и 12 часа заложете на задължителна междинна закуска – най-добре плод. Ако изберете това да е авокадо, нека е половинка.

Обядът трябва да е балансиран откъм протеини и въглехидрати, като протеините трябва да са преобладаващите. Не се вманиачавайте в грамажа на порциите и компонентите в чинията, преди всичко се хранете с удоволствие – редовно и отговорно.

Примерни обедни менюта за целта са: 1) пилешка пържола с гарнитура шепа печени картофи и шепа зелена залата; 2) риба на скара с шепа ориз и шепа салата; 3) телешки стек със задушени зеленчуци.

Следобед отново идва ред на малка закуска – плод или половин кофичка кисело мляко.

Вечеря

Вечерята трябва да е най-лекото и лишено от въглехидрати хранене за деня. В този ред на мисли примерни варианти за нея са: печено пилешко, телешко месо или риба по избор с гарнитура салата. В нея можете да включите всякакви сезонни зеленчуци и подправки.

Вечер, точно преди лягане, можете да изпивате чаша прясно мляко или да хапвате белтъците на 1-2 варени яйца – за по-добър сън. Освен това протеините, които млякото и белтъците съдържат, спомагат за ускоряването на перисталтиката през нощта. Така сутрин ще се събуждате с плосък и стегнат корем и определено ще се чувствате фантастично. Комбинирайте този хранителен режим с умерено физическо натоварване (едночасова разходка в парка, игра с домашните любимци, фитнес, джогинг, спининг или аеробика) и ще забележите осезаемия резултат още около 10-ия ден. Но ефектът на най-добрата лятна диета ще продължава да става още по-видим с всеки следващ изминал ден. Ако я превърнете и в свой постоянен хранителен навик, тялото ви винаги ще изглежда така, както се чувствате и душевно, а именно – просто прекрасно.