0

П тичи ястия слагаме на трапезата днес - на Месни Заговезни. Денят се нарича още Неделя Месопустна. Вечерята е в семеен кръг и е обредна. Седмицата след Месни Заговезни - Сирна неделя, е последната, през която могат да се ядат храни, които произхождат от животни, като сирене, мляко, яйца и т.н. Тя е и последната, през която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора. До Великден следват хранителни и духовни пости.

Тракийска баница с кайма от село Крепост

Необходими продукти:

  • 1 пакет точени кори за баница
  • 500 г кромид лук
  • 150 мл олио
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. чубрица
  • 2 ч.л. черен пипер
  • сол на вкус
  • 500 г кайма
  • За заливката:
  • 3 яйца
  • 1/2 кофичка кисело мляко

Начин на приготвяне:

Запържваме около 10 минути нарязан на ситно кромид лук и прибавяме намачканата кайма. Разбъркваме, докато каймата стане на трохи. Запържваме още 3-4 мин. Оттегляме от котлона и поръсваме с черен пипер, кимион и чубрица. Ако има нужда, посоляваме. Разстиламе и подреждаме 3 кори за баница една върху друга в предварително намаслена тавичка. Поливаме с 1-2 с.л. от отделената мазнина, покриваме с кора и нанасяме 2-3 с.л. от плънката. На всеки 3 кори нанасяме 2-3 с.л. от плънката, докато запълним тавата. Накрая покриваме с 3 кори. Нарязваме баницата и нанасяме останалата мазнина от плънката. В купичка разбиваме яйца с кисело мляко. Поливаме баницата със заливката. Печем баницата до златисто във фурна, загрята на 180 градуса, около 30-35 мин.

Пиян петел с картофи

Необходими продукти:

  • петел - 1 бр. изчистено петле
  • бира - 500 мл
  • картофи - 1 кг дребни
  • масло - 1/2 п.
  • червен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Петлето се слага да ври в подсолена вода. Оставя се да ври поне 20 минути след завирането. Трябва хубаво да се отпени, като бялата пяна се отстранява с лъжичка. След като петлето се охлади, се маже отвътре и отвън с масло. Отново и отвътре, и отвън се намазва добре със сол и червен пипер, след което се слага в тавата за печене. Има специални тави, предназначени точно за тази рецепта, но ако не разполагате с такава тава, може да нанижете пилето на бирена бутилка от 500 мл или на кенче. Картофите се обелват и измиват. Режат се на половинки. Слагат се в тавичката. Овкусяват се със сол и масло. Поливат се с 1/2 ч.ч. вода. Фурната се загрява на 150°C. Пече се около час и половина до два часа.

Пернишки лучник с пиле

Необходими продукти:

  • пилешко месо - 2 кг
  • лук - 1.2 кг
  • ориз - 120 г
  • брашно - 1.250 кг
  • домати - 500 г
  • чубрица - 10 г
  • копър - 10 г
  • олио - 200 мл
  • черен пипер - 2 г
  • сол - 10 г

Начин на приготвяне:

Замесете гладко тесто от пресятото брашно, малко сол и вода. От него разточете 2 по-дебелички кори. Скълцайте ситно лука и го задушете в мазнината, добавете предварително почистения и измит ориз, скълцания копър, чубрицата, солта и доматите. Намажете с мазнина тавичка и сложете първата кора. Отгоре разпределете плънката и порциите пиле. Загърнете отгоре с висящите краища на тестото. Отгоре поставете втората разточена кора. Намажете лучника с пиле с мазнина и сложете да се изпече в умерена фурна.

Свински пържоли с карамелизиран лук

Необходими продукти:

  • 4 свински котлета
  • 1 стрък розмарин
  • 330 мл сайдер (ябълково вино)
  • 80 г ябълково масло
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с. л. ретро горчица
  • 4 глави червен лук
  • 80 мл зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
  • брашно за овалване

Начин на приготвяне:

Розмаринът се наситнява, разбърква се с малко брашно и се овкусява със сол и черен пипер. Котлетите се овалват в тази смес. Пържат се в 40 мл от зехтина от всички страни до златисто, докато станат полуготови. След това се прехвърлят в тава. Горчицата се смесва с ябълковото масло, смачкания на паста чесън, сайдера, сол и черен пипер на вкус. Пържолите се заливат със сместа и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност - около 12 минути. Лукът се почиства, нарязва се на полумесеци, запържва се в останалия зехтин с малко сол и се готви на слаб огън, докато започне да се карамелизира - около 20 минути, препоръчват от „Бон Апети“. Котлетите се сервират със соса и карамелизирания лук.