П ролетта ни носи великолепни листни зеленчуци и билки. С тях всичко се получава ароматно и свежо. Едни от най-вкусните баници са точно с лапад, спанак, лобода и др., възкликва Йоланта Делибозова – Йоли, и дава рецепти на yoli-bg.com.

871801-1-proletno-rulo

Пролетно руло

Продукти за 2 рула:

400 г фини кори за баница

150 г свежи листни зеленчуци и билки

300 г едро натрошено краве сирене

4 яйца

125 г стопено масло

сол, ако е нужно

За крема:

150 г гъсто кисело мляко

1 яйце

сол

Друго:

разбито яйце за намазване

сусам за поръсване

Приготвяне:

От 400 г кори се получават 2 рула. Изпечени са в правоъгълни кексови форми, покрити с хартия за печене. Големината на формите е без значение. Ако са малки, рулата ще са три. Баницата може да се направи и в кръгли форми.

(За информация ще спомена, че съм набрала киселец, левурда, джоджен, мента, пресен чесън, зелен лук, див лук, копър, мащерка и магданоз.) Нарежете зеления букет на по-едро и го смесете в купа със сиренето и яйцата. В купичка стопете маслото. В друг съд за крема разбъркайте киселото мляко, яйцето и малко сол.

Нарежете корите на ленти с дължината на формата, в която ще печете. Намажете с малко масло три кори и ги слепете заедно. Сложете малко от плънката и поръсете тук-там с крема от кисело мляко. Завийте на руло. По този начин пригответе 6 рула. Отново слепете 3 кори с масло. Върху тях подредете шестте рула, като ги поставите едно върху друго като пирамида. Помежду им намазвайте по малко масло. Увийте всичко на голяма ролка. Поставете я във формата за печене. Намажете с масло, разбито яйце и по желание поръсете със сусам.

Изпечете баницата за около 40-45 минути във фурна на 185 градуса с вентилатор. Тъй като рулото е по-високо от нормална баница в тава, изисква малко по-дълго време за печене. Оставете изпеченото руло да изстине до топло и нарежете на филийки. Поднесете с кисело мляко. Да ви е сладко!

Работете бързо, тъй като завитите на рула кори бързо омекват от плънката. Ако са прекалено меки, трудно ще ги пренесете върху корите за голямото руло, без да се накъсат. Всъщност може да се направи само едно руло с половината продукти. Останалите кори може да се използват по-късно за друго.

871801-2-babina

Бабина

Продукти за кръгла форма 22 см:

300 г брашно

75 г меко масло

50 г олио

150 г кисело мляко

1/2 ч.л. сода бикарбонат

1/2 ч.л. сол

3 яйца

200 г натрошено сирене

Приготвяне:

Ровейки се из старите бабини тефтери, попаднах на рецепта за тесто за баница, което ми се видя доста интересно. Приготвя се много бързо. Защо се казва „баница“, така и не разбрах. Не прилича на традиционната баница с кори, не е и бюрек, нито пък тутманик. Тестото е чудесно за солени кифлички с най-разнообразен пълнеж.

Претрийте брашното и маслото с пръсти, докато заприличат на равномерен жълт пясък. Добавете олиото, млякото с угасената в него сода и солта. Замесете меко тесто и го оставете да отпочине 5 минути. Покрийте тавата с хартия за печене и загрейте фурната на 170 градуса. В купа разбъркайте яйцата и сиренето (отделете от яйцата 1 с.л. за намазване на баницата).

Разделете тестото на две части. С ръце го разстелете и оформете на два кръга, като единия направите малко по-голям от другия. Пренесете малкия кръг в тавата. Върху него разпределете цялата плънка и прихлупете с втория кръг тесто. Прищипете краищата и намажете с яйце. Изпечете баницата за около 40-45 минути. След двадесетата минута я покрийте с лист алуминиево фолио, за да не прегаря. Сервирайте я леко топла с чаша айрян. Да ви е сладко!

871801-3-zelena-ohluv

Зелена на охлювчета

Продукти:

500 г спанак

1 връзка пресен лук

1 връзка пресен чесън

1 връзка пресен магданоз

1 връзка пресен копър

1 връзка джоджен

200 г краве сирене

2 яйца

125 г топено масло

1-2 с.л. кисело мляко

1 с.л. брашно

1/2 ч.л. сода за хляб

сол на вкус

1 пакет кори за баница

1 яйце, заквасена сметана и малко топено масло за заливане

Приготвяне:

На баницата с лапад или спанак баба ми казваше щирник. Аз реших да я направя на охлювчета. От себе си добавих също галетата и заливката със заквасена сметана.

Нарежете спанака, всички останали зелении и ги задушете в част от маслото. Когато сместа поизстине, добавете и останалите продукти. Разбъркайте. Намажете всяка кора с масло, прегънете я надве и отново намажете. Сложете от плънката навсякъде и завийте на руло. Разрежете на четири парчета. Наредете парчетата плътно едно до друго, обърнати като охлювчета, в намаслена тава, поръсена с галета.

Преди печене залейте баницата с едно разбито яйце, смесено с малко стопено масло и заквасена сметана. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути. Да ви е сладко!