0

Т я е германка, родена в Белгия, учила в Лондон, живяла в Калифорния и после пак обратно в Европа. Майка е на 7 деца. Била е министър на отбраната, а сега е председател на Еврокомисията, изпълнителен орган на най-голямата федерация на планетата с население 450 милиона души. Тя е най-влиятелната жена на света. Тя е Урсула фон дер Лайен.

Произход

Урсула Гертруд фон дер Лайен, с моминско име Албрехт, е родена на 8 октомври 1958 г. Председател на Европейската комисия от 2019 г. Тя е служила в германското федерално правителство между 2005 г. и 2019 г., заемайки последователни позиции в кабинета на Ангела Меркел, последно като министър на отбраната. Фон дер Лайен е член на дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС) и неговия аналог в ЕС, Европейската народна партия (ЕНП).

Тя е родена и израснала в Брюксел в семейството на германци. Баща й Ернст Албрехт е един от първите европейски държавни служители. Възпитана е двуезично на немски и френски. Премества се в региона на Хановер през 1971 г., когато баща й влиза в политиката, за да стане министър-президент на провинция Долна Саксония през 1976 г.

Заплаха

Бяга в Лондон през 1978 г., след като семейството й е предупредено, че фракцията на Червената армия (RAF), терористична група, планира да я отвлече, защото е дъщеря на виден политик. Тя прекарва повече от година в укриване в Лондон, където живее със закрила от Скотланд Ярд под името Роуз Ладсън. Немско умалително име на Роуз, Rоschen (Рьошен), е нейният прякор от детството, а Ладсън е фамилното име на баба й, американка с британски корени. За годините в Лондон казва, че е „живяла повече, отколкото е учила“ и че Лондон е „въплъщение на модерността: свобода, радост от живота, опитвайки всичко“, което „ми даде вътрешна свобода, която запазих до днес“. Тя се завръща в Германия през 1979 г., но живее с част от охраната до себе си в продължение на няколко години.

След като се дипломира като лекар от Медицинското училище в Хановер през 1987 г., тя специализира в областта на женското здраве. През 1986 г. тя се омъжва за колегата си лекар Хайко фон дер Лайен, който произхожда от търговци на коприна. Тя го срещна в университетски хор в Гьотинген. Те имат седем деца, родени между 1987 и 1999 г. Семейство Фон дер Лайен са лутерански членове на Евангелската църква на Германия. Като многодетна майка тя е била домакиня през част от 90-те години на миналия век и е живяла четири години в Станфорд, Калифорния, докато съпругът й е бил във факултета в Станфордския университет, завръщайки се в Германия през 1996 г.

Урсула фон дер Лайен има като родни езици немски и френски и говори английски свободно, след като е живяла общо пет години в Обединеното кралство и Съединените щати. Тя живее със семейството си във ферма в Бургдорф близо до Хановер, където отглеждат коне. Тя е запален ездач и е участвала в състезания.

Политиката

В края на 90-те години на миналия век се включва в местната политика в региона Хановер и служи като министър в правителството на провинция Долна Саксония от 2003 г. до 2005 г. През 2005 г. тя се присъединява към федералния кабинет първо като министър по семейните въпроси и младежта от 2005 до 2009 г., след това като министър на труда и социалните въпроси от 2009 до 2013 г. и накрая като министър на отбраната от 2013 до 2019 г., първата жена, която служи като министър на отбраната на Германия. Когато напусна поста, тя беше единственият министър, служил непрекъснато в кабинета на Ангела Меркел, откакто Меркел стана канцлер. Тя беше заместник-лидер на ХДС от 2010 до 2019 г. и беше смятана за водещ претендент да наследи Меркел като канцлер на Германия и като фаворит за генерален секретар на НАТО.

На 2 юли 2019 г. е предложена от Европейския съвет за кандидат за председател на ЕК и става първата жена, която заема поста. През ноември 2022 г. Фон дер Лайен обяви, че нейната комисия ще работи за създаването на Международен наказателен трибунал за престъпленията на Руската федерация. Тя беше и от първите западни лидери, дръзнали да посетят Киев след началото на войната, отиде дори в Буча, мястото на най-жестоките военни престъпления от началото инвазията.

Фон дер Лайен беше включена в 100-те най-влиятелни хора на Time за 2020 г. и отново през 2022 г. бе обявена за най-влиятелната жена в света от Forbes.

Същата година всички световни издания поставят Владимир Зеленски на кориците си като Личност на годината 2022. Изборът на бизнес седмичника "Форбс" обаче е по-изненадващ: той посочи Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, за "най-влиятелната жена в света".

По време на пандемията и особено след нахлуването на Владимир Путин в Украйна през февруари тя си създаде репутация на човек, който успява да свърши нещо в Европа. VDL (von der Leyen), както я наричат, "е машина", споделя високопоставен служител в комисията. "Тя е твърда, целенасочена и изключително ефективна."

Скандали

Корупционният скандал "Катаргейт" донякъде може би накърнява достойнството на комисията, но все пак стойността на VDL е другаде. В един неспокоен свят Европа - като мирна, основана на ценности общност с относително отворен пазар и малко геополитическо влияние - е подложено на сериозно изпитание и се нуждае от спешна корекция. Без комисията те не могат дори да започнат да го правят, пише Каролин де Грюйтер в. "Гардиън".

Фон дер Лайен ръководи комисията като военна операция, споделя Де Грюйер. Тя спи в малко помещение до кабинета си (за което плаща наем), като редовно изисква от служителите в петък вечер да подготвят доклади за заседанията в неделя сутрин. Държи всичко в тайна, дори преговорите за Брекзит. Това й създава неодобрение сред служителите, които винаги са претоварени от задачи.

Дискриминация

През април 2021 г. тя изнася една от най-страстните си речи досега по повод на скандала „Дивангейт“. Тогава тя беше оставена от двама мъже – Шарл Мишел, президентът на Европейския съвет, и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган – без стол на среща на върха в Турция. Урсула запазва хладнокръвие, но после избухва: „Аз съм първата жена, която ще бъде председател на Европейската комисия. Аз съм председател на Европейската комисия. И ето как бях третирана, когато посетих Турция“, каза тя пред евродепутатите и Мишел след завръщането си от форума. На събитието Мишел и Ердоган бяха заели двата поставени стола, оставяйки я да стои сама и с единствената възможност да седне на диванче встрани от мъжете.

Тя беше оставена в неудобното положение и втори път, по време на срещата на върха на Африканския съюз, която се проведе в Етиопия през февруари. Тогава министърът на външните работи на Уганда Джедже Одонго демонстративно подмина Фон дер Лайен.

Въпреки че мъжете от подчертано патриархалните общества я подминават, демонстрирайки половата си надменност, Фон дер Лайен е може би следващият шеф на НАТО, най-мощната военна организация в света. „Политико“ писа преди дни, че лично американският президент Джо Байдън я е харесал за поста. Тя самата беше през седмицата на обиколка в САЩ и Канада, която може да се окачестви като почетна и триумфална. Мандатът й като шеф на ЕК изтича през 2024 г., докато мандатът на Столтенберг начело на НАТО изтича през лятото. Говори се, че той ще бъде убеден да удължи с година поста си покрай ситуацията в Украйна, за да може тя да го замести догодина.

Каквото и да се каже за Урсула фон дер Лайен, най-доброто определение за нея дава бившият държавен секретар на САЩ. Тя се превръща в това, което Хенри Кисинджър нарича телефонен номер, на който да позвъниш, ако искаш да се обадиш на Европа.