П тичи ястия слагаме на трапезата днес - на Месни Заговезни. Денят се нарича още Неделя Месопустна. Вечерята е в семеен кръг и е обредна. Седмицата след Месни Заговезни - Сирна неделя, е последната, през която могат да се ядат храни, които произхождат от животни, като сирене, мляко, яйца и т.н. Тя е и последната, през която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора. До Великден следват хранителни и духовни пости.
Тракийска баница с кайма от село Крепост
Необходими продукти:
- 1 пакет точени кори за баница
- 500 г кромид лук
- 150 мл олио
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. чубрица
- 2 ч.л. черен пипер
- сол на вкус
- 500 г кайма
- За заливката:
- 3 яйца
- 1/2 кофичка кисело мляко
Начин на приготвяне:
Запържваме около 10 минути нарязан на ситно кромид лук и прибавяме намачканата кайма. Разбъркваме, докато каймата стане на трохи. Запържваме още 3-4 мин. Оттегляме от котлона и поръсваме с черен пипер, кимион и чубрица. Ако има нужда, посоляваме. Разстиламе и подреждаме 3 кори за баница една върху друга в предварително намаслена тавичка. Поливаме с 1-2 с.л. от отделената мазнина, покриваме с кора и нанасяме 2-3 с.л. от плънката. На всеки 3 кори нанасяме 2-3 с.л. от плънката, докато запълним тавата. Накрая покриваме с 3 кори. Нарязваме баницата и нанасяме останалата мазнина от плънката. В купичка разбиваме яйца с кисело мляко. Поливаме баницата със заливката. Печем баницата до златисто във фурна, загрята на 180 градуса, около 30-35 мин.
Пиян петел с картофи
Необходими продукти:
- петел - 1 бр. изчистено петле
- бира - 500 мл
- картофи - 1 кг дребни
- масло - 1/2 п.
- червен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Петлето се слага да ври в подсолена вода. Оставя се да ври поне 20 минути след завирането. Трябва хубаво да се отпени, като бялата пяна се отстранява с лъжичка. След като петлето се охлади, се маже отвътре и отвън с масло. Отново и отвътре, и отвън се намазва добре със сол и червен пипер, след което се слага в тавата за печене. Има специални тави, предназначени точно за тази рецепта, но ако не разполагате с такава тава, може да нанижете пилето на бирена бутилка от 500 мл или на кенче. Картофите се обелват и измиват. Режат се на половинки. Слагат се в тавичката. Овкусяват се със сол и масло. Поливат се с 1/2 ч.ч. вода. Фурната се загрява на 150°C. Пече се около час и половина до два часа.
Пернишки лучник с пиле
Необходими продукти:
- пилешко месо - 2 кг
- лук - 1.2 кг
- ориз - 120 г
- брашно - 1.250 кг
- домати - 500 г
- чубрица - 10 г
- копър - 10 г
- олио - 200 мл
- черен пипер - 2 г
- сол - 10 г
Начин на приготвяне:
Замесете гладко тесто от пресятото брашно, малко сол и вода. От него разточете 2 по-дебелички кори. Скълцайте ситно лука и го задушете в мазнината, добавете предварително почистения и измит ориз, скълцания копър, чубрицата, солта и доматите. Намажете с мазнина тавичка и сложете първата кора. Отгоре разпределете плънката и порциите пиле. Загърнете отгоре с висящите краища на тестото. Отгоре поставете втората разточена кора. Намажете лучника с пиле с мазнина и сложете да се изпече в умерена фурна.
Свински пържоли с карамелизиран лук
Необходими продукти:
- 4 свински котлета
- 1 стрък розмарин
- 330 мл сайдер (ябълково вино)
- 80 г ябълково масло
- 2 скилидки чесън
- 1 с. л. ретро горчица
- 4 глави червен лук
- 80 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- брашно за овалване
Начин на приготвяне:
Розмаринът се наситнява, разбърква се с малко брашно и се овкусява със сол и черен пипер. Котлетите се овалват в тази смес. Пържат се в 40 мл от зехтина от всички страни до златисто, докато станат полуготови. След това се прехвърлят в тава. Горчицата се смесва с ябълковото масло, смачкания на паста чесън, сайдера, сол и черен пипер на вкус. Пържолите се заливат със сместа и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност - около 12 минути. Лукът се почиства, нарязва се на полумесеци, запържва се в останалия зехтин с малко сол и се готви на слаб огън, докато започне да се карамелизира - около 20 минути, препоръчват от „Бон Апети“. Котлетите се сервират със соса и карамелизирания лук.